serka homogenizowanego 2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku 5 żółtek 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny około 300 g okrągłych biszkoptów 2 tabliczki mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 masło Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier(...)kawie moczyć biszkopty i układać je w tortownicy. Na biszkopty wyłożyć połowę masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy. Wstawić do lodówki na około godzinę. Czekoladę rozpuścić dodając 3 łyżki mleka i polać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
na moim stole...krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Dużą blaszkę, u mnie 36 x 24, wykładamy krakersami, następnie smarujemy je masą krówkową i przykrywamy ponownie warstwą krakersów. Przygotowujemy masę karpatkową, wg przepisu na opakowaniu ( będziecie(...)dodatkowo potrzebować mleko). Wykładamy krem na krakersy. Na krem układamy warstwę herbatników, a na herbatniki ubitą na sztywno śmietanę z śmietanfixami. Wszystko posypujemy startą gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
na moim stole...SKŁADNIKI: 1 duży banan 2 miarki płatków owsianych wymieszanych z otrębami orkiszowymi 1 czubata łyżka nasion chia 1 łyżka nutelli (możecie pominąć) 1 łyżka naturalnego tahini 5 kostek gorzkiej czekolady minimum 70% kakao 8 orzechów brazylijskich PRZYGOTOWANIE: Czekoladę i orzechy drobno posiekać nożem. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego pozostałe składniki. wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. łyżką nakładać masę
ClauditteMissCookingprzepis) i zrobiłam prosty klasyczny deser z malinami. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) 1 szklanka malin 4 łyżki startej czekolady mlecznej Wykonanie: Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć ją do pucharków, dodać maliny i posypać startą czekoladą. Prosto i smacznie. deser z malinami
O kuchni z uczuciemcukru 150 g margaryny 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy 2 opakowania cukru waniliowego płatki migdałowe ja daję około 50 g pół tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać(...)cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościłyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru Dekoracja: 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej Przygotowanie: Świerze mandarynki wyfiletować. Rada - opis prawidłowego filetowania można znaleźć w poście "Filetowanie pomarańczy" oraz w zakładce porady. Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem(...)cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Udekorować gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy z czekoladą gorzką 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru waniliowego 6, 5 łyżek cukru pudru 1 jajko Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową(...)Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasteczka idealnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub do swojej ulubionej herbatki
Ciastka - domowe słodkościjajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 – 2 łyżki cukru pudru 3 śmietan – fixy ½ tabliczki czekolady np. deserowej ½ kg truskawek Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy(...)niej całe, wystudzone truskawki, przykrywamy je śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił. Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami
Smakowy RajLubię babeczki z tego przepisu, gdyż ich smak nie przytłacza, kakao nie dominuje, przez co idealnie nadają się do tworzenia nowych, wysublimowanych połączeń. Ja czasami dodaję pokrojoną w kostkę czekoladę lub skórkę pomarańczową, łyżeczkę powideł lub owoce. Czasami je dekoruję, dając upust swej wyobraźni, ale dziś były saute! Nie doczekały nawet do obiadu ;-) Składniki na muffinki czekoladowe(...)olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy
Rozpustne gotowaniełyżki kandyzowanej skórki cytrynowej wraz z syropem (ewentualnie starta skórka z wyparzonej i wyszorowanej cytryny lub aromat cytrynowy) 1 żółtko cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada trochę kandyzowanej skórki cytrynowej Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn(...)około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce znajdziesz pomocne informacje. Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy skórką cytrynową
Rozpustne gotowanieserka homogenizowanego 1 galaretka w proszku o smaku pina colada 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można też dodać trochę drobno pokrojonego ananasa) cukier do smaku DO DEKORACJI rozpuszczona czekolada wiórki kokosowe Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn. Miskę(...)minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce znajdziesz pomocne informacje. Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi
Rozpustne gotowanieostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady 100 masła 50 g cukru pudru 1,5-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego (lub 3 jabłka, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, przesmażone z 1-2 łyżkami(...)Połowę porcji mleka zagotowujemy. W reszcie mleka rozrabiamy skrobię. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier, dodajemy resztę mleka i gotujemy gęsty budyń, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, mieszamy i studzimy. Masło i budyń powinny mieć taką sama temperaturę. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajmy cynamon i łyżka po łyżce budyń. Na sam koniec dodajemy
Rozpustne gotowaniewiele razy i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na Rafaello na ponad 30 sztuk 250 ml śmietany 30 % ziarenka z 1/2 wanilii 1 budyń waniliowy bez cukru 100 g białej czekolady 100-120 g wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtaczania 200 ml śmietanki wlewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu, dodajemy ziarenka wanilii, zagotowujemy. Do reszty(...)śmietanki dodajemy proszek budyniowy, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy do zgęstnienia. Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę, wiórki kokosowe i mieszamy do chwili aż składniki się połącza. Gotową masę studzimy 10-15 minut, a następnie chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie na talerzyk wysypujemy kilka łyżek wiórków, z masy formujemy kulki
Rozpustne gotowanieprzypomina góry....ale w sumie mi wszystko przypomina góry :). Składniki na blaszkę 25x25 cm Ciasto ciemne: 4 jaja 10 dag cukru 20 dag masła 20 dag czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 pełnych łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa serowa: 50 dag sera ricotty lub twarogowego 1 jajo 1/3 szklanka(...)cukru pudru świeża wanilia z 2 lasek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Opcjonalnie do polania: świeże owoce lub konfitury 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy masę czekoladową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaną ciemną masę przelewamy
Apetyczna babeczka