cytrynowy - 2500 przepisów (strona:139/167)

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23274

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to

Smakołyki Bereniki
Pączki hiszpańskie 1243

góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy

Ala piecze i gotuje
Lemoniada owocowa 174

upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada z melona Lemoniada ogórkowa Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa   The post Lemoniada owocowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta alla Norma 224

powodu dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości. W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! Do smażenia bakłażana użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 167

miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo w gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem Składniki na 2 osoby

Mia Cucina Sofieta
Bavarese z brzoskwiniami 236

wyciśnięte listki żelatyny. Dobrze wymieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem ostudzić, od czasu do czasu zamieszać aby nie utworzył się kożuch. Do letniego kremu dodać pure z brzoskwiń, sok cytrynowy i lekko ubitą śmietanę. Śmietana nie może być ubita zbyt sztywno, bo trudno nam będzie wmieszać w krem. Foremkę na babkę ( u mnie 1.5 lt- nie była pełna) opłukać wodą

Mia Cucina Sofieta
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 219

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej  strony.Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 230

łyżeczka soli ·                     1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek) ·                     2 jajka

Mia Cucina Sofieta
Sernik drezdeński z masą migdałową 168

elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier i skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem na krem

Mia Cucina Sofieta
Viennetta 267

oryginale dwanaście, bo tylko cztery, nie były też tak pofalowane, ale i tak w pełni oddały charakter tej pysznej rolady o wyglądzie królewskich koronek. Zapraszam na delikatne śmietankowo-cytrynowe lody, przełożone warstwami gorzkiej czekolady.  Viennetta Składniki na keksówkę 30x11 cm: 150 g gorzkiej czekolady650 ml śmietany kremówki (500 na deser i 150 ml na dekoracje) 4 białka150

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 146

warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno

Mia Cucina Sofieta
Salami z białej czekolady z żurawiną 196

jagody żurawiny zawierają sopro witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu) i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Idzie zima(!) Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także właściwości odchudzające. Poprawia  skuteczność odchudzania dzięki temu, że zawiera substancje biorące udział

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 168

żurawiną. Minimum składników  i maksimum smaku i aromatu.  Dzięki dyni i żurawinie sałatka ma słodkawą nutę, a orzechy i farro nadają jej orzechowy smak. Całość wieńczy nitka cytrynowej oliwy i skórka z cytryny, którą często dodaję dla uzystania dodatkowej świeżości. Niewątpliwą zaletą tego typu sałatek jest to, że można przygotować je wcześniej( farro i dynie przygotowałam wieczorem

Mia Cucina Sofieta
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 204

kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka.  Zalewamy sokiem z cytryny, wrzątkiem i odstawiamy na godzinę (jeśli mamy czas to nawet do kilku godzin).  Następnie zagotowujemy dodając cukru

Symfonia Smaków
Norweskie ciasto z łososiem 173

niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania