Składniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3 tabliczki rodzynki, 2 łyżki płatki migdałowe, 2 łyżki orzechy włoskie mielone, 1/2 szklanki Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (około 1 cm). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu(...)jeszcze chwilę miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z sodą i cynamonem, dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy. Do gotowej masy dodajemy jabłka, rodzynki, migdały, posiekaną gorzką czekolada i starte orzechy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170st. Z przepisu wychodzą 2 foremki keksówki 23cm
Gotowanie moimi oczamipszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na krem śmietanka kremówka 30%, 500ml galaretka agrestowa, 2 opakowania woda, 1 szklanka cukier, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 opakowania czekolada mleczna, 1/2 tabliczki banany, 5-6 sztuk Przygotowanie Do większego rondla wlewamy wodę dodajemy, margarynę, cukry i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy(...)Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w szklance zagotowanej wody i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę. Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy
Gotowanie moimi oczamisztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany wraz z orzechami. Delikatnie mieszamy. Wylewamy(...)puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy, przykrywamy orzechowym blatem. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Gotowanie moimi oczamiSkładniki jabłka, 2kg woda, 50ml biszkopty, 1 opak galaretka cytrynowa, 2 opak śmietana 30%, 500g cukier waniliowy, 1 opak czekolada gorzka, 50g Przygotowanie Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i drobno kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy galaretki, mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy(...)blachę wykładamy biszkopty. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy. Na biszkopty wykładamy wystudzoną masę jabłkową, następnie ubitą śmietanę. Wierzch dekorujemy startą czekoladą
Gotowanie moimi oczamicukier, 3 łyżki masło, 100g masa krówkowa, 300g mąka pszenna, 180g mąka ziemniaczana, 100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olejek waniliowy, kilka kropel Składniki na polewę biała czekolada, 100g mleko, 3 łyżki masło, 50g cukier puder, 130g Przygotowanie W garnuszku roztapiamy masło i masę krówkową, aż składniki się dobrze połączą, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy(...)formy wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 50 minut do "suchego patyczka". Studzimy na kratce. W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mleko. Mieszamy do czasu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cały cukier puder, miksujemy na gładką masę. Najlepiej zrobić to blenderem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki masło orzechowe, 6 łyżek kopiastych mąka pszenna, 1 szkl cukier, 3/4 szkl czekolada gorzka lub mleczna, 100g jajka, 2 szt aromat waniliowy, kilka kropel cukier, kilka łyżek do obtoczenia Przygotowanie Czekoladę drobno siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dokładnie, ręcznie wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą kulkę w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 175g masło, 125g cukier, 50g Składniki na wierzch masło, 50g cukier, 50g mleko skondensowane słodzone, 400ml czekolada mleczna, 150g Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez(...)się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków rondla.Wylewamy masę na kruchy spód, studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, rozprowadzamy na masie karmelowej. Wkładamy na godzinę do lodówki
Gotowanie moimi oczamiherbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć na herbatniki. Przykryć warstwą herbatników. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń z dwoma(...)Wyrównać. Przykryć warstwą herbatników. Przygotować masę z bitej śmietany. Śmietanę ubić ze śmietan - fixami, a gdy będzie sztywna dodać 2 łyżki cappucino delikatnie wymieszać. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Schłodzoną czekoladę potarkować na tarce o grubych oczkach. Posypać po wierzchu. Na noc wstawić do lodówki
Darcia w kuchniCzekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki są w stylu migdałowych Batoników Daim, które można kupić w Ikea, ale ja migdały zastąpiłam orzechami, są równie smaczne. Domowe batoniki, czy to orzechowe, czy migdałowe możecie zrobić samodzielnie w domu! To nic trudnego(...)łyżką. Pozostawiamy do przestygnięcia na ok 3 minuty i kroimy na batoniki, najlepiej tępą końcówką noża. Masa karmelowa błyskawicznie zastyga, więc nie należy z krojeniem zbyt długo czekać! Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie maczamy w niej każdy batonik, który odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Schładzamy batoniki w lodówce przez kilka godzin, ja zostawiłam do następnego dnia. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrehabilitowałam się i upiekłyśmy na jutro ciastka do szkoły, tak żeby wszystkie dzieciaki jej pozazdrościły ;-). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w znacznej mierze ich nie podrasowała mąką pełnoziarnistą, gorzką czekoladą 70% a dla „zamydlenia” oczu pozwoliłam Ninie upstrzyć ciastka kolorową posypką, nie można być zbyt nadgorliwym, co nie ? Składniki na około 40 szt. : 120 g mąki migdałowej(...)mąki pszennej pełnosiarnistej 200 g mąki pszennej 1 duży banan 170 g cukru 150 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie
greenscarfbabeczki) 2 szklanki mąki 2 jajka klasa M 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka (czubata) nutelli lub 4 kostki czekolady* 2 łyżki dobrego kakao (nie słodkiego!) 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 mandarynka cukier puder do posypania babeczek * orzechowej lub mlecznej Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski(...)wsypujemy mąkę, cukier, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubatą łyżkę nutelli lub rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy nasze mokre składniki do suchych. Całość mieszamy łyżką tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję czekoladowego ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek
Słodkie okruszkikawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej Masa śmietankowa: 750 ml śmietanki(...)godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: czekolada lub dżem orzechy Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy kasza przestygnie wsypujemy do miski dodajemy cukier i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę(...)ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na to ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 ° przez 45 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub wysmarować dżemem, ozdobić orzechami. Tortownica
magiczna kuchnia Kasicukru szczypta proszku do pieczenia 2 jajka pół szkl śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z połowy cytryny 3 łyżki mąki kukurydzianej aromat pomarańczowy 1/3 tabliczki czekolady Dynię rozkroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, 1 połówkę pokroić w cząsteczki a drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić. Z mąki(...)wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto. piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia. Jeszcze ciepłe ciasto posypać posiekaną czekoladą, która się ładnie przyklei do ciasta i zastygnie. Dziękuję za wspólne wypiekanie; Bożena MDK - przepis Dorota Owczarek - przepis Magdalena Majewska - przepis Szóste Niebo - przepis
Gotowanie jest łatwemaślanki 2 jajka garść rodzynek garść orzechów włoskich [ włoskich i piniowych ] 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego cynamon [ 1 łyżeczka] Polewa 150 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny Piekarnika nagrzać do temperatury 190 stopni.Przesianą mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem.Purre z dyni wymieszać(...)maślanką i jajkami.Składniki suche wymieszać z mokrymi .Do powstałej masy dodać posiekane orzechy rodzynki.Ciasto nałożyć do foremki na mufinki .Wstawić do piekarnika na mniej więcej 18 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i sokiem z cytryny.Wystudzone mufinki udekorować polewą
Moje domowe kucharzenie