cytrynowy - 2500 przepisów (strona:129/167)

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 128

mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)  Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKIWykonanie:Zrobić rozczyn

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 117

popołudniowej kawy czy herbatki ...  Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję

Walijskie Pichcenie
JEŻYNOWY SORBET 182

cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać sok z dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować

Walijskie Pichcenie
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 170

rogaliki ... Składniki: 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jabłka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 203

miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy

Walijskie Pichcenie
Ostre, wytrawne ptysie. 151

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość, tę można śmiało dopasować do swoich preferencji. Składniki: 1 szkl wody  125 g margaryny  1 szkl mąki  4 jaja  ser biały kremowy ok250 g, szczypior, pieprz czarny świeżo mielony Kamis

Malinowe Pocałunki
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 118

wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć  Wesołe galaretkiSkładniki:- 2 pomarańcze- 1 żółty grejpfrut- galaretka cytrynowa- galaretka pomarańczowaWykonanie:Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić z połowy

Malinowe Pocałunki
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 258

różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę

Taste Of My Day
Strucla drożdżowa 160

pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
Chrupiąca pomarańczowa zupa! 131

serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon - chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię

SMYKWKUCHNI
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 161

nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado Greencado pieprz cytrynowy sól prowansalska masło  2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu świeżego kilka gałązek tymianku świeżego 2 małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć

Blondynka Gotuje
Penne rigate z krewetkami w oliwie 168

osób: 30 dag makaronu  10-15 dag krewetek koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 6-7 pieczarek oliwa z oliwy 1 łyżka sosu limonkowego lub cytrynowego vinegar, lub świeży sok z limonki świeża bazylia sól pieprz 1. Makaron gotujemy wg. przepisu, odcedzamy.2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną paprykę i pieczarki, lekko solimy. Gotowe przekładamy

Apetyczna babeczka
Zupa krem z brokułów 160

wrzucamy je do bulionu z warzywami. Na tym etapie nasza praca wygląda mniej więcej tak: Teraz pozostaje oczekiwanie na brokuła. Zamiast gotować go w osłodzonej wodzie można użyć kwasku cytrynowego, albo zrobić go na parze. Gdy nasze kwiatki będą już takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia

Kulinarne zapędy Kokosa
filety z flądry z pieprzem smażone... 139

mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażeniafilety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać ją z solą i pieprzem filety włożyć do reklamówki i wszystkie w mące obsypać - taki sposób nie brudzi talerza

W Mojej Kuchni Lubię
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 141

sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą do góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki pianę

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania