makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej 2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3 jabłka 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy(...)makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami
Szefowa kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia masło, bułka tarta Do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze zmiksować buraczki z jajkami i olejem na gładkie(...)puree. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. *autorka użyła mniejszej tortownicy więc moje ciasto
Delicious Titbitskakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g cukru 250 g ugotowanych buraków 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, a następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. Zblendować buraki na gładkie(...)puree, dodać jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać trzepaczką do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówłyżki kakao Masa serowa: 1/2 kostki masła 1/2 szkl mleka 1 szkl cukru 1c.waniliowy 1 kg serka z wiadereczka pomarańcza 4 jajka 1 duży budyń waniliowy Polewa: tabl. gorzkiej czekolady 2 łyżki masła cukrowe dekoracje Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Gdy będzie szklista dodawać po jednym jajku. Wszystkie suche składniki przesiać i dodać(...)nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Najniższy blat ułożyć na duży talerz/paterę, nałożyć obręcz tortownicy, wylać 1/3 część masy. Czynność powtórzyć. Górną warstwą ma być masa serowa. Ostudzić. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polać tort i udekorować kolorowymi cukrowymi ozdobami
Smakołyki Asisezamu Warstwa kokosowa: 5 białek 3/4 szkl cukru 100g wiórków kokosowych szczypta soli słoiczek powideł śliwkowych Masa toffi: kostka miękkiego masła budyń o smaku toffi 2 łyżki cukru pudru Czekolada do polania Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na 2 blaszkach (24x36cm). Nakłuć widelcem(...)przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, na koniec cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę wyłożyć na ciasto z sezamem, przykryć drugim plackiem. Czekoladę stopić i polać ciasto
Smakołyki Asiserowa: kg serka waniliowego z wiadereczka 3 płaskie łyżki żelatyny 2/3 szkl mleka 1/2 szkl ajerkoniaku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru 1/3 tabl. mlecznej czekolady Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić(...)wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia
Smakołyki Asiłyżki cukru waniliowego 200g zmielonych orzechów (ja miałam włoskie i laskowe) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl mleka Polewa czekoladowa: 150ml śmietanki 30% 2 tabl. mlecznej czekolady 1 puszka masy kajmakowej dowolne bakalie do dekoracji Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem(...)wielkości blaszek (24x36cm), wcześniej posmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić. Placki przełożyć masą kajmakową. W rondelku bardzo mocno podgrzać śmietankę, dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i polać mazurek. Dowolnie udekorować. Schłodzić. Boki mazurka warto przed wylaniem polewy czekoladowej zabezpieczyć folią aluminiową aby masa nie rozlała się na boki
Smakołyki Asiśliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru 1 szkl ajerkoniaku czekolada do polania Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony(...)czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej. Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki
Smakołyki Asiłyżki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru Ponadto: 15 dag borówek 15 dag malin op. okrągłych biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki amaretto 1/3 tabliczki czekolady mlecznej melisa do dekoracji Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Przestudzić. Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej(...)Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą
Smakołyki AsiCiasto: 70 g gorzkiej czekolady 70% 70 g margaryny 1 żółtko 100 g mielonych orzechów włoskich Masa serowa: 2 jogurty greckie (800 g) 6 jajek opakowanie cukru wanilinowego (duże 32 g) 1,5 szklanki purée z dyni 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa toffi: cukier(...)masło śmietana kremówka cynamon mielony Przygotowanie: Potrzebna będzie duża tortownica. Hońka chyba ma taką o średnicy 26 cm. Czekoladę połamałam na kostki i ogrzałam w mikrofali, A gdy już zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut
Karczma Honoriettygorzkiego kakao zamiast obtaczać w wiórkach kokosowych użyj kakao do posypania kulek, możesz także obtoczyć je do połowy w kokosie, a do połowy w kakao polej kulki roztopioną gorzką czekoladą żeby uzyskać nieco pełniejszy smak i łagodniejszą teksturę możesz dodać łyżkę oleju kokosowego daj odrobinę wanilii , jeśli lubisz przy okazji świąt możesz dodać szczyptę cynamonu Te praliny wpisują się(...)dietę paleo i SCD (w tym ostatnim przypadku jednak bez kakao i czekolady). Daktyle i figi nie mają miejsca w diecie FODMAP , a orzechy w protokole autoimmunologicznym . Całość ma całkiem sporo węglowodanów , więc nie jest to przekąska niskowęglowodanowa – uważaj z ilością! Zawierają także dość tłuszczów omega-6 oraz kwasu fitowego , przez co nie są takie idealne dla zdrowia, choć
PaleoSMAKmasła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez(...)rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada
Ala piecze i gotujekremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować delikatnie ok. 10 minut(...)Lekko wymieszać. 5. Odłożyć 3- 4 łyżki kremu na wierzch. Resztę rozsmarować na herbatnikach. Nałożyć drugi blat biszkoptu. Rozsmarować cieniutko odłożony krem. Posypać startą białą czekoladą. Schłodzić, Najlepiej całą
Maślane ciasteczkobardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :) Inspiracje z bloga Doroty i Asi Składniki na brownie: 120 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka(...)proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać
Czerwień i błękitmasła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo: ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie gorzka czekolada Ugotować budyń w 2 szklankach mleka,wystudzić.Margarynę bądź masło utrzeć na puch,dodając cukier puder,następnie kawę cappuccino.Na końcu dodawać po trochu wystudzony budyń i utrzeć(...)wiśniówka.Przygotowaną masę również podzielić na dwie części,następnie równomiernie rozsmarować na nasączonym pierwszym biszkopcie,wyłożyć dosyć gęsto wiśnie i przykryć drugim biszkoptem.Na górze rozsmarować pozostałą masę,posypać startą czekoladą
Niespełnione zdolności kulinarne