Ostatnio często mam ochotę na czekoladę. Ale zwykła czekolada, batoniki czy też nutella są bardzo kaloryczne no i cóż.. A o linię trzeba by zadbać na wiosnę ;) I właśnie z potrzeby chwili powstała wersja zdrowszej nutelli. Na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem dobrego kakao, daktyli i miodu. Nasz alergik zajadał taki czekoladowy krem z bułeczką i bardzo mu smakowało
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * pół szklanki cukru * łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml kremówki * 200g serka mascarpone * słoiczek dżemu wiśniowego * 2 łyżki soku z cytryny * truskawki i czekolada do dekoracji Przygotowanie : Ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić(...)przekroić na pół. Każdy blat nasączyć ciepłą wodą z cytryną. Wyłożyć dżem i krem z ubitej kremówki z mascarpone. Ja nie dodaję cukru do kremu - czekolada jest słodka. Odstawić torcik do lodówki na kilka godzin. Udekorować
Magiczne Życie Martyłyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki kakao 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier. Cały czas miksując na mniejszych obrotach dodawać po 1 żółtku. Następnie dodajemy łyżką(...)smarujemy boki i wierzch tortu. Biszkopty kroimy na pół i obkładamy tort. Można przewiązać go wstążką, aby biszkopty dobrze przywarły. Na wierzchu rysujemy wykałaczką serce, a brzegi posypujemy tartą czekoladą
Ewusiowe Smakiłyżka sody Na krem: 1 litr mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 kostki margaryny 1 szkl. cukru dodatkowo na polewę: tabliczka mlecznej czekolady+kilka łyżek śmietanki 30 % 50 gr wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części bierzemy(...)margarynę i miksujemy na gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego
Swojskie jedzonkołyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 mały słoik dżemu truskawkowego herbatniki typu Petitki jasne herbatniki typu Petitki ciemne 0,5 szklanki espresso posypka czekoladowa/kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w dużej blaszce i wystudzić. Przygotować masę - Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać(...)ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitajcie, Dookoła wszyscy trąbią o Walentynkach - więc i ja mam dla Was słodką propozycję na 14.lutego. Czekoladowa lawa wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie! Koniecznie sprawdźcie ! 100g gorzkiej czekolady 2 jajka 50g masła 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżka mąki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wysmarować dokładnie masłem cztery foremki i oprószyć mąką. Foremki postawić na blaszce do pieczenia(...)Czekoladę połamać na kosteczki kąpieli wodnej, dodać masło - wymieszać na gładką masę. Jajka wbić do miski, dodać sól, cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę i krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać mikserem na małych obrotach na jednolitą masę Wlać ją do przygotowanych foremek i wstawić do piekarnika. Piec przez 8-9 minut
dlaSmaQłyżek serka mascarpone cukier puder- ok 1-2 łyżek sok z cytryny- 2 łyżki dodatkowo: brzoskwinie z puszki świeże maliny świeże borówki amerykańskie wiórki z ciemnej i białej czekolady Wykonanie: *Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dosypujemy po troszku cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy po łyżce do masy jajecznej(...)brzoskwiniami.Wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą ubitą kremówką smarujemy boki i wierzch torcika. Na górze wokół serca robimy kleksiki. * Boki dekorujemy wiórkami ciemnej i jasnej czekolady. Na górę układamy świeże owoce. Do upieczenia torciku użyłam formy SERCE- PAPILART
Z Majeczką w kuchniWalentynki upiekłam szwedzkie kladdkaka. To czekoladowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, lekko płynne w środku, prawdziwa rozkosz dla smakoszy czekolady. Nic dziwnego, że między innymi to ciasto wybrałam na Walentynki. Deser z czekolady nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant
codojedzeniaczyli masy krówkowej i śmietany :) Jeśli szukacie czegoś nie skomplikowanego na walentynki to polecam, na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 500 ml śmietany 36% 200g masy krówkowej 50 g czekolady gorzkiej 16-18 sztuk ciasteczek petit beurre 16-18 sztuk krakersów 1czubata łyżeczka cukru pudru 2 śmietan-fixy lu 2 łyżeczki żelatyny Spód tortownicy o wymiarach moja 24x24 wyłożyć(...)śmietany dodać z śmietan fixami i ubić pod koniec dodać łyżeczkę cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki wyrównać. Na to wyłożyć krakersy i posmarować masą krówkową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez cała
Delicious Titbitsłyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny(...)zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę
kgwjanczewoWalentynki, to polecam właśnie to. Składniki: 3 jajka 420g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki cukru kryształu 100g masła 200g owoców (truskawki, śliwki, maliny) 50g gorzkiej czekolady 1 torebka zielonej herbaty 9 listków żelatyny 200ml wody 1/2 cytryny szczypta cukru szczypta pieprzu Syrop: 100ml cukru 10dag cukru Przygotowanie: Torebkę zielonej herbaty zalewamy ok. 200ml wrzątku i odstawiamy(...)stężałą masę nakładamy odrobinę galaretki z czerwonych owoców i zalewamy tężejącą galaretką z zielonej herbaty. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Gotowy deser wykładamy na talerz, który smarujemy roztopioną gorzką czekoladą i ozdabiamy gorącymi owocami z pieprzem
Jacob Tastesskładniki: 250 g mąki 100 g cukru 100 g masła 150 ml mleka 2 jajka 50 g czekolady deserowej, posiekanej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka konfitur wiśniowych wykonanie: Masło roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, czekoladę oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche
Domowy Smak Jedzeniapatyczka, czy ciacho jest już upieczone. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto w piekarniku na ok 10 min. Następnie gdy już dobrze wystygło, przekroiłam ciacho i przełożyłam dżemem wiśniowym. Odpowiednio przygotowaną czekoladą polałam ciasto i udekorowałam migdałami. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem ok 15 min. Po ugotowaniu, dodałam kakao i zmiksowałam
nietadietaCzekolada Składniki: pół awokado 10 daktyli bez pestek 100 ml mleka ryżowego 10 migdałów 2 łyżki kakao Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 7 minut. Migdały zmiksowałam w malakserze. Do zmielonych migdałów dodałam daktyle (wchłonęły prawie całe mleko) i ponownie zmiksowałam w malakserze na gładką masę. Na koniec dodałam kakao i wymieszałam. Czekolada jest najlepsza następnego dnia
nietadietakiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd... Najlepiej smakuje następnego dnia:) A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi
nietadieta