składniki: 225 g gorzkiej czekolady 240 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 110 g masła 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: cukier puder do obtoczenia wykonanie: Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na ok. 2 min., po tym czasie mieszamy do całkowitego połączenia
Domowy Smak Jedzeniaszklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą(...)delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Do odłożonej na polewę masy dodać roztopioną czekoladę lub dżem pomarańczowy. Ostudzone ciasto polać polewą. Smacznego
talerz przyjemnościmleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy(...)kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy startą białą czekoladą, dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami i kolorowymi perełkami
Bajeczna Kuchniaśmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej) 100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami. Gruszki(...)Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą. Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich
Trzeci talerzrazem bez zbędnych wstępów - przepyszny krem kokosowy. Krem kokosowy Składniki 100 g wiórków kokosowych 1,5 tabliczki białej czekolady Duży kubek śmietanki 30% (330 g) Przygotowanie Wiórki przełożyć do blendera, miksować kilka minut, do momentu w którym z kokosa zacznie wydzielać się tłuszcz kokosowy (zacznie mieć kremową konsystencje, trwa to od 8 do 15 minut). W tym momencie dodajemy(...)łyżce wrzącej wody, i miksujemy kilka minut. Wodę należy dodawać dopóki masa kokosowa nie będzie miała konsystencji bardzo miękkiego, utartego masła. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy partiami masę kokosową. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć
Kuchnia w szuwarachwymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimieszamy wszystkie mokre składniki i skórkę pomarańczy. Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do połowy, wkładamy po kostce czekolady i tak aby tylko przykryć czekoladę dodajemy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniedodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki(...)dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki. 5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. 6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową. 7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Domowe wypieki
Kuchnia domowa Anirękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Sos czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9. Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100°C/obr. 2, przelać
ClauditteMissCookingBardzo lubię proste i szybkie desery. Taki przygotujecie maksymalnie w 10 minut. Polecam dla tych, którzy cenią szybkość. Idealny na sylwestrową noc. 1 wafel adndrutowy 2 łyżki rodzynek w czekoladzie Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy(...)drobne kawałeczki wafelka. Następnie wsypujemy rodzynki w czekoladzie i wlewamy likier. W osobnej filiżance zaparzamy kawę, dolewamy mleko. Delikatnie ochłodzoną przelewamy do wysokiej szklanki. Banana kroimy w plasterki. Na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną. Taki deser podajemy schłodzony w lodówce
VioletoweKucharzeniemarcepanem i bakaliami – nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą – słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się w ustach, do tego te makaroniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mlek w proszku Poncz kawowy: 4 łyżki kawy cappuccino śmietankowej 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka cukru Dodatkowo: op.biszkoptów okrągłych 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia(...)ucieramy na gładka masę. Na biszkopt wykładamy połowę kremu, układamy biszkopty maczane w kawie, przykrywamy drugim biszkoptem . Rozsmarowujemy pozostały krem, układamy biszkopty maczane w kawie, wierch polewamy czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Bajeczna Kuchniaszklanka cukru 5 jajek L 100g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka aromatu pomarańczowego 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1. Twaróg mielimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem. Po kolei wbijamy jajka nadal miksując. Dodajemy twaróg, mąkę, aromat i skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego(...)stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki. 3. Na patelni rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem. Polewamy nią sernik. Posypujemy kandyzowaną mieszanką owocową
Szefowa kuchniJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić
Kuchnia PokoleńDzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka agrestowa w proszku Polewa: 100g masła 9 łyżek cukru 5 łyżek wody 4 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: 500g nadziewanych pierniczków w czekoladzie płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać
Mała Cukierenka