szkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiJABŁKA :* jabłko – 5 szt* galaretka cytrynowa – 3 op* woda – 700 mlKREM :* mleko – 500 ml* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 200 g* cukier – 0,5 szkl* cukier waniliowy
Ostra na Słodkomiękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca
Ostra na Słodkobiały 2-krotnie mielony – 300 g* mascarpone – 100 g*żelatyna – 2 łyżki* cukier puder – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* sok cytrynowy – 100 ml* mięta – 1 pęczekDODATKOWO:* biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny.Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy
Ostra na Słodkosmarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.Odstawiamy do „przegryzienia”PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.Smacznego
Ostra na SłodkoBISZKOPT:* jajko – 4 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka pszenna – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:* jabłka – 1,2 kg* galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op* woda – 1/4 szklBITA ŚMIETANA:* śmietana 36% – 200 ml* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 opDODATKOWO:Odrobina kakao do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Biała oddzielamy od żółtek
Ostra na Słodkosól – 1 szczypta * olej – 3 łyżkiFARSZ:* tatar z łososia Suempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy dość spore cienkie naleśniki.Odkładamy
Ostra na SłodkoKolejny przepis kuchni indyjskiej!Wkroczyła ona ostatnio do mojego menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;)I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie
Ostra na SłodkoKolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się nie umywają!Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;)Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI:( blacha 22 x 26 )CIASTO
Ostra na Słodkomasło – 50 g* cukier puder – 50 g* żółtko – 1 sztNADZIENIE:* jajko – 2 szt* białko – 1 szt* cukier puder – 4 łyżki* sok cytrynowy – 4 łyżki* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g* budyń waniliowy – 1 op / 60 g* kasza manna – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko
Ostra na Słodkopieczenia PACLAN SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem
Ostra na SłodkosztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy.Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej
Ostra na Słodkowędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce leśne. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 180 stopni. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, następnie zblendować. Jaja połączyć z cukrem
cooklifedowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy
Z butelką mleczka w tlekandyzowanej skórki pomarańczowej- 100 g rodzynek- 100 g żurawinyPrzygotowanie:Masło ucieramy dodając jednocześnie po jednym jajku, odrobinie cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ekstrakt, skórkę cytrynową oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do keksówki i pieczemy w 200 C około 40 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchni