czekoladowe - 14735 przepisów (strona:122/983)

Lody mega czekoladowe (bez jajek i maszyny) 375

koniec lata i lodowego sezonu a także na Dzień Czekolady, który 4 września jest obchodzony w Warszawie i paru innych miastach proponuję przepyszne domowe lody mega czekoladowe. Choć w upały preferuję lżejsze smaki lodów to potem... czekoladowe lody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około(...)schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz:  100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady Czekoladę gorzką i mleczną połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę do miseczki, którą umieścić nad garnkiem lub rondelkiem z gotującą

maniapieczenia
czekoladowa domowa gryczana nutella 191

gryczane masło czekoladowe Niewiele jest osób, które obojętnie przechodzą, obok czekoladowych specjałów.  Grono to z pewnością stanie się jeszcze liczniejsze, kiedy uda nam się sporządzić czekoladowy przysmak, w oparciu o naturalne, zdrowa składniki. Nie będę zbyt odkrywczy, stwierdzając ogólnie znany fakt, że słodkie produkty, a zwłaszcza te oferowane w sprzedaży, nie służą zbyt dobrze naszemu zdrowiu. Dzieje się(...)dowolnego produktu. Są oczywiście chlubne wyjątki, ale te produkty dla odmiany, odstraszają nas z reguły, wysokimi cenami. Jeżeli więc chcemy mieć, produkt smaczny, zdrowy i za rozsądne pieniądze powinniśmy czekoladowy smakołyk przygotować sami. Z czystym sumieniem, będziemy mogli rozkoszować się smakiem naszego masła, mając świadomość że dostarczmy naszemu organizmowi całe bogactwo składników, zawarte w gryce, miodzie i kakaowej miazdze zawartej

Miód i pieprz
Babeczki z jeżynami 203

Jeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć także przepisu na proste babeczki czekoladowe . Do tego puszysty krem z budyniu i masła, pyszny mus owocowy i świeże jeżyny do dekoracji :) Składniki na babeczki mocno czekoladowe lub proste czekoladowe Składniki na krem

Ciastkozercy
Motylek 153

biszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml  biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypac boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wsród gości

Camilla w kuchni
Deser waniliowo czekoladowy z owocami 247

swojej ofercie mają produkty bez konserwantów i sztucznych barwników. Są to produkty pochodzenia roślinnego  min sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, orzechowe i owsiane a także pyszne deserki waniliowe i czekoladowe. Deser waniliowy i czekoladowy wykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny. Składniki: 2 szt  deseru waniliowego Alpro  2 szt deseru czekoladowego Alpro(...)łyżki jagód 3 łyżki malin Przygotowanie: Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać  na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać deser czekoladowy, porzeczki, deser waniliowy, jagody, deser czekoladowy, maliny i deser waniliowy. Na górze układamy mieszankę z owoców które używaliśmy do deseru. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by deser się

Ala piecze i gotuje
TORT CZEKOLADOWO - CYTRYNOWY 189

Składniki: Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Biszkopt śmietankowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe(...)szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 łyżki kakao 1 olejek rumowy spirytusowy Nasączenie: 3 / 4 kubka 1 l wody przygotowanej chłodnej 1 olejek

Ciastka - domowe słodkości
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 357

świetnie i polecam go naprawdę szczerze, nie tylko roczniakom :) Tort nr 2 był dla odmiany mega-tortem z prawdziwego zdarzenia, z przepisu Olgi Smile, konkretnie  tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo(...)więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Deser czekoladowy. 173

Pyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji      Budyń gotujemy

Rozpustne gotowanie
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 411

Przepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki(...)podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem

Domowa Cookierenka Agi
BRZOSKWINIOWA POKUSA 165

temperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno. Dzisiaj u mnie brzoskwiniowa pokusa. Ciasto ozdobiłam dekoracjami czekoladowymi ze sklepu  SŁODKI ŚWIAT  Deser mojej rodzinie podałam na talerzu  TAMARA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 600 g serka waniliowego 3 brzoskwinie 4 łyżki żelatyny pół szklanki czekoladowych(...)wiórek ze sklepu Słodki Świat czekoladowe kóleczka w kolorze pomarańczowym kilkanaście sztuk ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kosteczkę. Serki miksujemy z przestudzoną żelatyną, dodajemy kawałki brzoskwiń, mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy wiórki czekoladowe, na nie wylewamy masę. Po bokach wtykamy czekoladowe krążki.Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Bounty - ciasto czekoladowo kokosowe 240

Witajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a całość idealnie wieńczy polewa czekoladowa. Nie ma co się rozpisywać, trzeba wypróbować. Biszkopt 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka(...)niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając. Nasączenie: 1/2 szkl. gorzkiej herbaty ok. 50 wódki Zimny biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem i rozsmarowujemy masę kokosową. Całość polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej ok. 5 łyżek mleka Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 178

łyżki kakao - gorzkiego ½  szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 1/3  szkl. oleju ¾ szkl. mleka ½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu na jeszcze ciepłe muffinki opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka(...)minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec co najmniej 20-23 minuty. Jeszcze ciepłe muffinki posypać płatkami czekoladowymi - wtedy czekolada przylgnie do wierzchu u nie będzie opadać. Ewentualnie można wykorzystać własnej roboty polewę czekoladową - przepis idealny, wypracowany m etodą wielu prób, rozczarowań i błędów. Inne moje wariacje

Grunt to przepis!
Torcik czekoladowo-jagodowy 189

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania! Tortownica śr 24 cm Ciasto: 3 jajka ½ szklanki oleju(...)pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić

Wanilia i Kardamon
Sernik czekoladowy / Schokoladen-Käsekuchen 275

sernik czekał bardzo długo na swoją publikację. Robiłam go mnóstwo razy, ale raczej nie dla siebie, bo sama wolę inne np. warszawski, waniliowy czy choćby wiedeński... Niestety, właśnie czekoladowy za każdym razem znikał właściwie natychmiast po wystygnięciu, dlatego ciężko było go sfotografować w większym kawałku. Jest to sernik, o który można się bić, którym wszyscy się zachwycają i którego nikt(...)odmówi, możecie mi wierzyć.  Sernik czekoladowy pewnego razu podarowałam pewnej znajomej, która przychodziła codziennie do kafejki, w której pracowałam kilka lat temu. Nie znałam jej, ani ona nie znała mnie, ale codziennie obdarowywała mnie tak promiennym uśmiechem, że było to wręcz zaraźliwe :). A ja wtedy przeżywałam jedne z cięższych chwil w moim życiu i chyba bardzo tego potrzebowałam; życzliwości

Kuchnia Prezydentowej
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa 172

Słynny włoski deser w nieco innej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, a właściwie dwóch jej rodzajów: gorzkiej i pomarańczowej. Po raz pierwszy zetknęłam się z pomarańczową czekoladą na warsztatach czekoladowych w Akademii Czekolady Barry Callebaut. Urzekła mnie swoim wyrazistym smakiem. Doskonała do przygotowywania różnych deserów. Na Cafe Amaretto można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych(...)Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa pomarańczowa 100ml mleka 100ml śmietanki kremowej 25g czekolady pomarańczowej

Wiem co jem