czekolada - 27946 przepisów (strona:982/1864)

Białe Brownie z malinami 174

pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe.  100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna 100 gram cukier 70 gram białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia  maliny mrożone do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudzić, przelać do naczynia i wymieszać z masłem

AZgotuj!
Miętowa galaretka z wodą gazowaną 196

Mocne orzeźwienie. Galaretka wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że zamoczę połowę jej w gorzkiej czekoladzie. Ale jest taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok. 150 ml syropu miętowego 500 ml wody gazowanej 2 łyżki żelatyny   Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną. Wymieszaj. Ja wylałam

AZgotuj!
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 302

ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki 30% bezy ozdoby z czekolady Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, a kiedy piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera na najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty(...)delikatnie łączyć. Piankę jeżynową wyłożyć na warstwę brzoskwiniową i wyrównać. Odstawić do stężenia. Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego! Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO Tagged: brzoskwinie , jeżyny , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Świąteczne ciasteczka 194

pieczenia - pół łyżeczki soli - 75g płatków owsianych - 125g miękkiego masła - 75g brązowego cukru - 100g cukru pudru - 1 duże jajko - pół łyżeczki olejku waniliowego - 75g suszonej żurawiny - 140g białej czekolady startej na tarce na grubych oczkach - 50g drobno posiekanych orzechów włoskich  Sposób przygotowania:   W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. Zmiksować masło i cukier(...)rodzaje) na gładką, jednolitą masę, dodać jajko i olejek. Połączyć obie masy, dodając czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. Na papierze formujemy małe placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez około 10 - 15 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto Słonecznikowe 165

wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej -  kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt(...)temp. 160 st. Odstawiamy do przestygnięcia Krem tworzymy miksując puszkę kajmaku z kostką masła. UKŁADAMY: biszkopt, krem, płyta słonecznikowa, krem, biszkopt, krem i na górze starta gorzka czekolada

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto 3 Bit 190

kolejne ciasto, w którym wykorzystuje się herbatniki. Masę budyniową można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo serdecznie polecamy.  Składniki: - 3 budynie waniliowe - 3 śmietan fix - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 0,5 l śmietanki  36% - 0,5 l mleka - 3 paczki herbatników (około 550g) - puszka masy krówkowej kajmak - kostka masła  Sposób przygotowania: Gotujemy masę budyniową:  3 budynie(...)warstwami:  Herbatniki  Masa budyniowa   Herbatniki Masa Krówkowa  Herbatniki  Śmietana (pozostawić około 1/3 śmietany)  Herbatniki  Pozostała część śmietany  Posypać starkowaną  czekoladą

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto migdałowe 364

płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła w temperaturze pokojowej - 220g cukru - 3 jajka - 2 łyżeczki olejku migdałowego - łyżeczka olejku wanilinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 10 łyżek mąki - 2 tabliczki czekolady (gorzka, mleczna) - śmietanka Sposób przygotowania:  Przygotowujemy foremkę o średnicy 24cm.  Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Rozdrabniamy migdały w bardzo drobne kawałeczki.  Ucieramy masło(...)dodajemy do reszty składników.  Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami

Pan i Pani Smith w kuchni
Czekoladowy fondant 167

niezwykle sycące. Dla mnie wystarczył tylko jeden. Jeśli zrobiliśmy ich za dużo, zawsze można je zamrozić i upiec w razie pojawienia się niezapowiedzianych gości.   Składniki: - 200g gorzkiej czekolady - 200g masła - 200g cukru - 4 całe jajka - 4 żółtka - 200g mąki pszennej   Sposób przygotowania: Do pieczenia używamy silikonowych foremek, które smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do lodówki. Masło kroimy(...)kostkę i rozpuszczamy wraz z czekoladą na kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i żółtka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Do otrzymanej masy stopniowo dodajemy mąkę, stale miksując. W kilku porcjach dodajemy masę czekoladową, cały czas mieszając na najmniejszych obrotach miksera. Powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort kajmakowy 280

serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku  - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki"   Sposób przygotowania:  Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy(...)szklanki), biszkopt (nasączony ponczem), masa, jeśli mamy trzy placki to ponownie biszkopt i masa.  Boki smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i dekorujemy uprażonymi migdałami. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki.  Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 154

SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej) czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo(...)szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować odrobiną białej czekolady i gronkami porzeczki

Kuchnia w opałach
Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami 1304

Też tak macie czasami, że gdy jest sezon na ciasta z owocami Wy macie ochotę na ciasto z czekoladą? A zimową porą, gdy owoców brak, zjadłoby się kawałek ciacha z truskawkami? Mnie co sezon nachodzi ten problem;) Nawet wczoraj. Miałam wielką ochotę na drożdżówkę z czekoladą lub cynamonem ale żal mi było nie wykorzystać tych czerwonych porzeczek z rodzinnego ogródka

My simple kitchen
Piernik na dżemie 261

oleju 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych ( nie koniecznie ) 1 ,5 łyżeczki sody  2 tabliczki czekolady na polewę  1 łyżka śmietanki wiórki do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać olej, śmietanę , cynamon , przyprawę do piernika oraz mąkę(...)mieszając mikserem. Na końcu dodać posiekane orzechy, ale nie koniecznie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia  Przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec do suchego patyczka . Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki . Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Orzechowy mix lodów domowych 171

domowe lody straciatella i mocno czekoladowe lody domowe, tym razem wykorzystałam orzechy dostępne w szafce z dodatkami do wypieków: orzechy pistacji, orzechy włoskie, migdały a także rodzynki i standardowo czekoladę. W mojej szafce zawsze jest czekolada do wypieków, a […] The post Orzechowy mix lodów domowych appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Koktajl bananowy 192

Składniki na 1 porcje: 1 banan 1 szklanka mleka 1 łyżeczka płatków owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kostka czekolady gorzkiej do dekoracji      Banan obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i razem z pozostałymi składnikami zmiksować. Przelać do szklanek. Posypać startą czekoladą. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku
Gorąca czekolada z daktyli 150

Czekolada, w której nie ma ani grama cukru :) słodzona jest suszonymi daktylami. Smak tej czekolady zależy od rodzaju mleka, jakiego użyjecie. Autorka przepisu z bloga Jadłonomia sugeruje użycie mleka sojowego lub laskowego, ja użyłam ryżowego. Mimo, iż użyłam mniej daktyli niż w przepisie i tak wyszło słodko :) Składniki na 2 szklanki: z przepisu z bloga Jadłonomia 500 ml dowolnego mleka

Moja Galeria Smaku