oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw ulubionym dresingiem (mój miodowo-cytrynowy). Smacznego
SMYKWKUCHNIfasolką szparagową. Sos jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży tymianek cytrynowy szczypiorek koperek sól, pieprz Wykonanie: Zioła siekamy, dodałam mniej więcej po jednej łyżce każdego rodzaju ziół. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki sosu
Kulinarne przygody Gatityżadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukruWykonanie:Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku z cytryny i wstawić na 2-3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i zblendować na gładką
Kulinarne przygody Gatitypolish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatityżółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty
OstryKęsutrzeć na tarce o grubych oczkach , skropić sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym Liście sałaty ułożyć w miseczce , polać przygotowanym sosem Posypać natką, osączonymi rodzynkami i od razu podawać . W ten sposób można podawać kapustę pekińską. Ta wersja z sałatą jest bardzo
Proste Potrawyjest bardzo aromatyczny. Wygląd i konsystencja zachęcające. .Sok 100% Pomidor Tabasco Fortuna bez dodatku cukru. W składzie ma koncentrat i przecier z pomidorów (100 %), wodę, sól, kwas cytrynowy, paprykę czerwoną ostrą oraz naturalny aromat Tabasco. Ten ostry smak bardzo mi odpowiadał.Pojemność wszystkich soków ( butelek szklanych) - 300 mlZ soku 100 % Pomidor Tabasco sporządziłam Krwawą mery według przepisu jaki
Proste Potrawymasy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy 4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście- mniały. Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy
Proste PotrawyPodawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :). przepis z mojewypieki.com Z podanej ilości składników wyszło 14 małych gofrów :) Do posmarowania gofrów lub wafli można wykorzystać tradycyjną koreańską "herbatę" cytrynową z miodem . Ta herbata jest swoista w smaku i jakże inna od znanych nam herbat :)A jeśli 3-4 łyżki "herbaty" rozmieszamy w szklance przegotowanej wody to uzyskamy
Proste Potrawygrubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować czy ryba miękka). Obiad
Proste PotrawyCiasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek1 szklanka cukru1 ½ szklanki mąki pszennej½ szklanki mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia25 dag margaryny1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo:ok. 70 dag truskawek1 opakowanie kisielu
Praktyczna plLekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek
Praktyczna pldodatków oraz piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać...Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie
NaKońcuJęzykakażde ciasto mu TAK smakuje ;) gorzka czekolada (70%) 200gbiałka i żółtka z 4 jajekroztopione masło 200gcukier (puder) 200gŚnieżka, bita śmietanazimne mleko 200mlżelatyna pół łyżeczkikolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa)Całą zabawę rozpoczęłam od końca. Galaretki przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlałam do trzech osobnych foremek i kiedy nieco przestygły, wstawiłam do lodówki do stężenia. Ostatecznie pokroiłam je w kostkę
bastalena