tymianku szczypta soli szczypta pieprzy pomarańczowego (zamiennie z cytrynowym) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać marynatą filety z łososia (ok. 600 g filetów, podzielonych na 4 kawałki). Marynować ok. 2 godzin. Dobrze rozgrzać patelnię grillową. Położyć łososia skórką na rozgrzaną patelnię i podsmażać ok. 4 – 5 minut. Przewrócić na stronę bez skóry i grillować ok. 2-3 minut(...)Cukinię i marchew pokroić wzdłuż w jak najcieńsze paski. Zalać marynatą. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Wersja męska: pieczone ziemniaki. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Ostudzić, pokroić w ćwierć księżyce, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem, ewentualnie przyprawić suszonymi ziołami i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (grzanie góra
gutfutprzy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700(...)dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej
Smaczne Zdroweporządku dziennego. W dzisiejszym świecie to komputery pamiętają za nas. Same przestawiają, teraz już tylko metaforyczne, wskazówki, nie pytając nas o zdanie. Tak ma być, i koniec. Bez dyskusji. Nie da się oszukać i mieć choćby kilku dodatkowych godzin dla siebie... Wczoraj w kuchni spędziłam kilka godzin. Przygotowałam pełen słój nowej, pysznej granoli, ugotowałam zupę z topinambura (moją pierwszą(...)cytryny i lawendy (nie są mydlane, nie bójcie się!), z cudownie chrupiącymi migdałami i ledwo wyczuwalnym smakiem miodu gdzieś w tle. Bajecznie, idealnie wiosenne, z kwiatową nutą. Skusicie się? Cytrynowo-lawendowe biscotti z miodową nutą Składniki: (na 12-15 sztuk) 2 jajka 100 g cukru 50 g miodu 65 ml oleju 340 g mąki pszennej 100 g całych migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergiksobie pomyślałam, że u mnie brakuje przepisów dla osób, które mają skazę białkową, nietolerancję laktozy. W ten sposób jaki zaprezentuję poniżej można zrobić coś pysznego bez masła/margaryny. Ciasto kruche jest na bazie oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też idealnie nadaję się do tego typu wypieków. Podam również przepis na ciasto(...)galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
Malinowe PocałunkiSkładniki 2 kg wiśni bez pestek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus(...)zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W smaku jest piekąca. Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie
w mojej kuchniczerwonokrzewu z trawą cytrynową, jest o lekko żółtawym delikatnym zabarwieniu. To świetna pauza w ciągu dnia, fantastycznie gasi pragnienie, nie rozdrażnia . Jej uspokajający smak z lekko wyczuwalną nutką cytrynową pobudza zmysły, koi nerwy, łagodzi. Podana między posiłkami działa relaksująco. Natomiast Herbatka Rooibos zielony z mietą..to inna historia. Herbatka ma lekko pomarańczowy kolor, ma wyrazisty smak mięty, nazwałabym ją herbatką(...)herbatka pakowana jest jak wojsko, każda herbatka ma syngularne opakowanie dzięki czemu nie traci koloru, zapach jej nie wietrzeje i jest w ten sposób również sterylna, co nie jest bez znaczenia. Jest otwierana bezpośrednio przed podaniem. Dla mnie ma to duże znaczenie, gdyż często wyjeżdżając musialam zabierac ze sobą herbatkę. Sznureczki plątały się, zawieszki fruwały w woreczku
Z Kuchni Do Kuchnipotrawy. A więc warto dalej przeszukiwać archiwa, stare książki, i pogłębiać wiedzę, oraz rozbudzać lokalny patriotyzm. Dzisiejsze ciasto obmyśliłam na prośbę Pani Joli, chciała coś z marchewki, ale bez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają, dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe(...)drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao. Kurkumę dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym tam jeszcze chcemy. Ciasto choć mocno nie wyrasta, jest bardzo delikatne
Dieta moja pasjazoltek dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic na kratcePRZYGOTOWANIE KREMU:zelatyne namoczyc w zimnej wodziewycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc(...)galaretwk cytrynowo-pomaranczowych ZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:w handlu sa dwa rodzaje mielonych migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczywiście śpi cały dzień z przerwami na miski :D). Żurawinowy biszkopt orkiszowy z jabłkami i jogurtową chmurką Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie kisielu żurawinowego bez cukru (58 g) ok. 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej (do dopełnienia szklanki, wszystkich mąk z kisielem nie powinno być więcej niż jedna pełna szklanka) 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki(...)przesianą mąkę i kisiel. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu podzielić biszkopt na 3 równe blaty. Każdą warstwę nasączyć ekstraktem
FitKotkażdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier stosujemy wg uznania lub w zależności od rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny stół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm(...)cynamonom. Masę odkładamy do lekkiego przestudzenia. Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach
Smak mojej kuchniUdało mi się również wprowadzić do diety koktajle warzywno-owocowe, trochę witamin na wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego. Ostatnio czytałam go będą chyba jeszcze(...)ziemniaczanej 4 żółtka 100 g masła 125 ml wody beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko razem zgniatamy na jednolite ciasto. Układamy je w formach na tarteletki i wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się
ciastkarnia na kruchym spodziepokrojonych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., tortownice wkładamy na dwie półki równocześnie i pieczemy 40 minut, przy czym już po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 150 st. Najlepiej po 20 min. przełożyć tortownice, tę z górnej półki na dolną i odwrotnie. Po upieczeniu pozostawiamy bezy do przestudzenia w tortownicach ok. pół godziny, potem ostrożnie przekładamy blaty np. na papier(...)mieszamy. Odstawiamy. Żółtka łączymy z cukrem i NA PARZE ubijamy do stopienia cukru. Dodajemy wówczas sok z cytryny i wciąż na parze ubijamy do uzyskania lekkiego kremu, takiego cytrynowego kogla-mogla. Zdejmujemy z pary i i do gęstniejącego kremu dodajemy żelatynę energicznie mieszając, potem odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy na najwyższych obrotach mocno schłodzoną śmietankę, kiedy jest
I tu będę miała takie tejednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka podczas pieczenia bardzo ładnie rosną, w fazie studzenia opadają. Nie należy się tym przejmować, taka ich uroda i wierzcie mi, nie ma to najmniejszego wpływu na smak :) Po ostudzeniu mamy(...)naprawdę super. Najbardziej mnie i mężowi przypadła do gustu cytrynowa, która okazała się przepyszna. Jednak nie byłabym sobą, gdybym wszystkie tak po prostu zjadła. Postanowiłam z nimi pokombinować i muszę przyznać, że czekolady świetnie sprawdzają się również w kuchni. Ta, której użyłam do serniczków, ze skórką pomarańczową, idealnie i bez żadnych problemów połączyła się ze śmietanką, a aromat cytrusów
Ratunku obiadTeż tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się(...)nagle zatęskniłam za słońcem, najlepiej tym najcieplejszym - włoskim. Sięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki.Słoneczne bułeczki z kurkumą
Pożeraczka, czyli raz adobrze