miękkiego masła 250 g cukru szczyptę soli 4 jajka 500 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady Krem "biała dama": 2 śmietany 30% 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Masło ucieramy(...)cukrem na pienistą masę. Dodajemy sól, a następnie - pojedynczo - jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu wsypujemy kawałeczki czekolady. Blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serki homogenizowane, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy
Salonik smakówcukru pudru 1-2 łyżeczki mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego kilka kropli żółtego barwnika spożywczego kilka kropli zielonego barwnika spożywczego Dekoracja: posiekane drobno rodzynki, bądź posiekana ciemna czekolada Dodatkowo potrzebne będą: miska z wysokimi ściankami mikser szpryca/rękaw cukierniczy z końcówkami: tylka do liścia- z wycięciem w kształcie litery V, oraz tylka do płatków z podłużnym wycięciem wszerz delikatnie skośnym(...)poniżej. 5. Używając kremu żółtego i tylki o ścięciu prostym, robimy płatki, Robimy 3 pierścienie i coraz mniejszym obwodzie. 6. W miejsce okręgu w środku kładziemy posiekane rodzynki bądź czekoladę Smacznego:) Zobacz także: Babeczki czekoladowe Cookie
KreatywnePinyrozpuszczalnego 3/4 l wody Masa śmietankowa kubek śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 2 saszetki kawy cappuccino 2 łyżki kakao rozpuszczalnego Ponadto paczka biszkoptów okrągłych Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka masła 5 łyżek mleka Wykonanie: Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po łyżce cukru ubijając dalej, aż do wyczerpania cukru, następnie dodajemy po jednym żółtku delikatniej(...)kawą cappuccino i kakaem rozpuszczalnym dodajemy żelatynę, mieszamy, rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Robimy w miseczce kawę, biszkopty namaczamy w kawie i układamy na masie kawowej wciskając je lekko. Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuszczamy, mieszamy, studzimy i polewamy po biszkoptach w esy-floresy. Ciasto przygotowane przez Jolę Smacznego
kgwjanczewojajka 2 łyżeczki sody Masa serowa: 1 kg serka naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać(...)miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna plszklanki mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka(...)wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 160 st. C. Pieczemy 45-50 minut. Po wystudzeniu możemy posmarować czekoladą i posypać wiórkami lub orzechami. Każdy kawałek babki wygląda inaczej. Smacznego
Maminek kulinarnyWyjąć i przestudzić. Jeszce z ciepłego ciasta zcinamy wierzch. Delikatnie wydłubujemy połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód. Na tak przygotowane ciasto układamy truskawki. Krem Czekoladę rozdrabniam kroją w drobne kawałki w malakserze. Śmietanę ubijam na niskich obrotach z śmietanfixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodaję rozdrobioną czekoladę i mieszam ręcznie. Śmietanowy
Delicious TitbitsMarchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką(...)batatów, marchwi i cukinii autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat 658. Jogurtowe lody bananowo- marchewkowe z tahini, włoskimi, kakaowcem i żurawiną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 655. Migdałowy chlebek marchewkowy z jogurtem, czekoladą, pomelo i mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym i śliwka autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog
Weekendy w domu i ogrodziedałam trochę więcej bo tyle miałam) 70g masła z nerkowców Primavika lub zmielonych nerkowców (lub innych orzechów) 10 łyżek mleka w proszku 5 dag mlecznej czekolady 30g wafelków orzechowych (paczka miała 180g więc to są te pozostałe z masy) 1. Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia(...)ponownie zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć masą pozostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu. 6. Wierzch posmarować masą*, posypać pokruszonymi wafelkami, na to zetrzeć na tartce czekoladę. Odstawić do lodówki do "przegryzienia". Polecam przygotować dzień wcześniej, bo jest to jedno z tych ciast, które z dnia na dzień są coraz lepsze :) *na wierzch można zamiast masy wyłożyć
Kto ugości moich gości?tłuszczem formy przelewamy masę na wierzch wrzucając wiśnie z kompotu. Ciasto pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy odlana do szklanki masą, lub jeśli wolicie możecie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pokryć murzynka czekoladą:) Z podanej ilości składników wychodzi jedna większa blacha lub jak w moim przypadku – jedna okrągła blaszka 23 cm i jedna mała prostokątna
Kulinarna Patilogiaszklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół) nutella Na wierzch: 5 dag czekolady chipsy bananowe 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem(...)powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki. 4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same
Kto ugości moich gości?możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami Do nasączenia (poncz): 150ml likieru migdałowego 100ml wody Wierzch: 200g niesłodzonego mleka skondensowanego 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: do ozdoby bratki (wierzch można też posypać startą czekoladą) 1. Budynie razem z 2 łyżkami cukru rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać(...)parę godzin, najlepiej na całą noc. 10. Po wyjęciu z lodówki oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Przed podaniem ciasto udekorować bratkami lub posypać startą czekoladą. Smacznego
Mała Cukierenkapyszne cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie nie są za słodkie! Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym obiedzie, jak i też słodkości na imprezę urodzinową czy też(...)świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrami na puch
Ostra na Słodkobudyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej czekolady oraz 1/4 masła. Gotujemy budyń według przepisu tyle, że z mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu budyniu ostudzić go. Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej(...)Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz zostaje Nam tylko zrobić kawę i rozkoszować się ciastem :) To jedyne
Ptasia Kuchniazrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie(...)frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy
Ptasia KuchniaPolecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec
Ze smakiem i z pasją