Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek 40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy(...)czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę i żółtko formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C podajemy
Luźna Kuchniagodziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 50 g masła Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik. przepis stąd
Proste Potrawykokosowej) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych) dodatkowo: 100 g czekolady 50 g masła 2 łyżki mleka garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i polać polewą. Polewa: Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie
Kuchcik gotujeBoki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu. Polewa czekoladowa 50g. czekolady mlecznej 2 łyżki śmietanki 30% Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać polewę odrazu polewać. Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie
Kubki smakuformy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu. Najlepiej użyć gotowej masy toffi w puszce Składniki na masę czekoladową: 170 g mlecznej czekolady 3 - 4 łyżki masła Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest
Kubki smakucytryny Masa orzechowa: 25 dag. orzechów włoskich 1 szkl. mleka 200 g. masła 3/4 szkl . cukru pudru Do dekoracji: polewa czekoladowa- 4 łyżki śmietanki kremówki ewentualnie mleka, 100g. czekolady mlecznej- Smietanke doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić kostki czekolady. Zostawić pod przykryciem na 5 min i rozmieszać, polewać placek odrazu. Opis: Ciasto: Do mąki dodać miękką margarynę, cukier puder
Kubki smakułyżka kawy prawdziwej 1 słoiczek dżemu - powidła lub wiśniowy 1 przyprawa do piernika 1/2 szkl. orzechów włoskich poszatkowanych Polewa: 1 łyżeczka masła śmietankowego 2 łyżki śmietanki lub mleka 100g. czekolady mlecznej Wykonanie: Składniki powinny być w temp.pokojowej. Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku, następnie dodać drzem. Proszki, mąki i kakao wymieszać wraz z kakao dodając do masy(...)nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.- czas pieczenia przeważnie zwiększam o kolejne 5 min. Wystudzić. W garnku podgrzać masło i mleko razem. Gdy masło się roztopi włożyć połamaną czekoladę lekko wymieszać i przykryć pokrywką. Po 5 min dokładnie wymieszać i odrazu polewać
Kubki smakuparmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa Brownie z kawałkami czekolady …I na koniec mój ulubiony drink
codojedzeniaKażdy kto uwielbia czekoladę, chyba ma takie marzenie, by obudzić się w fabryce Williego Wonki i mieć okazję spróbować wszystkiego. To, że można stać się fioletowym czy utonąć w rzece czekolady, to już tzw. mniejsza mniejszość. Czasem się tak przydarza, że ów marzenie można spełnić w pewnym stopniu. I tak! Tak! Miałam ostatnio okazję! Teraz, na te wspomnienia znów cieszę
Karczma Honoriettyłyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy(...)rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Dekorujemy płynną czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
Maminek kulinarnyMój pierwszy tort :) Bardzo mocno czekoladowy :) Składniki: 200 gr gorzkiej czekolady 6 jajek 150 gram masła 15 gram cukru 135 gram mąki 20 gram kakao 200 gram konfitury morelowa 150 gram mlecznej czekolady 160 gram śmietanki kremówki szczypta soli Wykonanie: wyjątkowo dodam jutro
W Moim Magicznym Domuserka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik wiśni w spirytusie 250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy dodać do galaretki serek homogenizowany i wszystko razem zmiksować(...)owoce. Wstawiamy znów do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy deserki startą czekoladą lub innymi dodatkami które mamy pod ręką
W Moim Magicznym Domumleka 200 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego 4-5 łyżek spirytusu 5-7 łyżek kawy cappuccino 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania) kilka kostek czekolady do dekoracji wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z 6 łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami. Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto(...)łączymy z resztą spirytusu. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt Na biszkopcie rozsmarowujemy masę pierwszą - budyniową, a następnie szybko nakładamy masę cappuccino. Trzemy na tarce bądź skrobiemy nożem na koniec czekoladę wprost na górę ciasta. Wstawiamy je do lodówki na ok. 2 godzin ( aż stężeje) zaparzamy sobie kawę i cieszymy się smakiem pysznego ciasta
W Moim Magicznym Domuprosty przepis na bezy czekoladowe z cynamonem :) cud miód i bez w ustach :) Składniki: 4 białka 20 dag cukru pudru ( dwie szklanki ) 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki startej czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cały czas miksując cukier puder, czekoladę i cynamon. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 160*C i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy małe
W Moim Magicznym Domułyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 800 g sera twarogowego trzy razy zmielonego ( z wiaderka również może być) 70 g śmietany 12 % 2 opakowania budyniu śmietankowego biała czekolada / cukier puder do dekoracji Wykonanie : Kawę rozpuszczalną łączymy z pięcioma łyżkami wrzącej wody i rozpuszczamy. Dzielimy płyn na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Masło z cukrem, cukrem waniliowym(...)białą masę, następnie na górę masę z kawą , a na koniec trzecią z kawą i kakao. Ciasto pieczemy przez 90 minut w temp. 160*C - studzimy w piekarniku. dekorujemy czekoladą lub cukrem pudrem
W Moim Magicznym Domu