nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy.Krem czekoladowy:200 ml śmietany kremówki 30%Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach zimnej wodycukier puder do smaku (według upodobań)szczypta(...)soliPrzygotowanie kremu czekoladowego:Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodając na początku małą szczyptę soli. Stopniowo dodawaj połowę opakowania proszku czekoladowego, zmniejszając obroty miksera na najniższe. Dodawaj cukier puder, sprawdzając smak. Podgrzej zawartość szklanki z rozpuszczoną żelatyną i przelej ją do reszty czekoladowego proszku. Szklankę wsadź do większego naczynia z zimną wodą, aby całość nieco przestudzić. Wymieszaj i znowu stopniowo dodawaj
Eat Shrimpsszklanki cukru4 serki waniliowe3 jaja i białkobudyń śmietankowypolewa czekoladowawiórki kokosowe Wykonanie:Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia.Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy(...)wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut.Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościwiosenne listkiWiosenna pogoda zaczyna nas rozpieszczać. Po kilku dniach ulewnego deszczu znowu wyszło słońce i momentalnie na drzewach pojawiły się pierwsze listki - dziś babeczki inspirowane widokiem zza okna ;) Mocno czekoladowe muffinki z orzechowymi drażami i polewą czekoladową.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekadraże(...)warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Ciemne babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe przekąski nakładając różyczki z kremu.Składniki na babeczki mocno czekoladoweSkładniki na krem snickers:500 g serka mascarpone0,5 tabliczki czekolady2 łyżki masła orzechowego1 łyżka kremu czekoladowego (np. Nutelli)Babeczki przygotowujemy według przepisu. Po upieczeniu(...)worka cukierniczego, a całość do dużej szklanki. Brzegi worka smarujemy (nie musi być równo i tak wszystko wymiesza się przy wyciskaniu) z jednej strony masłem orzechowym z drugiej kremem czekoladowym - ja użyłam Lindt. Nie można wykorzystać do tego rozpuszczonej czekolady, ponieważ zastygnie i nie będzie dało się jej wycisnąć z worka.Serek mascarpone dzielimy na dwie części (ja miałam po prostu
CiastkozercyFestiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem . Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisu, by znów o nim nie zapomnieć, a wierzcie lub nie, tort jest naprawdę królewski! :) (I wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już(...)kremu orzechowego: 3 opakowania serka mascarpone (każde po 250 g) 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 150 g masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny Do kremu czekoladowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia: ok. 500 g masy krówkowej (gotowej lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego) 100 ml mleka
Ratunku obiadKochani zapraszam Was na pyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki(...)wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta. Na całkowicie wystudzone ciasto wylewamy masę budyniową. Układamy rodzynki sułtańskie całe jedno opakowanie. Polewamy polewą czekoladową. Polewę czekoladową można uzyskać na trzy sposoby: - kupić gotową w sklepie ;-) - rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej - bądź zrobić samemu, jak ja. Polewa czekoladowa: 1/5 margaryny
SMYKWKUCHNItego syropu, bo to przecieżwoda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ładnie urósł, by potem równie ładnie opaść… po upieczeniu osiągnął zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki czekoladowe”wieńczą dzieło”. Sernik dla miłośników rześkich smaków i czekoladek “After Eight”.Polecam! Spód220 g herbatników czekoladowych100 g stopionego masłaMasa serowa :250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta50(...)drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym
Mia Cucina Sofietaskładników. I jak? :) Jest to w zasadzie mix bakalii i bananów. Przekąska zawiera dość sporą ilość kakao (sugeruję troszkę zmniejszyć ilość, ew. dopasować ją wedle własnych kubków smakowych). Na czekoladowy głód jest to istna rewelacja! :) Po jednej "cząsteczce" mój apetyt na coś słodkiego został zaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają białego cukru (słodyczy nadają przede wszystkim(...)szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym) 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżka masła orzechowego
coolinarnastrefa.blogspot.comsię rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci "esów-floresów". Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury. KarpatkaPRZEPIStemperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia(...)szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 czubate łyżki masła/margaryny 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie Ciasto. W garnku rozpuścić margarynę z wodą. Dalej podgrzewając
coolinarnastrefa.blogspot.comByło ciasto czekoladowe- brownie a teraz to samo ciasto w połączeniu z serem i brzoskwiniami. Do ciasta użyłam serka Wieluń o którym pisałam tutaj. Ciasto przepyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Polecam :)składniki:ciasto czekoladowe200 g margaryny200 g gorzkiej czekolady200 g cukru pudru3 jajka110 g mąkimasa serowa450 g białego sera Wieluń150 g cukru pudru2 łyżki cukru(...)waniliowego2 jajka5-6 połówek brzoskwiń z puszkiPrzygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe
Monia miesza i gotujeCiasto Inspektor to pyszny wypiek, który jest stosunkowo prosty do zrobienia i zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego, prostego kremu czekoladowego i owocowej galaretki poprzekładanych herbatnikami. Całość świetnie ze sobą współgra, ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, niezapychające, podzielne i rozpływa się w ustach. Taki domowy wypiek sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i podczas(...)łyżki kakao Wkładka owocowa: 200 ml wody opakowanie galaretki truskawkowej 280 g dżemu truskawkowego lub innego o czerwonych kolorze Krem: 500 g mascarpone 4 łyżki masła czekoladowego Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka (jeśli chcecie uzyskać efekt popękania na cieście, jeśli nie to dajcie więcej, 6-7 łyżek) Dodatkowo: około 400 g herbatników
e-PrzepisyKulinarneRolada snickers Czekoladowo-orzechowe ciasto z karmelem i kremem śmietankowym, które po prostu rozpływa się w ustach. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Bardzo efektowna i przepyszna rolada, z pewnością wywrze efekt wow na wszystkich gościach. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 150g cukru szczypta soli 50ml oleju 110g mąki 25g kakao Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 300ml śmietanki(...)batoniki) *** *** Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku *** *** W małym garnuszku podgrzewamy 100ml słodkiej śmietanki, gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Dwie łyżki płynnej czekolady odkładamy na później *** *** Do czekolady dodajemy drobno pokrojone orzeszki, mieszamy *** *** Tak powstałą polewą czekoladowo orzechową smarujemy roladę *** *** Pozostałą masę kajmakową i krem śmietankowy mieszamy razem
Blog z Apetytemprzepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Sprawdź też inne pyszne pomysły na domowe wypieki: Sernik Oreo na zimno Ciasto Rafaello bez pieczenia Sernik nowojorski Czekoladowa chmura Drukuj Babka marmurkowa – najprostsza #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm(...)tylko. Jest pyszna, puszysta, wilgotna, o idealnym, maślano-kakaowym smaku. Przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe babka, babka marmurkowa, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto marmurkowe, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z czekoladą, potrawy wielkanocne, proste ciasto, szybkie ciasto, wielkanoc Czas przygotowania 20 min. Czas gotowania 45 min. Całkowity czas przygotowania
Na-talerzu.pl