mąki pszennej typ 500 125 g rozpuszczonej ostudzonej margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 16 g cukru waniliowego Dodatkowo: nadzienie o smaku kukułki 200 g Polewa: czekolada 200 g mleko 50 ml Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko i wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy(...)kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Zostawiam je na 15 minut by wyrosły. Smaruje rogaliki mlekiem. Piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam je rozpuszczona czekoladą
Różowa kuchniałyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C. Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewycukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dkg masła 1 puszka ananasów Poncz : 100 ml rumu sok z 1/2 cytryny Polewa : 10 dkg gorzkiej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób wykonania : B iszkopt na spód : Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej piany, cały(...)oncz : Rum wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasącz cały biszkopt przeznaczony na spód ciasta. P olewa : W gorącej kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z mlekiem w małej miseczce lub garnuszku, wymieszaj. Z łożenie torcika : Na nasączony biszkopt wyłóż masę z ananasem, równo rozsmaruj po całej powierzchni. Na masę połóż blat kokosowy, lekko dociśnij
Przepisy i porady kulinarneszczypta soli masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 1 tabliczka białej czekolady 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (można mniej lub więcej) masa truskawkowa: około 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa(...)30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe. masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier puder i przez parę sekund miksować. Następnie dodać śmietan fixy
Amatorka kuchennacukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny(...)rozsmaruj drugą część śmietany i na nią ułóż trzeci kawałek biszkoptu. Nasącz herbatą, posmaruj marmoladą a resztę śmietany rozsmaruj nożem lub czymś płaskim po bokach i górze ciasta. Zetrzyj czekoladę, nałóż ją przy pomocy czegoś płaskiego na boki, obsyp górę. Udekoruj górę śmietaną którą pozostała na ozdobienie oraz wykorzystaj całe owoce z marmolady. Taki tort bez problemy w chłodnym miejscu
Pasje Jolkiszklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki miodu 1 szklanka śmietany 18 % 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 łyżka kakao Polewa: 1 tabliczka czekolady 2 łyżki śmietany 30 % Dodatkowo: posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika(...)Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy upieczone i ostudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniawiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao 100 gram posiekanych orzechów Masa jabłkowa: 2,5 kilograma jabłek 0,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę(...)rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia, ostudzoną masę dzielimy na trzy części. Przekładamy ciasto: placek makowy, masa jabłkowa, placek kokosowy, masa jabłkowa, placek kakaowy, masa jabłkowa, placek orzechowy. Wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniapotrzeb. Pistacje można zastąpić innym orzechami lub wiórkami kokosowymi. Niżej podam opis roladek ze zdjęcia. (10-12 sztuk) 2 wafle tortowe 150g kremu czekoladowego (użyłam z orzechami) 50g czekolady (użyłam gorzkiej) 20g pistacji (użyłam solonych) Wafle delikatnie zwilżyć, aby trochę zmiękły (nie rozmokły). (Najlepiej każdy wafel położyć na mokrej szmatce i przykryć jej drugą częścią.) Następnie wafle posmarować(...)Każdy z nich zwinąć. Całość odstawić do momentu - aż wafle stwardnieją. (Można podsuszyć w piekarniku. Osobiście zostawiłam je na całą noc.) Po tym czasie każda roladkę maczać w rozpuszczonej czekoladzie i kolejno w drobno posiekanych/zmielonych pistacjach
Di gotujecukru pudru, 200 g masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni(...)części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt. Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego
Moniki Smakołykiszklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 1 opakowanie ciasteczek Oreo Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia Polewa: 100g czekolady mlecznej 50 g margaryny Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie dodać serek waniliowy i jogurt, wymieszać(...)ciasteczko Oreo i 2 łyżki masy serowej. Piec w temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej. 100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać polewą i udekorować pigwą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijakości), Masa: 600 ml śmietany 30% lub 36% ( do ubijania), 3 łyżki cukru pudru, 3 fixy do śmietany, Dodatkowo: 3 banany, 1 puszka masy kajmakowej, kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej Wykonanie: Herbatniki kruszymy, mieszamy dokładnie z masłem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Gotowy spód przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Dokładnie dociskamy. Banany obieramy(...)banany wylewamy masę kajmakową. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fixy do śmietany. Gotową masę przekładamy na nasze ciasto. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Passion of Cookingjajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli żelatynę, ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując górkę, obsypać startym ciastem, lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusimąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika. Sposób wykonania: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy miód, margarynę i przyprawę do piekarnika. Wszystko dokładnie mieszamy nie doprowadzając
Na słodko lub wytrawnieTrzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao(...)Można także każdy krem umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym ozdobną tylką i wyciskać porcję kremu do pucharków. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą (lub gotową posypka czekoladową). Smacznego
MyCookBook.plChodzi za mną coś słodkiego. Chodzi, chodzi i odczepić się nie może… a ile można jeść gorzkiej czekolady? No dobrze, tak, zgadzam się: DUŻO :D Tyle że ona też w końcu zaczyna się nudzić, nawet w wariancie z malinami czy miętą. A w dzień taki jak wczoraj – święto – nie wypada chodzić do sklepu, więc wyjmuje się to, co się(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem bez cukru o dowolnym smaku (pół łyżeczki do każdej babeczki, u mnie smak czarna porzeczka) Do babeczek można dodać kawałki czekolady bądź orzechy, można też upiec je bez dżemu (chociaż ja polecam z dżemikiem ☺) Żółtka jaj można spróbować zastąpić większą ilością jogurtu i puree z dyni, ale jeszcze nie próbowałam
Jak gotować i nie zwariować