stopni przez około 45 minut. Dokładnie wystudzić i przekroić na 2 blaty. Masa czekoladowa: 250 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kakao Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder. Do masy śmietanowej dodać przygotowane wcześniej wiórki czekoladowe
Domowa cukiernia Ewylaskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonych go ź dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie : Do miski wsypać zmielone migdały , orzechy , skórkę z pomarańczy , cukier waniliowy , mąkę z proszkiem do pieczenia , przyprawy, połowę cukru i wymieszać . Jajka ubić(...)wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20 minut . Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku . Jeśli nie macie
Sama słodycz i szczypta chilideser. SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY : ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu ) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 6 łyżek kakao 0,5 tabliczki mlecznej czekolady 500 g serka mascarpone Przygowowanie kremu : Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć,przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, kakao oraz
Domowe TortyKREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie(...)całość dokładnie- RĘCZNIE!, mieszamy. Boki oraz wierz naszego tortu smarujemy niebieskim kremem i wszystko ładnie wygładzamy. DEKORUJEMY : Z lukru plastycznego lub marcepana lepimy dwa jajowate kształty- oczka potworka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. umieszczamy ją w szklanej misce- miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą- tak aby woda nie dotykała dna miski. Roztopioną i lekko przestygniętą masę wylewamy
Domowe Tortymąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM : 250 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki ciemnego(...)kakao DODATKOWO: 24 szt. draży czekoladowych 12 szt.małych, okrągłych cukiereczków np. skittles 12 szt. delicji z czekoladą Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę
Domowe Tortymleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg(...)drugie musi jeszcze trochę posiedzieć, więc nigdy nie sugerujcie się pierwszym sprawdzonym ciachem). Wyjęte z piekarnika blaty pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ! CZEKOLADOWY GANACHE : Wszystkie składniki umieszczamy w szklanej misce ( czekolada powinna byc połamana w kosteczki, a masło pokrojone). Następnie stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą(na małym ogniu), tak- aby dno miski nie dotykało wody. Od czasu
Domowe Tortygęstej, kremowej konsystencji… …i gotowe ! Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z czekoladą ( zwłaszcza białą czekoladą) oraz słodkimi polewami np. toffi, karmelową lub czekoladową. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem gruszkowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyszklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec(...)temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Smacznego
talerz przyjemnościFlorentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się tak ze względu na zawartość bakalii. Nieco trudne w przygotowaniu, nie najtańsze, ale z pewnością warte zrobienia od święta :) Chętnych zapraszam do wypróbowania swoich sił :) Składniki: 100 g rodzynek 50 g suszonych żurawin(...)Piec 12-15 minut w 175*C. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Nie zdejmować przed wystudzeniem - ciastka dopiero wtedy się sklejają. Jeśli lubicie można oblać je gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej (ja użyłam 50 g pszennej i 90 g żytniej) szczypta soli 1 mały banan (mój ze skórką miał 170 g) 3 łyżki oleju roślinnego gorzka czekolada do dekoracji (ta na zdjęciu to moja ulubiona 64% kakao ma dodatkowo kawałki prażonego ziarna kakaowca, 4 zł w Intermarche jakby co) Przygotowanie: Przesiej mąki do dużej miski, dodaj sól. Utrzyj(...)dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej puszcze, gwarantuję
greenscarfsię biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie po konserwowe czy mrożone. Domowy biszkopt z owocami i czekoladą. Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek oleju 8 łyżek wody Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. dowolne dodatki np owoce sezonowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do powstałej gładkiej pianki powoli dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy. Do jednolitej masy
Tagebuch po polskubudynie w proszku( 1 duży,1 mały) waniliowy 1l mleka margaryna palma z wanilią 250g cukier wanilinowy 2 łyzki cukru pudru masa kajmakowa, krówka (Gostyń) masło 200g czekolada gorzka przygotowanie: masa budyniowa : * 3/4 mleka zagotować , z resztą wymieszać proszek gotować budyń normalnie schłodzić go w międzyczasie utrzeć margarynę z cukrem wanilin. i normalnym Dodać schłodzony budyń(...)warstwy) na to wylać budyń i przełożyć kolejnymi herbatnikami. masa korówkowa: masło utrzeć na puszysto, dodać krówkę i nadal ucierać wylać na herbatniki i przełożyć kolejnymi Roztopić czekoladę z odrobiną mleka, wylać na wierzch . Schłodzić minimum 2h, im bardziej schłodzony tym pyszniejszy. IDEALNY DO KAWUSI
Kuchcikowoasi...Kawałek mniewyjątkowe artykuły najwyższej jakości - zaskakują smakiem, ale i atrakcyjną ceną." Tak zaczyna się list, który wraz z koszem pełnym luksusowych produktów Deluxe otrzymałam od Lidl . A wśród nich pyszna czekolada z owocami liofilizowanymi, aromatyczna czekolada w puszce, wspaniała kawa, suszone daktyle najwyższej jakości, niesamowite aromaty, miód, krem toffi, przepyszny krem kokosowy i wiele wiele więcej produktów, którym nie można się
Słodkie okruszkiostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce. Warstwa II 330 ml śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady 3. Kawę inkę rozpuszczamy
Gotowanie...to proste !Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać
Mała Cukierenka