cytrynowy - 2500 przepisów (strona:113/167)

Pasta szprotkowa 167

mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach) mała cebula - opcjonalnie 3 serki topione lub 6 trójkątów szczypiorek sól,pieprz Wykonannie: zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu,sokiem cytrynowym i drobniutko posiekana cebulką oraz pieprzem na gładka jednolitą masę wymieszać ze szczypiorkiem i lekko schłodzić przed podaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
dorsz pieczony w sosie 162

kuchniapepin.blogspot.com/2013/12/dorsz-pieczony-w-sosie.html Dziś przepis na danie z rybą w roli głównej. Dorsz w przepysznym, kremowym sosie śmietanowo-cytrynowym. Przepis na rybę pochodzi z książki Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego

w mojej kuchni
golden syrup 113

przepis na czesty skladnik wielu wypieków i deserów, trudno dostepny m.in. w Polsce. Jest idealny. Kolor, konsystencja i przejrzystosc jak oryginalnego - moze Wam przypominac plynny miód; smak delikatnie mniej cytrynowy, ale to mozna 'podrasowac' ;). Warto zrobic, zobaczycie, jak czesto Wam sie przyda. Skladniki: * 200 g cukru * 50 g wody W wiekszym garnuszku zagotowac cukier z woda, na sredniej mocy. Gotowac

w mojej kuchni
Strawberries in syrup---Truskawki w syropie 119

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min -  aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy

w mojej kuchni
szarlotka-CHARLOTTE 189

wyrobić ciasto-u mnie mikserem wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko podgrzac i połączyc z kisielem -u mnie cytrynowa galaretka .Tak zrobiony farsz wyłożyc na podpieczone ciasto-ja posypałam jeszcze wiórkami prażonymi ..Na jabłka wyłożyc piane ubitą z 4 białek z 1 szkl.cukru ,który wsypujemy pod koniec ubijania piany

w mojej kuchni
Fałszywe foie gras ---- False foie gras ricetta 104

wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować gelee. Zmiksować ogórki i odcedzić sok. 100 ml soku wymieszać z żelatyną i rozpuścić w mikrofali. Do reszty soku ogórkowego dodać sok cytrynowy, cukier, sól i Tabasco. Całość wymieszać z roztworem żelatynowym. Gdy zacznie tężeć, dodać drobno posiekaną pietruszkę. Wyłożyć po dwie łyżki galarety na każdą foremkę z foie gras i ponownie wstawić

w mojej kuchni
Sernik--- torta di formaggio 114

łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło

w mojej kuchni
Galaretkowy amoniaczek 210

takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki 2 łyżki cukru 2 łyżeczki czubate cukru waniliowego 200 g jogurtu greckiego 100 g margaryny 2 łyżeczki amoniaku galaretka cytrynowa galaretka wiśniowa Wykonanie: Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem

Moje pyszne gotowanie
Bakaliowy keks na białkach 111

cukru -1 kostka margaryny -1 szklanka mąki -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -dowolne bakalie (u mnie 1/3 szklanki, ale można dać więcej) -aromat do ciast, np. cytrynowy lub waniliowy -cukier puder do posypania Wykonanie: W garnku roztapiamy margarynę i zostawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania

KasiekGotuje
Galaretka z serduszkiem na dwa sposoby 2705

taki oto sposób przygotowałam  dwie wersje foremek. A teraz czas na galaretkę. Galaretka z serduszkiem Składniki: 1 opakowanie czerwonej galaretki (np.: truskawkowa), 1 opakowanie galaretki żółtej (cytrynowa, gruszkowa).   Przygotowanie: Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 4/5 porcji  przegotowanej gorącej wody ( jeśli w przepisie jest 500 ml to mieszamy ją w 400 ml.). Bardzo energicznie ja mieszamy, wówczas uzyskamy bąbelki

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasteczka owsiane 139

kuchennym blacie stoi słój. Prawdziwy ratunek dla takich łasuchów jak my. Wielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą  2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao

Zapiski Młodej Żony
Lemon curd 168

kiedy?? Przecież właśnie teraz dojrzewają na południu, a na sklepowe pułki trafiają słodkie i soczyste jak nigdy w roku. Nie zważając na przestrogi wyciskam sok z cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca

Zapiski Młodej Żony
Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 142

winie stanowiły idealne zakończenie posiłku. Oryginalne ciasteczka aromatyzowane były włoskimi migdałami z Prato. Biscotti zasmakowały wielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Ich podstawowymi składnikami są jaja

Zapiski Młodej Żony
PSTRĄG Z NUTĄ CYTRUSA I KWIATÓW 144

Kliknij LIMONKA: " Suszone LIŚCIE LIMONKI KAFFIR to często spotykana w kuchni azjatyckiej przyprawa. Największą popularnością cieszą się one w Laosie, Malezji, Tajlandii i Indonezji. LIŚCIE KAFFIRU nadają potrawom charakterystyczny, cytrynowy smak i aromat." Kupisz tutaj: Kliknij CZOSNEK NIEDŹWIEDZI: "Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie

Wypisz Wymaluj
Wielkanoc 319

warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki z jajka Serowa chatka z rodzynkami Sernik

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania