czekolada - 27946 przepisów (strona:983/1864)

Ciasto z bananem 393

mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 400 g śmietany 30% 1 opakowanie serka mascarpone 2  łyżki cukru pudru 1/2 cytryny 6 kostek czekolady Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż powstanie puszysta masa. Mąkę ziemniaczaną, tortową mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)dwie części. Na pierwsza część ciasta układamy banany przykrywamy 3/4 części ubitej śmietany z serkiem, przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch ciasta smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.  Ciasto przygotowała Małgorzata Smacznego

kgwjanczewo
Batony zbożowe bez pieczenia 356

dzieła ! Składniki : 500 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego - ja użyłam Łaciatego z kartonu 200 g. płatków owsianych 100 g. płatków jęczmiennych 50 g. płatków orkiszowych 25 g. mlecznej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakaa łyżeczka cukru pudru Garść suszonej żurawiny Garść orzechów laskowych Do rondelka wlałam mleko, wsypałam cukier i kakao - podgrzewałam mieszając. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną, mieszałam do jej rozpuszczenia. Masę

apetytnapieczenie
Sernik jaglany bez pieczenia 150

odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - ew. 1 łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy. Zalej kaszę 2 szklankami(...)Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia), mocno dociśnij. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę, słód i masło. Polej sernik polewą i posyp odrobiną skórki. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę

Smakuje zdrowo
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 694

łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego - 4 łyżki syropu z agawy (miodu lub ew. cukru) - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżki oleju kokosowego  POLEWA - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 4 łyżki wody - 1 łyżka syropu z agawy - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji  Kaszę prażymy w garnku przez 5 minut i zalewamy 3 szklankami(...)kaszę, rodzynki, orzechy i skórę pomarańczową. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25 x 25 cm) i mocno dociskamy. Przygotowujemy polewę: w garnku rozpuszczamy czekoladę, syrop i wodę. Wylewamy na ciasto, posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby stężało. U mnie makowiec leżał w lodówce całą noc, zajadaliśmy go następnego ranka

Smakuje zdrowo
Babeczki z czekoladą. 150

każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do połowy, wkładamy po kostce czekolady i tak aby tylko przykryć czekoladę dodajemy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
czekoladowe ciasto z masą chałwową 362

ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g kakao 50 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kawę mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się kawy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)Dodajemy rum i miksujemy do połączenia. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko z kawą i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 22 cm. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 160 st. C, do tzw. suchego

Domowy Smak Jedzenia
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 402

Któż z Nas nie lubi nadziewanych pierniczków tzw alpejskich? Jedne z lepszych jakie jadłam to właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika(...)dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują w chłodnym miejscu tym są smaczniejsze.Można je oblać rozpuszczoną czekoladą z 2-3 łyżkami masła bądź zrobić domowy lukier,taki jaki już prezentowałam http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/swiateczne-pierniczki.html   Polecam Wam moje pierniczki.Zaprezentowałam wszystkie,które są tego warte...zawsze piekę

Niespełnione zdolności kulinarne
Banoffee 192

Masa - 750 ml śmietany 30 % - 4 sztuki śmietan-fix - 150 g cukru pudru (można więcej wg smaku ) dodatkowo - 4 dojrzałe banany - puszka masy kajmakowej -  kilka kostek czekolady ( mleczna lub gorzka jak kto woli ) Sposób wykonania : Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem , najlepiej w blenderze ,masę ułożyć na formie 28 cm u mnie jest to szklana forma(...)płynną i ostudzoną wylać na banany . Cukier wymieszać ze śmietan-fixem i powoli wsypywać pod koniec ubijania śmietany, ubitą śmietanę wyłożyć na masę kajmakową i całość posypać startą czekoladą :) Smacznego

Wypieki Rene
popękane ciasteczka 564

składniki: 225 g gorzkiej czekolady 240 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 110 g masła 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: cukier puder do obtoczenia wykonanie: Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na ok. 2 min., po tym czasie mieszamy do całkowitego połączenia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto dyniowo-mandarynkowe 132

szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą(...)delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Do odłożonej na polewę masy dodać roztopioną czekoladę lub dżem pomarańczowy. Ostudzone ciasto polać polewą.  Smacznego

talerz przyjemności
Tort brzoskwiniowy 108

mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń  płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy(...)kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy startą białą czekoladą, dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami i kolorowymi perełkami

Bajeczna Kuchnia
Piernikowy murzynek z gruszkami 212

śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej) 100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami. Gruszki(...)Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą. Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich

Trzeci talerz
#26 Kokosowy krem 124

razem bez zbędnych wstępów - przepyszny krem kokosowy. Krem kokosowy Składniki 100 g wiórków kokosowych 1,5 tabliczki białej czekolady Duży kubek śmietanki 30% (330 g) Przygotowanie Wiórki przełożyć do blendera, miksować kilka minut, do momentu w którym z kokosa zacznie wydzielać się tłuszcz kokosowy (zacznie mieć kremową konsystencje, trwa to od 8 do 15 minut). W tym momencie dodajemy(...)łyżce wrzącej wody, i miksujemy kilka minut. Wodę należy dodawać dopóki masa kokosowa nie będzie miała konsystencji bardzo miękkiego, utartego masła.  Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy partiami masę kokosową. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć

Kuchnia w szuwarach
Stefania - ciasto z kaszy manny 280

wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasno herbatniki. Wykładamy ciepłą masę z kakao, ponownie układamy herbatniki, wykładamy białą masę, przykrywamy warstwą herbatników.  Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła Czekoladę rozpuszczamy z masłem na jednolitą masę. Ciepłą rozsmarowujemy na herbatnikach. Wystudzone ciasto, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Babeczki pomarańczowe z czekoladą. 127

mieszamy wszystkie mokre składniki i skórkę pomarańczy. Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do połowy, wkładamy po kostce czekolady i tak aby tylko przykryć czekoladę dodajemy resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania