opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu(...)blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją. Należy je przechowywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtka 80 g mąki pszennej 80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 150 g masła do dekoracji: 1 łyżka cukru pudru 4 kostki deserowej czekolady 1 łyżka mleka Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka(...)czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka ozdoby cukrowe Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło(...)kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 2 łyżki cukru 200 g masła 300 g twardej marmolady wieloowocowej na poncz: 3/4 szklanki posłodzonej herbaty 100 ml syropu rumowego lub rumu dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 3 łyżki startych orzechów włoskich W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda(...)budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 opakowania ciasteczek "paryskie" 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki kokosu 2 łyżki mleka Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować(...)delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą(...)masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka kakao szklanka cukru 1/2 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 gruszki 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta(...)Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasę kokosową: 250 g kokosu 1 szklanka wódki 3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej 1 żółtko 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka łyżka kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie. Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać(...)zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie(...)upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialatem zaprawione do słoiczków zimą wykorzystuję na różne sposoby. Najczęściej jako dodatek do budyniu lub ryżu na mleku. Świetnie sprawdzają się do naleśników. W połączeniu z serem i gorzką czekoladą tworzą oryginalne w smaku nadzienie. Dzieciom na pewno zasmakuje takie drugie śniadanie. Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki(...)mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu malinowego cukier puder do dekoracji Składniki ciasta zmiksować dokładnie żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Maliny odsączyć z syropu. Kilka odłożyć do dekoracji
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo smakowały, mnie zresztą również. Lubię kiedy w wypiekach mocno czuć kakao i przepadam za połączeniem orzechów i powideł śliwkowych. Całość dopełnia domowa polewa kakaowa. Możecie użyć także rozpuszczonej czekolady, mi zostało trochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 żółtka 3 duże łyżki kakao łyżka(...)cukru pudru 125 g masła szczypta soli polewa kakaowa lub rozpuszczona czekolada ok. 150 g orzechów włoskich w połówkach 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Mąkę i kakao przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i pokrojone masło. Posiekać nożem a następnie zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Podsypać mąką i rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka i piec na blaszce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić(...)Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Pozostałym kremem obsmarować boki tortu, resztę przełożyć do szprycy. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać wierzch tortu. Udekorować połówkami orzechów, pozostałym kremem i kwiatkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce. inspiracją do zrobienia tortu był tort na stronie ciasta.net
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaparzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny dekoracja: koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady z napisem (można je kupić w sklepie Słodki Świat- klik ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudyniu śmietankowego (120 g ) - użyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą. Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około(...)Utrzeć masło na puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakrem: 500 ml mleka 35 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/3 szklanki wódki 100 g deserowej czekolady 3 łyżki mleka 240 g małych biszkopcików Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić(...)ułożyć na masie, przykryć jej drugą częścią i drugim blatem ciasta. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć i obłożyć nimi ciasto dookoła. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i udekorować dowolnymi owocami (użyłam granatu i brzoskwiń). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Paterę, na której podałam tort
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia