opakowania herbatników (u mnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka czekolada 2 orzechowe czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: KREM: Płynne mleko i cukier zagotować, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Wlać mleko
Cakes By Kejtbiałek szczypta soli 300 gram cukru 30 gram kakao 1 opakowanie cukru o smaku cytrynowym marki Delecta Krem budyniowy z mascarpone: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą marki Delecta 2 łyżki cukru 1/2 litra mleka 250 gram mascarpone Dodatkowo: 300 gram malin świeże kwiaty np. bratki do dekoracji ewentualnie starta biała czekolada Białka ubijam na sztywną pianę
Mango Papajamasła - 40 g cukru trzcinowego - 400 g twarogu - 2 żółtka - 80 g cukru - 1 łyżeczka przyprawy do sernika Delecta - 75 g gorzkiej czekolady - masło do posmarowania - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, kakao, i sól mieszamy i przesiewamy do miski. Mleko mieszamy z wodą o temperaturze pokojowej lub lekko letniej. Dodajemy do mąki i mieszamy(...)masło i brązowy cukier. Smażymy do momentu odparowania płynu i lekkiej karmelizacji gruszek. Ser przekładamy do miski, dodajemy biały cukier, żółtka, przyprawę do sernika i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na stół wykładamy ściereczkę i posypujemy ją lekko mąką. Przekładamy rozwałkowane ciasto na ściereczkę i smarujemy wierzch olejem. Zostawiamy
Kulinarne życiełyżce masy jajecznej. Masę mleczną wykładamy na zastygnięte jabłka. POLEWA: Z racji tego, że po świetach zostało mi dużo czekoladowych figurek postanowiłam je wykorzystać. 150 g czekolady 1 łyżka masła 5-6 łyżek mleka Czekoladę łamiemy, kruszymy na małe kawałki wsypujemy do garnka, dodajemy masło i mleko rozpuszczamy. Taką wystudzona polewę wylewamy na masę mleczną
Moje Słodkie PiekiełkoForma o średnicy 30 cm) 300g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120g masła 200g cukru 1 szczypta soli Dodatkowo: 120g posiekanej czekolady (użyłam mieszanej, m.in. z bakaliami, nadziewanej oraz pralinek) 50g M&Mów lub innych kolorowych groszków Masło, cukier i sól - utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy(...)proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. (Masa ma wyjść odrobinę grudkowata.) Na końcu w mikserze zmienić końcówki (na spiralne) i do ciasta wmieszać M&My oraz posiekaną czekoladę. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Po lekkim ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki
Di gotujeRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier(...)ubijając na wolnych obrotach. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości
kulinarnyswiatdomiłyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie(...)kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu i płatkami czekolady ( w moim przypadku był to pokruszony kawałek biszkopta kakaowego ) Tort schładzam w lodówce
Gotowanie...to proste !rachubę... 2 wafle tortowe Masa I: 200g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru Masa II: 100g zagęszczonego mleka w tubce (użyłam kakaowego) Polewa: 100g czekolady (użyłam z bakaliami oraz z drobnymi orzechami) 2 łyżki śmietanki kremówki Dodatkowo: 30g migdałów (bez łupinek) 30g krakersów solonych lub zwykłych herbatników Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać(...)Ciastka pokruszyć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i połączyć z serkiem mascarpone. Masę wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić czekoladę (dodając śmietankę). Polewę dosyć szybko (aby nie zastygła) rozsmarować na waflu i posypać migdałami oraz krakersami. Drugi wafel posmarować mlekiem z tubki i na to wyłożyć uprzednio przygotowany krem. Całość przykryć waflem z polewą, delikatnie zawinąć w folię
Di gotujeSpód: orzechy włoskie orzeszki ziemne sezam biały syrop daktylowy kilka ciastek typu digestive masło Masa serowa: ser twarogowy 4 jajka duże opakowanie cukru wanilinowego opakowanie budyniu waniliowego Polewa: czekolada mleczna orzechy włoskie mielone kakao Przygotowanie: Spód małej tortownicy (średnica 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Możemy też pokusić się o obłożenie boków. Ciastka pokruszyć i połączyć(...)wierzch nam się zbyt rumieni, to przykrywamy go folią aluminiową lub papierem. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Wyjmujemy z tortownicy i polewamy wierzch rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy mielonymi orzechami i kakao
Karczma Honoriettymasła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki masy krówkowej, 200 ml śmietany 30%, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: dżem jagodowy, 2-3 łyżki jagód, 5 kostek gorzkiej czekolady, krakersy WYKONANIE Biszkopt : żółtka odddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy(...)sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy krakersy zmiękną
słodki brateksucha. (Kromki lekko można podociskać.) Po tym czasie wierzch posypać cukrem. Piec około 30 minut 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut i można podawać. Pudding dodatkowo posypałam płatkami czekolady Delecty oraz różową czekoladą. Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Mój pudding powstał z myślą o mamie, która uwielbia drożdżowe wypieki. Przepis dedykuję również
Di gotujemąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 3/4 l mleka 300 g masła Masa jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki agrestowe 2 galaretki brzoskwiniowe Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka posypka cukrowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą(...)kremu na który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachżelatyny 1 szklanka wody 600 g wiśni ( o tej porze roku mrożonych) 400 ml śmietany 36 procent 4 łyżki cukru pudru 4-5 ziaren kakaowca, lub dwa paski gorzkiej czekolady dodatkowo do wiśniowej galaretki 2 łyżki żelatyny 1.5 szklanki wody 3 łyżki cukru oraz tortownica o średnicy 28 cm pergamin sposób przygotowania Rozbijamy jaja oddzielając białka od żółtek(...)szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Do Pozostałej bitej śmietany dodajemy posiekane ziarna kakaowca ( lub posiekaną czekoladę), mieszamy i nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Udekorowany tort wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie podajemy
Miód i pieprzłyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać(...)wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmasła • 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • 50 g czekolady deserowej • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: do garnuszka wlać wodę i olej, wsypać 1 szklankę cukru i kakao. Dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Otrzymana polewa(...)słoiczka. 14. Na blacie z dżemem rozłożyć masę serową. Przykryć drugim blatem ciasta. 15. Wierzch ciasta posmarować dżemem porzeczkowym z drugiego słoiczka. 16. Rozłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą. 17. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchni