ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można przygotować na trzy sposoby: 1. - usmażyć na patelni ( co zajmie około 8 minut(...)minut) lub 3. - najpierw dokładnie obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie włożyć na 7-8 minut do piekarnika. W czasie gdy dorsz piecze się w piekarniku lub smaży my przygotowujemy cytrynowe risotto. Nie ma z nim dużo pracy, wystarczy ryż podlewać gorącym bulionem i co jakiś czas przemieszać. Warto pamiętać, że ilość bulionu, którą wchłonie ryż może być
cool and mintyocet. Mąki, skrobię, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy, dodajemy do masy i dokładanie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy (18 - 20 cm średnicy) i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Bataty obieramy kroimy w grube plastry i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż zmiękną(...)rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy się już dokładnie rozpuści mieszamy ją starannie z masą z batatów i daktyli. Biszkopt przecinamy w połowie i obie części skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i likierem amaretto. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem (zostawiamy dwie łyżki kremu do dekoracji) wciskamy w niego plastry truskawek (2 -3 duże sztuki), wyrównujemy i przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu
Quinoa Raz!gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie to kwestia indywidualna i na każdym etapie przygotowywania potrawy warto jej spróbować. posiekana natka pietruszki do dekoracji – opcjonalnie Olej rzepakowy(...)opłukać i osuszyć. Czerwony ryż przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 12-15 minut. Powinien po ugotowaniu wciąż być dość twardy, ale dający się bez problemu już jeść. Podczas dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać
gutfutdół ulicy. Jakiś mężczyzna pchał dwukołowy wózek pełen placków z owocami; w strumieniu zapachów rozpoznała borówki, cytryny i morele. Jej żołądek zaprotestował głośno. - Mogę dostać jeden? - Usłyszała swój głos. - Cytrynowy albo... Mężczyzna zmierzył ją wzrokiem od stóp do głów. Najwyraźniej nie podobało mu się to, co zobaczył. - Trzy miedziaki. Arya stuknęła drewnianym mieczem o but. - Dam ci za niego gołębia(...)mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem masła). Masło włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu mieszając. Zostawić do ostudzenia. Cytryny dobrze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, następnie zetrzeć na tarce skórkę (tylko żółtą część, bez białego miąższu). Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeKolejna nalewka, bo nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt
Marder&Marder Manufacturepomarańczowy lub cytrynowy 3 obrane jabłka i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao, 2 łyżki mleka + ewentualnie jak chcecie trochę cukru, ja robię gorzką polewę tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy, opcjonalnie papier do pieczenia Przygotowanie(...)wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Robię polewę, rozpuszczam masło, dodaję mleko, mieszam, gdy składniki się połączą dodaję kakao, mieszam trzepaczką
Zasmakuj Kuchnimakiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 230g masła, jajko, szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki maku, 1/2 laski wanilii, skórka starta z 1/2 cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać(...)nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g serka śmietankowego, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Serek utrzeć
Z miłości do słodkościucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy miksować(...)Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.Włosi jadają biscotti maczając je w kawie lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. Ale równie dobrze biscotii smakuje samo, bez niczego. Albo do pochrupania przy herbacie.*UWAGI:- biscotti znane są również jako cantucci lub biscotti
Moje domowe kucharzenieBrzmi smacznie? Słowo BROWNIE na pewno ;) jaglane może jeszcze też, bo wiele osób tego typu wypiek zna. Ale cała reszta to już moja fanaberia, która przyszła
Kolorowy PrzepisownikPyszne, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta? :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i
Świat Ciastamaślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś(...)ciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na to ciasto z dynią i bakaliami wybrałam przede wszystkim ze względu na dynię i oczywiście – ze względu na kampanię Pokochaj olej rzepakowy. (Przypominam
UgotujmyTo.plRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzenienapracowała i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek(...)tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu
Kulinarny karnet Christophera