szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 15 dag masła - 0.5 litra kefiru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżka sody - 2 łyżki dżemu Polewa: - 100 g czekolady - 50 g masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze sodą do miski. Następnie wlewamy kefir, kakao,cynamon,cukier,dżem oraz masło (stopione i wystudzone). Dokładnie mieszamy by ciasto było jednolite. Formę(...)posypać bułką tartą.Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladowa. Polewa-czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem .Tak przygotowaną polewą polać ciasto
magiczna kuchnia Kasiodsączonych z soku wiśni 150 ml oleju (użyłam ryżowego) 100 g cukru 2 banany 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zblendować olej z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy się ubija pilnować, aby Wasz pomocnik nie wyżerał składników. Mój pomocnik stwierdził, że kontrolę jakości robi(...)dodać banany i zmiksować. Potem powstałą miksturę połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Kontrlola jakości zdjęć tez była. Powstałe ciasto wymieszać z wiśniami i posiekaną czekoladą i wyłożyć do nasmarowanych delikatnie olejem słoików, wypełniając je do połowy jeżeli mają być zamykane i przechowywane dłużej lub do 2/3 jeżeli mają wychodzić estetycznie ze słoików. Piec około
greenscarfłyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (jeżeli ktoś boi się, że masa będzie za rzadka) dodatkowo : ulubione bakalie (ja dałam wiórki kokosowe, rodzynki i fistaszki) polewa : 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim
charlotte gotujecukru 350 g mąki 6 jajek 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej(...)mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki
R'n'G Kitchenłyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)masę waniliową ponownie wstawić do lodówki na parę minut, na wierz wylać masę malinową i ponownie wstawić do lodówki teraz przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem tort posypałam startą czekoladą oraz udekorowałam kremem rrarossa@gmail.com
RAROSSAmamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać w lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. SMACZNEGO
Apetyt na Zielonekaczka, sól, 6 goździków, 1 torebka kardamonu, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 kg czereśni, 2 łyżki masła, kostka czekolady deserowej, cukier. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Czereśnie umyć, wydrylować. Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu(...)cieple. Zredukować, przez gotowanie sos, w którym dusiła się kaczka, dodać pozostałe czereśnie i zagotować. Dodawać po kawałku zimne masło cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać. Sos doprawić cukrem do smaku. zastawa
królestwo garówłyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną) ¼ szklanki gorącej wody ½ szklanki mleka 2 kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych lód lub zamrożone kostki kawy bita śmietana gorzka czekolada Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników(...)wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady. Serwujemy od razu po przygotowaniu
Pyry na Gazdawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka (2% lub 3,2%) 1 szklanka kaszy manny 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu) 1/2 opakowania masła (100 g) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe(...)tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy biszkoptami (aby się trzymały, można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło oraz posiekaną czekoladę. Wszystko podgrzewamy, często mieszając. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty
Poezja smakuBlacha o wymiarach 35 cm x 29 cm Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 80 g białej czekolady 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Budyń: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła(...)osobnej miski dodajemy jajka i cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie
Emcia PichciZanim przystąpimy do robienia tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco skrócone, a następnie banany oblać rozpuszczoną czekoladą. Następnie odstawić aby czekolada stężała. Miskę lub inne naczynie, które da kształt półkuli wyłożyć szczelnie folią spożywczą od środka, mniejszą miseczkę owinąć całą folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody
Mix smakuhomogenizowanego troszeczkę dowolnego alkoholu dodatkowo : 400 g herbatników 150 g posiekanych orzeszków ziemnych solonych 1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową) składniki na polewę : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 18% lub 12% Miękkie masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło(...)warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa herbatników Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia i gdy zauważymy że zaczyna już powoli zastygać to wykładamy na ciasto i całość
charlotte gotujedowolnego przepisu z 6 -8 jajek. 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ciastek Regionalnych lub podobnych truskawki pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki soku z limonki Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Biszkopt przekroić na dwa krążki. Każdy nasączyć syropem(...)pierwszy krążek wyłożyć 1/3 masy, powciskać połamane drobno ciastka i połówki truskawek, przykryć drugą częścią masy i drugim krążkiem ciasta. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Udekorować truskawkami i czekoladą. Pozostawić na kilka godzin w lodówce
Praktyczna pl