skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody 1 opakowanie 9g śmietan-fix Do przybrania maliny gorzka czekolada / kakao Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder. Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny. Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia(...)wody. Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową. Przykryłam drugim blatem. Posmarowałam górną część kremem śmietanowym. Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować. Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą. Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych. Musicie spróbować kochani. I uwierzcie na słowo był przepyszny! Chrupiąca beza rozpływała się w ustach zostawiając posmak kawy i malin. Smacznego
potrawyregionalnełyżeczka aromatu migdałowego Składniki na polewę: 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek mleka 3 łyżki kakao *Polewę można też zrobić używając 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej z 50 g masła. Zacznijmy od ciasta. W garnuszku rozpuściłam masło z miodem. Połączyłam suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i cukier wanilinowy. Wbiłam jajka. Zagniatałam składniki wlewając wystudzone(...)połowę masy i przykryłam drugim płatem ciasta. Kolejno rozsmarowałam drugą połowę kremu i znów przykryłam go upieczonym płatem. Ostatnia część to polewa. Ja nie mając pod ręką czekolady, użyłam kakao. W garnuszku rozpuściłam masło. Wlałam mleko Wsypałam kakao i cukier puder. Wszystkie składniki wymieszałam i zagotowałam na małym ogniu. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. I teraz najgorsze
potrawyregionalnegłębiej. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut. Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE(...)KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ MIGDAŁOWO DAKTYLOWĄ
potrawyregionalneśmietankowo-cytrynowe - KreMisie z nadzieniem śmietankowym - Rurki waflowe z kremem o smaku śmietankowym - Pasja. Czekoladki z kremem kokosowym na kruchym ciasteczku - PryncyTorcik - Wit'AM ze śliwkami - Wit'AM z czekoladą - PryncyPałki klasyczne - PryncyPałki kokos - Malti keks jogurt - Malti kesk czekolada mleczna Jak widzicie różnorodność słodkości sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. W miarę testowania będę zamieszczać opinie
W poszukiwaniu inspiracjisięgniecie po kawałek tego sernika. Polecam! Przepis bez zmiany proporcji składników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik snickers Składniki: spód 80g okrągłych biszkoptów 40g masła 10g gorzkiej czekolady masa serowa 800g twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych(...)50ml wody 100ml śmietanki 30% 10g masła 10-20g prażonych orzeszków ziemnych 1-2 batony snickers (50-100g) Wykonanie: SPÓD - biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do biszkoptów, wymieszać, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja osobno wykładam dno, wypuszczając papier poza obręcz
Smakołyki Berenikipuszcze - 1 puszka budyń śmietankowy duży - 1 opak masło - 1 kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Sposób przygotowania: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać(...)drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę kremu , przykryć wystudzoną bezą. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą. Ciasto odstawić na 3 godz. do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusikombinacji oraz ulubionych dodatków (np. bakalii). Poniżej przedstawiam przykładową wersję. (Tortownica o średnicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka: 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka pestek z dyni Chleb pokruszyć, zalać mlekiem(...)rozmoknięcia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie zmiksować go (nie musi być dokładnie) za pomocą. Jajka z cukrem ubić do białości i połączyć z chlebem. Dodać posiekaną czekoladę oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu
Di gotujeszklanki mąki 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika do dekoracji 3 kostki czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować(...)papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i polać ciasto. Posypać migdałami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodko W trakcie podróży nie można zapominać o przekąskach na słodko. Glukoza jest dobrym źródłem energii i doda wigoru zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Batonik, czy parę kostek czekolady sprawdzą się bardzo dobrze w każdym przypadku. Niestety słodycze mają to do siebie, że nie najlepiej się przewożą w trakcie podróży. Czekolada może się roztopić i pobrudzić nasze rzeczy. Dlatego słodkości
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaopakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu(...)blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją. Należy je przechowywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtka 80 g mąki pszennej 80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 150 g masła do dekoracji: 1 łyżka cukru pudru 4 kostki deserowej czekolady 1 łyżka mleka Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać wodę, sól i przesianą mąkę. Mieszać (najlepiej pałką drewnianą) aż masa zgęstnieje i się zaparzy. Wystudzić. Wbić jajka(...)czekoladowy: miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Wyłożyć na jeden blat ciasta. tak samo przygotować jasny krem i delikatnie rozsmarować na ciemnym kremie. Przykryć drugim ciastem. Posypać cukrem pudrem. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki mleka ozdoby cukrowe Mak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło(...)kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 2 łyżki cukru 200 g masła 300 g twardej marmolady wieloowocowej na poncz: 3/4 szklanki posłodzonej herbaty 100 ml syropu rumowego lub rumu dodatkowo: 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 3 łyżki startych orzechów włoskich W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda(...)budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami. Kroić najlepiej na następny dzień
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabudynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 opakowania ciasteczek "paryskie" 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki kokosu 2 łyżki mleka Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować(...)delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą(...)masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia