cytrynowy - 2500 przepisów (strona:128/167)

Mini serniczki z jeżynami 383

sera (ja miałam kostkę zwykłego pełnotłustego twarogu)100 g gotowej masy serowej lub tłustej śmietany0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżka mąkiskórka otarta z połowy cytryny (lub aromat cytrynowy)2 jajka+ szklanka jeżynJeżyny myjemy i odstawiamy na bok do wyschnięcia. Do blendera wkładany pokruszone herbatniki oraz masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Papierowe papilotki wkładamy do foremek (do tego

Ciastkozercy
Sernik z pigwą 177

pasków pigwy kandyzowanejLukier.5 łyżek cukier puder1 łyżeczka sok z cytryny1/2 białkaWykonanie.Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową. Krótko miksować.Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm.Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka.Piec w temp.180 stopni przez 1 h.Składniki

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z musem mandarynkowym 162

SERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PPSkładniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 427

  Ciasto, które dawno, dawno temu bywało u nas bardzo często, jednak nigdy, przez tyle lat nie wiedziałam, że nazywa się ciastem piastowskim. Aż do niedawna

Smaczne Zdrowe
Miodowe ciasto z jabłkami 230

To ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowy sernik na zimno 914

homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde)3 galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy)3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)Wykonanie:Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy

Malinowe Pocałunki
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 165

No taak... ilekroć chcę coś piec, wydaje mi się, że wszystkie niezbędne składniki mam w domu... :) no właśnie - wydaje mi się. Potem okazuje się, że jest

Walijskie Pichcenie
BABKA SEROWA 391

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego aromat cytrynowy skórka pomarańczowaWykonanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki

Walijskie Pichcenie
JABŁKA W CIEŚCIE 234

Jabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?). Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego.Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc

Walijskie Pichcenie
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 216

Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE 337

Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła

Walijskie Pichcenie
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 174

Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka

Walijskie Pichcenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 144

tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy  Wykonanie: Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru i łyżeczki

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 126

pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka + 1 żółtko 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 60 g miękkiego masła powidła śliwkowe Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania