waniliowy lub śmietankowy 425 ml mleka 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 2-3 małe paczki herbatników 3/4 szklanki wódki 100 g mlecznej czekolady kilka łyżek kremówki Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, połączyć. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką. Tortownicę o średnicy(...)suchego patyczka. Wystudzić. Krem - budyń ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksować. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej. Z biszkoptu odkroić "górkę". Na pozostałej części rozsmarować krem budyniowy, na kremie ułożyć herbatniki. Stopniowo polewać je wódką. Udekorować czekoladową polewą
Domowa cukiernia Ewygram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy waniliowego ,** 200 g orzechów włoskich. 200 g orzechów nerkowca, 100 g gorzkiej czekolady, Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno. Mąkę pszenna i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne
królestwo garówszklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka sody Masło roztopić w garnuszku, dodać kakao, połowę cukru. Odstawić z ognia, przestudzić mieszając. Dodać melasę, ponownie wymieszać do uzyskania konsystencji płynnej czekolady. Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Formę wysmarować masłem(...)piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia. Ciasto jest dość słodkie. Bardzo dobrze komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli szukacie inspiracji świątecznych to zerknijcie do zakładki z prawej strony
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może(...)mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około
Gotowanie-ukReszta składników: 600 g herbatników (po 200 g na warstwę) 1 puszka masy kajmakowej 500 ml śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania masy: W misce łączymy szklankę mleka, jajko, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich(...)herbatników, masę budyniową i znów wyrównujemy. Wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i łyżką cukru pudru wg instrukcji na opakowaniu, wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach (dobrze jest ją wcześniej schłodzić, to nam ułatwi zadanie), posypujemy nią śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego
My Culinary Artcukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR, 350g mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, szczypta soli. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka mleka kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone daktyle przekładam do głębokiego naczynia. Dodaję pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotowuję. Gorącą wodą zalewam daktyle. Mieszam, aby masło się(...)Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami. Do przygotowania ciasta wykorzystałam daktyle suszone oraz orzechy
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa • 2 czekolady mleczne • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki masła • 2 łyżki nutelli • kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki m&m's na noski(...)wlewać margarynę wymieszaną z mlekiem Powstałe ciasto łyżką przełożyć do papilotek zostawić ciasto aby odpoczęło około 30 minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę masło śmietanę i wodę.Mieszać aż połączą się składniki Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą z jednej strony dać biszkopcik przykleić
W królestwie smaków Beatyszklanka oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka mleka 4 łyżki konfitury wiśniowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 tabliczka czekolady wiśnie kandyzowane 1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut. 4. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy
Szefowa kuchnimąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami HELIO (klik) 50 g rodzynek w czekoladzie z rumem 2 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 1 banan 5 mandarynek 1 galaretka pomarańczowa 1,5 szklanki wrzątku Spód: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)średnicy 24 cm. Masa makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek
VioletoweKucharzenieszklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła polewa tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 30-40 g masła dodatkowo płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty. 3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto. Wierzch udekorować płatkami migdałów. Smacznego
na moim stole...gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie(...)pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe z kremem chałwowym Słonecznikowiec Ciasto z kremem chałwowym Łabędzi puch Ciasto z kiwi i galaretką Brzoskwiniowa
Domowa cukiernia Ewywaniliowy Delecta 200 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki, a następnie zmiksować na przecier(...)dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać i polać ciasto. Następnie posypać kulkami zbożowymi. Uwaga! Jeśli ktoś obawia się salmonelli, która może znajdować się w skorupce należy jajka włożyć do wrzątku na 10 sekund. Smacznego
talerz przyjemnościdotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej 90 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat(...)papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami, można zostawić niewielkie odstępy, gdyż podczas pieczenia nie rosną. Piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po przestudzeniu udekorować czekoladą, najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka
Kuchnia w opałachciastka. Przykryć drugą warstwą ciastek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 100g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietany 12%. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku, przestudzić i dodać do śmietanki. Ubijać chwilkę. Masę wylać na ciastka. Przykryć(...)ostatnią warstwą ciastek. Polać stopioną na parez mleczną czekoladą z dodatkiem śmietany 12%. Źródło: Smakołyki Bereniki Smacznego
Z miłości do słodkościkandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych opłatków (np. Śląskie Oblaty) lukier czekolada wykonanie: Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka i miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mleka. Wymieszane składniki stopniowo naprzemiennie(...)pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło
Domowy Smak Jedzenia