mojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort jest prosty do wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej czekolady(...)Wiltona). Na posmarowane kremem ciasto położyć drugi blat, posmarować cienką warstwą kremu, następnie z reszty kremu wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz przyozdobić boki tortu. Składniki na krem czekoladowy z awokado , ( klik, klik ). Smacznego! Tort czekoladowy dla alergika Tort czekoladowy dla alergika Tort czekoladowy dla alergika listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej
moj przepis naPyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. Śmietanę ubić
Domowa cukiernia Ewysłodką parę, konieczna jest nuta kontrastu - wybieram więc żurawinę - kwaskowatą, zapowiadają święta i czas, gdy wszyscy mamy prawo bezkarnie zajadać się deserami. Dajcie się namówić! BEZY Z LODAMI CZEKOLADOWYMI I SOSEM ŻURAWINOWYM /składniki na 6 sześć porcji/ Do przygotowania deseru polecam lody Carte d'Or Chocolate Brownie , przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser(...)Carte d’Or to marka deserów lodowych od lat słynąca z głębokich i zmysłowych smaków, wysokiej jakości składników i zaskakujących połączeń smakowych w tym roku wprowadza dwie mocno czekoladowe nowości. 115g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 2 białka szczypta soli 1 opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku pomarańczowego
KUCHARNIAdodajemy serek mascarpone- mieszamy ręcznie, po czym tylko na chwilę używamy miksera na niskich obrotach, by ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. CZEKOLADOWE OZDOBY: Możecie zdecydować się na zakupienie gotowych ozdób czekoladowych np. czekoladowych kropelek i pominąć krok wykonywania ich własnoręcznie. Ja jednak chciałabym Was zachęcić do zrobienia czekoladowych paseczków- takich, którymi ozdobiłam(...)wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Wyjmujemy z lodówki naszą szybkę z zastygniętą czekoladą i za pomocą noża, kroimy ją w poprzek tak, aby wychodziły nam czekoladowe paseczki. Tymi ładniejszymi paseczkami obkładamy boki tortu- a te mniej udane kładziemy na środek. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów. Wykonujemy duże śmietanowe zdobienia dookoła góry tortu
Domowe TortyPopękane ciasteczka czekoladowe (chocolate crinkles) to mięciutkie w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz ciasteczka w cukrowej otulinie. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Ich smak przypomina brownie, a więc jest intensywnie czekoladowy. Robi się je bardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo(...)kiedy już ich nie ma! Popękane ciasteczka czekoladowe: 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 3 ekologiczne jajka 3/4 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki do obtoczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego szczypta cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuWilgotne biszkoptowe blaty o smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny krem, zwieńczenie całego ciasta to czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie…. Pomysł na to ciasto powstał z inspiracji wieloma innymi przepisami, strasznie bałam się, co z tego mi wyjdzie, zdałam się tylko na swoje wyobrażenie smaków-nie zawiodło mnie! Jest idealne, kto lubi kremowe przekładańce myślę(...)likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając
Wanilia i Kardamondomu lub pischineger - jak dowiedziałam się z internetów:) Zwał jak zwał, ważne, że wszyscy wiedzą o co chodzi i nie mogą doczekać się pysznego deseru. Ten jest mega czekoladowy i delikatny. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie trzeba piec. Jedyne co to andrut musi chwilę odleżeć w lodówce. Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Składniki Wafle prostokątne(...)szklanki mleka 1 i 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 czubate łyżki kakao Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku Wykonanie W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło i gotujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Próbujemy, jeżeli wolicie słodsze desery można dodać więcej
Pyza i SurówkaZawsze mnie interesowało, będąc w restauracjach, i jedząc pyszne desery, jak zrobiona jest ziemia czekoladowa. Początkowo myślałam, że jest to rozkruszone i wysuszone brownie (najprostszy sposób) ale metodą prób i błędów, wyszła mi taka czekoladowa ziemia jaką szukałam. W smaku trochę podobna do czekoladowej kruszonki. Do tego ekspresowa w wykonaniu i na prawdę bardzo łatwa. Składniki: - 100g cukru(...)garnkiem (nie mieszać łyżką). Czekać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i szybko wymieszać rózgą. Pamiętać o brzegach. Ciągle mieszając powinna powstać nam ziemia czekoladowa (plus kamyczki większe i mniejsze). Ziemię przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie i cienko rozgarnąć. Pozostawić do wystudzenia. Gotową ziemię czekoladową trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce
CookYourselfCałkiem niedawno były urodziny mojego Taty. Z tej okazji przygotowałam wyjątkowy tort pralinowy. Jest ekstremalnie czekoladowy! Zachwyca wszystkich zarówno wyglądem jak i smakiem. Należy go zrobić z wyprzedzeniem, gdyż nadzienie musi uprzednio chłodzić się przez noc w lodówce. Masa śmietanowo-czekoladowa jest zwarta, a jednocześnie delikatna w swojej konsystencji, kremowa i rozpływająca się w ustach, z delikatną orzechową nutką. Całość(...)owoców morza. Jeżeli w najbliższym czasie ktoś z Waszych bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest to tort idealny na tą okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka
MyCookBook.plbardzo smaczne ciasto powstało na potrzeby szybkiego wykorzystania zalegającej w spiżarce kaszy manny (czyli grysiku), której termin ważności nieubłaganie zbliżał się ku końcowi ;) Ciemne, czekoladowe (za sprawą dodatku budyniu czekoladowego) ciasto, a pomiędzy nim jasna grysikowo-jogurtowa masa z dodatkiem owoców czarnej porzeczki. Ciasto jest bardzo słodkie, ale czarna porzeczka równoważy jego smak i dodaje odrobiny wilgoci zwartej konsystencji. Sprawia(...)twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Masa grysikowa: 5 białek 330 g cukru 500 g gęstego jogurtu greckiego (lub śmietany 18%) 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru
MyCookBook.plSkładniki ciasto parzone woda, 1 szklanka margaryna, 1/2 kostki mąka pszenna, 1 szklanka jajka, 5 sztuk Składniki ciasto czekoladowe jajka, 4 sztuki cukier puder, 1/2 szklanki mąka pszenna, 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, 1 łyżka kakao, 3 łyżki margaryna, 1/2 kostki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki masy mleko, 3/4 litra budyń śmietankowy, na 3/4 litra galaretka pomarańczowa(...)było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą
Gotowanie moimi oczamiCiasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao(...)proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZakochałam się od pierwszego... gryza ono tak rozpływa się w ustach, jest słodkie. Ale tak gorzko - czekoladowo słodkie. Takie serowo kremowe i te wisienki... Ale najlepsze jest na końcu - skórka spieczona, chrupiąca i tak wspaniale oblepiająca zęby - wiecie o czym mowa - prawda? Piszę oczywiście o serniko-brownie. Ciasto to mnie urzekło - a wcześniej przerażało... jakoś nie przekonywała mnie taka ilość(...)czekolady, ta zakalcowata struktura. Ale teraz - przecież to ideał ciasta czekoladowego. Przepis znalazłam u Liski i podaje za nią, według mnie, jest idealny - upiekłam to brownie nie tak klasycznie - w kwadratowej blaszce, a w okrągłej tortownicy. Szczerze polecam! Sernikobrownie z wiśniami Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru (dałam troszkę mniej ok 350) 5 jajek
sierotka maRysia w kuchniSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników. Na zimny całkowicie wystudzony biszkopt- zwiniętą roladę, równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową. Ja zrobiłam małe oczko w roladzie z samego kajmaku, po prostu wzdłuż całej rolady ułożyłam raz koło razu po odrobinie samej masy kajmakowej. Roladę mocno rolujemy za pomocą ściereczki. Układamy
SMYKWKUCHNIMorze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :) Krem czekoladowy: 750 g serka mascarpone 300 g kremu czekoladowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem
Trzeci talerz