czekolada - 27946 przepisów (strona:1010/1864)

Piernik na dżemie 236

oleju 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych ( nie koniecznie ) 1 ,5 łyżeczki sody  2 tabliczki czekolady na polewę  1 łyżka śmietanki wiórki do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę(...)mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia  Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki . Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Orzechowy mix lodów domowych 149

domowe lody straciatella i mocno czekoladowe lody domowe, tym razem wykorzystałam orzechy dostępne w szafce z dodatkami do wypieków: orzechy pistacji, orzechy włoskie, migdały a także rodzynki i standardowo czekoladę. W mojej szafce zawsze jest czekolada do wypieków, a […] The post Orzechowy mix lodów domowych appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Smerfny deserek - delikatny niczym chmurka 243

galaretka Frugo niebieska o smaku owoców leśnych i cytryny 2 szklanki wody 1 jogurt naturalny 90 g około 1/2 szklanki jagód 3 łyżeczki orzechów arachidowych w mlecznej czekoladzie (można pominąć) 2 słodkie rurki do ozdoby Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym dodajemy do niej cały jogurt tupu greckiego z truskawkami. Mieszamy dokładnie ręczną(...)Deser wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia. Gdy niebieska warstwa stężeje nakładamy do każdego pucharka warstwę jogurtu naturalnego. Wierzch każdego deseru posypujemy jagodami i orzeszkami arachidowymi w mlecznej czekoladzie, wbijamy słodkie rurki. Podajemy desery i delektujemy się ich smakiem i wyglądem. A co najważniejsze - zadowolonymi minami naszych pociech. Smacznego

Słodkie okruszki
Koktajl bananowy 170

Składniki na 1 porcje: 1 banan 1 szklanka mleka 1 łyżeczka płatków owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kostka czekolady gorzkiej do dekoracji      Banan obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i razem z pozostałymi składnikami zmiksować. Przelać do szklanek. Posypać startą czekoladą. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Gorąca czekolada z daktyli 129

Czekolada, w której nie ma ani grama cukru :) słodzona jest suszonymi daktylami. Smak tej czekolady zależy od rodzaju mleka, jakiego użyjecie. Autorka przepisu z bloga Jadłonomia sugeruje użycie mleka sojowego lub laskowego, ja użyłam ryżowego. Mimo, iż użyłam mniej daktyli niż w przepisie i tak wyszło słodko :) Składniki na 2 szklanki: z przepisu z bloga Jadłonomia 500 ml dowolnego mleka

Moja Galeria Smaku
Tort nutellowo-truskawkowy 175

całkiem ścięta, gdyż nie sklei się z biszkoptem. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę biszkopta. Dekoracja: 150 g mascarpone 90 ml śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy pudding chia 167

Składniki na 2 porcje: 4 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1,5 łyżki kakao 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu Do dekoracji: 2 kostki gorzkiej czekolady dowolne owoce (użyłam granatu) Wszystkie składniki wymieszać w miseczce,  aby wszystkie nasionka chia były zanurzone. Przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Następnego dnia można pudding zmiksować(...)pozostawić go w takiej formie. Zetrzeć na wierzch gorzką czekoladę, przyozdobić owocami. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami 386

cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg brzoskwiń (lub innych owoców albo ich mieszanki) 5-10 dag czekolady do ozdoby 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Miętusek 922

wody  4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes) 1,5 kostki masła Pianka agrestowa: 600 ml kremówki  3/4 szklanki wrzącej wody 2 galaretki Ponadto:  200 g herbatników czekolada gorzka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca(...)lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Uśmiechnięte kotki - ciasteczka pełnoziarniste bez masła (dla dzieci) 286

stewii w kryształkach lub pudrze 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki mleka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: czekolada biała lub gorzka do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość(...)przy użyciu foremki w kształcie kota), ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu udekorować ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.  Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję link do strony książki

FitKot
Czekoladowe łyżki 151

Bistro Mamy  TUTAJ Użyliśmy: - opakowanie plastikowych jednorazowych łyżek - połamane czekoladowe mikołaje - łyżka oleju - kolorowe draże, posypki, orzechy Blachę do pieczenia wyłożyliśmy folią aluminiową, o brzegi oparliśmy łyżki. Czekoladę rozpuściliśmy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Ka sam rozpuszczał czekoladę (temperatura była za wysoka i masa szybko nam zgęstniała ale poradziliśmy sobie nakładając

Atlas Smaków
Ciasto marchewkowe 179

szklanki obranej i startej na drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą(...)Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie

Atlas Smaków
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 482

waniliowego (używamy swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady   Przygotowanie: Mąke i proszek do pieczenia mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy białka dobrze się(...)śmietan fixem. Kiedy biszkopt już wystygnie rozwijamy go ze ścierki nakłądamy bitą śmietanę i kawałki truskawek. Tak przygotowane zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem i jeśli chcemy możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Mazurek marcepanowy 162

wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego 50 g czekolady deserowej Dodatkowo: konfittura lub marmolada   Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około(...)wodą w zamknięte j puszcze około 3 godziny. Należy uważać żeby w garnku była woda i nie wysadziło nam puszki jeśli braknie wody. Ciepłe mleko łączymy z roztopioną wcześniej czekoladą. Tak przygotowaną masę kajmakową wylewamy na środek mazurka. Odstawiamy do wystygnięcia i potem dowolnie dekorujemy. Z lukru, marcepanu, lub masy możemy zrobić bazie, kurczaki, zajączki, żonkile lub cokolwiek co chcemy

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania