cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:73/100)

Śnieżny puch 285

Zebrało mi się kilka przepisów na różne słodkości, jedne zdrowe, inne trochę mniej. Zamierzam je systematycznie Wam pokazać, pomiędzy z przepisami wytrawnymi, abyście nie zanudzili się

Fabryka pomysłów
Bułeczki na drugie śniadanie 179

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki(...)inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)   Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki

prawdziwe jedzenie
Pierś z kurczaka po hawajsku 347

pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży  6 plasterków sera żółtego pieprz, sól kardamon mielony tymianek olej  papier do pieczenia   Kurczaka dzielimy na 6 części- odcinamy polędwiczki, a dwie pozostałe piersi kroimy wzdłuż(...)dodajemy około 2 łyżki oleju i mieszamy, tak aby przyprawy równomiernie pokryły mięso.  Odstawiamy na 1-2 godziny. (z braku czas, ten etap można pominąć ;) Z papieru do pieczenia wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju

Czerwona Porzeczka
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 114

zaszczytem. Nie byłoby tych warsztatów, gdyby nie wyjątkowość miejsca i jego Właściciela. Stworzył miejsce niezwykłe. Inspirujące. Dające poczucie wolności i niespotykaną okazję do obcowania z pięknem i sztuką. Nie bez przyczyny Siedlisko przywodzi na myśl moje ulubione prowansalskie wspomnienia. Dziękuję Właścicielowi Siedliska za zaufanie i niczym nie skrępowaną swobodę w przygotowaniu wizji warsztatów i samego menu. Jako osoba niepokorna(...)mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem

KUCHARNIA
cygańska droga czyli walka z galaretką 173

Przepis wyszperałam w Internecie. Wizyta u przyjaciółki na plotkach bez ciasta to jak .. hm nawet nie wiem do czego porównać .. zupa bez soli? Wracając do przepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać.  Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru  łyżeczka proszku do pieczenia masa: 25 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru olejek cytrynowy 2 galaretki czerwone i 2 zielone Wykonanie: Margarynę z cukrem utrzeć na biały puch i dodawać najpierw jajka a potem resztę składników. Dobrze wymieszane

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka drożdżowa z rodzynkami 155

można je robić bez dodatku mleka czy białek jaja. Ta babka właśnie taka jest - idealna dla alergików, bez mleka, masła, białka jajka, z dodatkiem żółtek i oleju kokosowego. Niesamowicie miękka, z dużą ilością rodzynek, po prostu pycha. Polana lukrem cytrynowym, posypana dekoracyjną posypką (dzieci wybierały kolor posypki) i skórką otartą z cytryny. Smakuje tak samo jak babka drożdżowa(...)mąki 200 ml. wody (dla niealergików - mleko) 0,5 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżka miękkiego oleju kokosowego (dla niealergików 50 g. roztopionego masła) 150 g. rodzynek Lukier cytrynowy: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i rozgnieść je łyżką, aż będą płynne. Dosypać 4 łyżki mąki i dodać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 109

średnie jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek łyżka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku z cukrem 500ml mleka Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia ze szczyptą soli. Dodajemy cukier wraz z ekstraktem i masło pokrojone w kostkę. Robimy dołek(...)można dać mniej cukru). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu), a 170 z termoobiegiem. Blacha: kwadratowa 20c20cm

Mania Wypiekania
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 325

pieczenia PACLAN  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy.Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem(...)dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszając łączymy z masą żółtkową i pianą z białek.Wlewamy stopione masło i ponownie mieszamy.Masę wylewamy do tortownicy ( 18 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.Dokładnie studzimy , rozcinamy na 3 równe blaty.KREM CZEKOLADOWY:Śmietanę gotujemy z miodem , zdejmujemy z ognia.Dodajemy drobno posiekaną czekoladę

Ostra na Słodko
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 147

Spadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce 599

Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka(...)400g) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą. Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca) PONCZ: pół szklanki

coolinarny
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1778

temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni.3. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Wyciągamy z papierem do pieczenia z blachy, którą również odstawiamy, żeby przestygła, a w tym czasie zabieramy się za przygotowanie drugiego spodu. Jedyna różnica jest taka, że zamiast orzechów dodajemy mak. Tak samo postępujemy(...)szklance wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Wkładamy pierwsze przygotowane ciasto do blaszki i nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną.5. Ubijamy jedno opakowanie śmietany (bez cukru, galaretka jest wystarczająco słodka!) na sztywno, a następnie powoli i miksując na najwolniejszych możliwych obrotach dodajemy zimną, ale jeszcze płynną, galaretkę. Miksujemy tylko do połączenia się galaretki

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik pomarańczowy 307

 Ja co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną przyjemnością. Specjalnie

Ostra na Słodko
SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA 187

grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO . Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne Zobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia(...)znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU W ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko wystarczy przełożyć na talerz

Z Majeczką w kuchni
Babka na oleju rzepakowym z wianuszkiem rodzynkowo pomarańczowym 104

oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g, 150 g mąki pszennej, 100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy, ok. 80 g rodzynek, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta  lub mąka do obsypania formy, cukier puder. Przygotowanie: Suche składniki : mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy z cukrem pudrem(...)obsypanej formy. Rada: jeśli bakalie obtoczymy w mące, to podczas pieczenia  nie spadną na dno i nie powstanie tzw. „wianuszek”. Ja zrobiłam to celowo, chciałam, aby część ciasta była czysta, a końcówka z dużą ilością bakalii. Dzieci mogły zjeść to co lubią, czyli babkę bez bakalii.   Piekarnik nastawiamy na 175°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 278

Gorzka 70% z nadzieniem cytrynowym -100 g. Miałam okazję testować czekolady i naprawdę przypadły mi do gustu. Udało mi się stworzyć z nich wyśmienite wypieki. Czekolada jest również smaczna sama w sobie, nawet miłośnicy słodkiej, mlecznej czekolady znajdą tu coś dla siebie. Zapraszam na przepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie(...)ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny! Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las Składniki: ·          7 jajek, białka oddzielone od żółtek ·          150 g drobnego cukru do wypieków

Mania Gotowania