mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami HELIO (klik) 50 g rodzynek w czekoladzie z rumem 2 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 1 banan 5 mandarynek 1 galaretka pomarańczowa 1,5 szklanki wrzątku Spód: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)średnicy 24 cm. Masa makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek
VioletoweKucharzenieszklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła polewa tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 30-40 g masła dodatkowo płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty. 3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto. Wierzch udekorować płatkami migdałów. Smacznego
na moim stole...gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie(...)pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Słonecznikowiec Ciasto z kremem chałwowym Łabędzi puch Ciasto z kiwi i galaretką Brzoskwiniowa
Domowa cukiernia Ewywaniliowy Delecta 200 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier(...)dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać i polać ciasto. Następnie posypać kulkami zbożowymi. Uwaga! Jeśli ktoś obawia się salmonelli, która może znajdować się w skorupce należy jajka włożyć do wrzątku na 10 sekund. Smacznego
talerz przyjemnościdotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej 90 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat(...)papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami, można zostawić niewielkie odstępy, gdyż podczas pieczenia nie rosną. Piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po przestudzeniu udekorować czekoladą, najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka
Kuchnia w opałachciastka. Przykryć drugą warstwą ciastek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 12%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku, przestudzić i dodać do śmietanki. Ubijać chwilkę. Masę wylać na ciastka. Przykryć(...)ostatnią warstwą ciastek. Polać stopioną na parez mleczną czekoladą z dodatkiem śmietany 12%. Źródło: Smakołyki Bereniki Smacznego
Z miłości do słodkościkandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych opłatków (np. Śląskie Oblaty) lukier czekolada wykonanie: Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mleka. Wymieszane składniki stopniowo naprzemiennie(...)pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło
Domowy Smak Jedzeniakoloru. U mnie w wersji śnieżnej - z cukrem pudrem, kakaowe i w orzechach :) Trufelki idealnie sprawdzą się jako prezent gwiazdkowy :) Składniki: - 100g pierników bez nadzienia i polewy - 200g gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki serka mascarpone lub innego kremowego białego serka typu philadelphia - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1 łyżka miodu dekoracja: - cukier puder - kakao(...)drobno posiekane orzechy/pistacje Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać śmietankę, mascarpone, przyprawy, miód i rozkruszone pierniki. Dokładnie wymieszać. Przestudzić, Formować kulki i obtaczać je w ulubionej dekoracji. Układać na talerzu i niewielkich odstępach. Schłodzić w lodówce. Smacznego
CookYourselfszklanki mąki kokosowej Symbio 50 g drożdży świeżych szklanka mleka 3 jaja 6 łyżek cukru trzcinowego Demerara Symbio szczypta soli Do kremu jaglanego 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g orzechów laskowych Symbio 1 szklanka mleka migdałowego lub innego dowolnego 50 g oliwy z oliwek szczypta kardamonu i kurkumy 10 daktyli(...)ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową skórkę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Daktyle zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej
Z Kuchni Do Kuchniblok idealny - pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. I nie musimy mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy zjemy prawie cały od razu :) Składniki: - 100g białego ryżu* (1 woreczek) - 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) - 1/2 szklanki daktyki - 6 łyżek mąki kokosowej - 4 łyżki oleju kokosowego - 4 łyżki syropu z agawy - 2 garści rodzynek - garść żurawiny - garść dowolnych orzechów (u mnie nerkowca + ziemne(...)wystygnie, a potem dokładnie miksujemy blenderem (z dodatkiem mąki kokosowej) na gładką masę. Daktyle zalewamy wrzątkiem na min. 10 minut, po czym wrzucamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy. Czekoladę, olej i syrop z agawy rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodając rodzynki, żurawinę i orzechy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (najlepiej
Smakuje zdrowomąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniśmietany 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao powidła śliwkowe do przełożenia masa marcepanowa do przełożenia Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 80 g masła Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku (białka zachować na później), po każdym dokładnie ucierając. Porcjami dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą(...)upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić na trzy warstwy (fot.2) i przełożyć jedną warstwę powidłami śliwkowymi (fot.3) a drugą - masą marcepanową (fot.4) . Całość polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem z masłem (fot.5-6) . Źródło: kuchniawzieleni drukuj przepis
Świat Ciastatych dużych, płaskich ciastkach, pieczonych na wzór ciastek amerykańskich, jest wszystko, co kochamy w święta. Kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, żurawina, rodzynki. Im dłużek poleżą tym stają się bardziej ciągnące i wilgotne. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu dają niezwykle dużo radości… Co potrzebne: NA 12 DUŻYCH CIASTEK: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuprzez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego kokosowe pralinki, starta gorzka czekolada lub inne słodkie ozdoby do dekoracji Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko sojowe, dodaj dwie łyżki soku(...)masy i delikatnie ją rozsmaruj nie dochodząc do krawędzi. Nałóż drugi spód, delikatnie dociśnij, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą drugą połowę masy. Wierzch możesz ozdobić kokosowymi pralinkami, startą gorzką czekoladą lub ozdobnymi perełkami. Przed krojeniem tort należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego
Roślinna - blog wegańskidużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha z czekoladą , której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały(...)pokojowej) 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. gotowej masy krówkowej , 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Dodatkowo: 3/4 szklanki gęstej konfitury (u nas czeremcha z czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie
SzczyptaSmaQ