wiórki kokosowe i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż mleko się napowietrzy, a cukier dokładnie rozpuści ok. 4-5 minut. W osobnej miseczce kruszymy na małe kawałki herbatniki w czekoladzie lub czekoladowe ciastka. Mieszamy je z masą z mleka kokosowego. Porcje rozlewamy do foremek na lody, odpowietrzamy przez włożenie do środka np. trzonu łyżki i zamieszanie, po to żeby(...)kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa) 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii 2 łyżki masła orzechowego 5 pokruszonych herbatników w czekoladzie
Karo in the KitchenWielunia) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy 6 jajek 100 g rodzynek Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej(...)zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Zostawić w piekarniku do wystudzenia. 3. Polewa: czekoladę roztopić na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachprosto z własnego ogródka :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 180 g jogurtu naturalnego 3 jajka 1/3 szklanki oleju 100 g białej czekolady 200 g poziomek Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z pozostałymi(...)mokrymi składnikami, jogurtem i olejem. Zawartość obu misek ze sobą mieszamy. Dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz poziomki i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachdomowe lody z użyciem białek. Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki jeżyn Sposób przygotowania: 1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym(...)cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet więc dobrze
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki: 2 galaretki (u mnie truskawkowa i cytrynowa) garść świeżych jeżyn /lub malin, jagód/ otręby 1czekolada Wykonanie: W dwóch naczyniach rozpuszczamy galaretki. Owoce miksujemy, aż będą miały konsystencję musu. Czekoladę rozpuszczamy, lekko studzimy, dodajemy otręby, całość dokładnie mieszamy. Teraz układamy składniki warstwami. Do pucharków wlewamy jedną z galaretek. Następnie zarówno galaretkę w pucharkach jak i tę w osobnym naczyniu wkładamy(...)innymi warstwami. Kiedy to nastąpi do pucharków wlewamy jeżynowy mus i kolejną warstwę galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, a następnie na wierzchu deseru umieszczamy otręby zmiksowane z czekoladą. Ponownie wkładamy do lodówki, żeby całość stężała
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka maślanki szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę Kruszonka: 6 łyżek cukru 10 łyżek mąki 120 g miękkiego masła Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą
Pobite gary Barbarymargaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej(...)suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania
Pobite gary Barbarycappuccino Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30 % 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody Ponadto: 0,2 szklanki kawy espresso 3 łyżki koniaku kakao lub starta czekolada Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem(...)cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ucieramy delikatnie masę. Biszkopt nasączmy kawą wymieszaną z koniakiem, na biszkopt wykładamy masę cappuccino, kładziemy następnie masę śmietanową. Całość posypujemy kakaem lu startą czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Smacznego
kgwjanczewoowocowych smaków. A Wy z jakimi dodatkami lubicie jeść jogurt naturalny? Składniki: 6 łyżek crunchy łyżeczka rodzynek pół banana 2 jabłka łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu kostka gorzkiej czekolady 100ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Crunchy wsypujemy do miseczki. Łączymy je z rodzynkami i pokrojona ostrym nożem kostkę czekolady (można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Wsypujemy
ChilliJemyczekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli) (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki 100 g gorzkiej czekolady Rurki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy(...)śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki czekoladowych rurek. Na wierzchu dodatkowo możemy wyłożyć wiśnie
VioletoweKucharzeniełychą. Gdy się ładnie wszystko połączy i w smaku będzie nam odpowiadać, to wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć. Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło. Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy
Karczma Honoriettyłyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut(...)jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry. Udanych wypieków
Mała Cukierenkałyżek cukru pudru (ja dodałam 5 łyżek, proszę dosłodzić do smaku) 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżeczki żelatyny Polewa: 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 200g gorzkiej czekolady 50g masła Dodatkowo: 8-10 łyżek dżemu morelowego (możemy użyć malinowego, wiśniowego, dobrze jak będzie kwaskowaty) Do ozdoby: około 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru(...)Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i przykryć go drugim kawałkiem ciasta. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem. Polewa: 9. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią
Mała Cukierenkawiadomo jak wielkich pieniędzy i kupować tony składników, żeby ugotować lub upiec coś smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 60-80 g cukru – 1 laskę wanilii ( ziarenka) – 100 g mielonych migdałów – 2 jajka – 1 łyżkę mąki (można pominąć) – 1 łyżeczkę(...)proszku do pieczenia W kąpieli wodnej stopcie masło i czekoladę po czym ostudźcie. Dodajcie cukier, wanilię i całość wymieszajcie. Wbijcie jajka (można je roztrzepać, żeby łatwiej było połączyć składniki) i porcjami wsypujcie mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając (najlepiej łyżką). Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 160 stopniach przez
Szybko Tanio Smacznie