Sobota, 21.03.15, godz. 14:04. "Sobota dzień kąpieli" żartowała moja babcia, gdy lata temu wybierałem się na zaloty do ówczesnej narzeczonej. Mawiała, że w soboty na
BaRepasDanie dla wygodnych i zabieganych, dla tych co kochają dobre jedzenie, a nie lubią stać przy garach. Obiad, a może kolacja?, ważne, że w kwadrans i
Apetyczna babeczkamnie 2, bo ciasto robiłam z podwójnej porcji), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy od środka, formując pożądany kształt (u mnie blaszka prostokątna i taki nadałam kształt). Następnie ciasto lekko smarujemy oliwą. Mozarellę kroimy w plastry, układamy na cieście. Kładziemy usmażone boczniaki(...)razem plasterki porwane na kawałki), oprószamy roztartym w dłoniach oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230ºC na ok. 20 min. Upieczoną pizzę dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z oliwą cytrynową. „Do niedawna najdroższa pizza przygotowywana była przez Gordona Ramseya. Jeden kawałek kosztował $178 i zawierała między innymi trufle. Ostatnio przebiła go jednak pewna pizzeria z Kanady, która sprzedaje kawałek
mojewypiekiinietylkobędzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). na jaglaną masę 100 g kaszy jaglanej 150 g płatków jaglanych 3 białka 50 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, można użyć zwykłego lub roślinnego) 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 2-3 łyżki(...)minut w temp.180 stopni C. Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy naszą jaglaną masę. Pieczemy całość przez kolejne 30-40 minut. Po tym czasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady lub płynnym miodem. Smacznego
Kuchnia Elliejuż miałam go przyrządzić w sprawdzony, lubiany przez Maksia cytrynowy sposób , ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. W końcu przecież mamy pełnię sezonu pomidorowego. Trzeba więc wykorzystać te owoce póki są świeże, mięsiste i pełne słonecznego aromatu. I tak w zupełnie nieplanowany sposób, powstał nowy maksiowy obiad - łosoś pieczony w świeżych pomidorach. Składniki (na 1 porcję): 1 kawałek fileta(...)aromatu. Wrzuciłam też kilka wiórków masła by podczas pieczenia pomidory i ryba nie przywierały do naczynia. Zapiekałam pod przykryciem przez 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 5 minut zdjęłam przykrywkę by danie doszło i odparowało. Ulubioną rybkę podałam Spinsosnowi z gotowanymi kopytkami i warzywami (bez soli oczywiście). Mój mały smakosz był niezwykle usatysfakcjonowany
Kuchnia po mojemuSerniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie. Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne(...)stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być Bajeczne, ale wersja ze Snickersem jest też bardzo udana :) Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Zakochałam się ostatnio w tej piosence, jest tak pozytywna i lekka, że od kilku dni nie wyobrażam sobie poranka bez niej
sama złodyczdrewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną). Blachy skropić wodą, dzięki niej powstanie para, która ułatwi ptysiom rośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zbrązowieją i będą wydawać głuchy odgłos po stuknięciu w spód. Wyjąć i w spodzie każdego ptysia zrobić mały(...)sokiem cytrynowym. Przełożyć do schłodzonej wcześniej miski i nadal co chwilę mieszać, co zapobiegnie utworzenie się na wierzchu kożucha. Wystudzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z najcieńszą końcówką i nadziewać nim ptysie (przez dziurki w spodzie zrobione na potrzeby suszenia profiterolek). Nadziane ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji
KUCHARNIAlubicie odejśc od tradycji jeszcze bardziej i chcielibyście podać w święta coś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem cytrynowo-imbirowym, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem klik . ROLADKI Z KURCZAKA II Składniki: 6 udek kurczaka (bez kości) sól, pieprz, czerwona papryka słodka garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) farsz: 100 g łopatki wieprzowej(...)wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut
Bon appetit mon amiebłonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy; - naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Jest wiele cudownych zdrowotnych właściwości(...)mięs i deserów. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu gryczanego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonej żurawiny woda - szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo
Zasmakuj Kuchniczym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają ciało i umysł. Warto zaangażować do ich przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika kojarzy się dzieciom z ta podniosłą atmosferą, jaką jest nadchodzące Boże Narodzenie. Zatem życzę Wam Radosnych Spokojnych Wesołych Świąt! Składniki: Ciasto(...)cukru 1,5 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy
Wanilia i Kardamonrazy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę do osób, które zmieniają pod swoje kubki smakowe(...)filiżanki z olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą
Szczęśliwa kuchniarazy, przy czym za pierwszym zrobiłam bez soli, ponieważ jej nie miałam. A z racji tego, że bez soli mogę żyć :) to kurczak też mi smakował. Jednak brakowało mi "tego czegoś". Dzisiaj z kolei zastąpiłam pieprz czarny, pieprzem cytrynowym i nie był to taki zły pomysł :) Zresztą należę do osób, które zmieniają pod swoje kubki smakowe(...)filiżanki z olejem z pestek winogron wsypać pieprz cytrynowy i dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć środek kurczaka, a jeśli coś jeszcze zostanie to wetrzeć w kurczaka od zewnątrz Do środka kurczaka włożyć plastry cytryny, ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku Tak przygotowane mięso jednym ruchem położyć na soli Kurczaka piec 45 minut z jednej strony... ... a następnie przełożyć go na drugą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKarnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażeniaSkładniki na lukier(...)cukru pudru 4-5 łyżek soku z cytrynyNa samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia
Malinowe Pocałunkisukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej sól morska, pieprz DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 papryczki chili drobno posiekanej(...)energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Skórkę nacinamy w kratkę, nie uszkadzając mięsa. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Układamy skórką
cool and mintypłaska łyżeczka proszku do pieczenia · 150 g maku (suchego, nie trzeba mielić) · 50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder(...)średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Składniki na poncz: · 3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki na krem: · Gotowy krem ajerkoniakowy
Mia Cucina Sofieta