cytrynowy - 2500 przepisów (strona:114/167)

Boże Narodzenie 451

powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka i pierniczki 604

białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie

Ala piecze i gotuje
Ekonomiczne cytrusy 133

jest niska. Sok z cytryn wyciskam i zamrażam w pojemniczkach na lód, a następnie przekładam do szczelnego pojemniczka, który możemy przechowywać w zamrażalce nawet przez kilka miesięcy.  Skórki cytrynowe wykorzystuje do przygotowania ich kandyzowanej wersji do deserów. W podobny sposób wykorzystuje skórki od pomarańczy a nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek

Pyry na Gaz
ZAPIEKANA KASZA MANNA Z OWOCAMI 396

łyżeczka * żółtko – 1 szt Napój waniliowy Alpro możecie zastąpić mlekiem, ale zwiększcie wtedy odrobinę ilość cukru. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Napój waniliowy Alpro ( lub mleko ) gotujemy z cukrem i sokiem cytrynowym. Dodajemy kaszę mannę i na wolnym ogniu, cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy żółtko i pianę ubitą z białka, mieszamy. Płaską foremkę smarujemy odrobiną masła, wkładamy kaszę, ugniatamy

Ostra na Słodko
SERNIK NA ZIMNO 100

czasu tężenia masy w lodówce) . A po obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze miejsce na małe co nieco :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1/2 słoika dżemu malinowego  1 galaretka cytrynowa 2 serki Danio waniliowe A jak to zrobić: Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodając trochę niej wody wtedy masa lepiej stężeje), i odstawić do wystygnięcia

Kuchnia w opałach
KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY I CYTRYN DOMOWEJ ROBOTY 98

już wcześniej o własnoręcznie zrobionej, kandyzowanej skórce pomarańczowej i właśnie dzisiaj będę Was gorąco zachęcała do jej produkcji. Poszłam również o krok dalej i pokusiłam się o zrobienie skórki cytrynowej. Obie były robione tym samym sposobem. Proceder mało skomplikowany , lecz lekko rozciągnięty w czasie, mimo wszystko polecam. Gotowa skórka jest o niebo lepsza i bardziej aromatyczna od tej, którą możemy

Kuchnia w opałach
"SAŁATKA DO RYBY" I FILET Z TILAPII 121

często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól  odrobina soku z cytryny mąka  olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Torcik z kiwi i pianki agrestowej 131

trzeba dodatkowo go nasączać. Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 100 g masła 2 kisiele cytrynowe galaretka agrestowa Składniki pianka: 250 ml śmietany 36% (słodkiej) 2 galaretki agrestowe Oraz: ok. 6-8 kiwi tortownica 250 ml śmietany 36% (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: W jajkach oddzielić białka

IMPRESJA SMAKU
Ciasto mega bananowe 229

mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka

IMPRESJA SMAKU
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 153

Kopania – pokazał mi nie tylko jak go używać, ale dał też mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie. Danie główne naszego Śniadania Mistrzów było jeszcze bardziej imponujące. Sandacz z sosem cytrynowym na puree z marchewki, a jako dodatek chrupiąca sałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak

Poezja smaku
Żeberka duszone 149

Pyszny obiadek... 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki sól cytrynowa Piątnica przyprawa Piątnica pieprz  listki laurowe ziele angielskie majeranek  Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone  w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę  jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę i gotować do miękkości.W razie

Moje domowe kucharzenie
Tagliatelle al nero di sepia w sosie porowym z trzema serami 201

oczami. Bądź co bądź radość miałem wielką, bo zjadła wszytko i chyba jej smakowało. Do rzeczy; użyłem: -tagliatelle z atramentem mątwy -por część biała, przechodząca w zieloną -sól, pieprz cytrynowy -bazylia i oregano; świeże -masło klarowane -ser topiony edamski -dwie łyżki parmezanu -gorgonzola; duża łyżka -wino półwytrawne, białe -śmietanka 18% Na maśle w rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz

BaRepas
Łosoś z piekarnika 149

już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z cytryn, a skórkę zetrzeć na tarce, dodać nieco oliwy. Filety umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Odstawić

Passions hobbies life
Nalewka bazyliowa na winie 96

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 cytryna 1 wino (0,75 litra) 150 ml wódki 50 ml whiskey lub koniaku można dodać: kilka listków melisy, nieco trawy cytrynowej PRZYGOTOWANIE   Cytrynę wycisnąć, a skórkę zetrzeć na tarce. Liście bazylii przebrać, opłukać i osuszyć. Wszystko umieścić w słoju, dodać wino, wódkę i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania