rękoma, aż ciasto odchodziło od ręki. Jak ciasto wyjdzie za twarde i zbite to można dolać mleka. Przykryłam je i odstawiłam na godzinę aby urosło. Przepis na ciasto bez jajek (przepis drugi) Składniki: 1 kg mąki 7 dag świeżych drożdży 200 g 18% śmietany pół szklanki cukru pół łyżeczki soli 450 g masła Do mąki wkruszyłam świeże(...)zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem do pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową
potrawyregionalneprzepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli Pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego(...)delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy borówki i na wierzch ścieramy pozostałą 1/4 część zamrożonego ciasta. Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu). Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Święta już tuż tuż. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami zestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie
Słodkie okruszkiPÓŁKRUCHETakie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia. A i kosztowo jestem usatysfakcjonowana. Nakład pracy optymalizuję zagniatając jednocześnie(...)proszek do pieczenia. Ciasto, do wyrobu którego użyto również śmietany, białek jaj i proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym. [Źródło: Wikipedia] Przepis na idealne ciasto na tartę poniżej.Składniki na 2 porcje ciasta (na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka): 600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób
Grunt to przepis!wilgoci. Jak smakują? Jak bezy. Aromat ciecierzycy jak dla mnie jest niewyczuwalny (zrobiłam bezy z ekstraktem z lawendy) zarówno w surowej masie jak i w upieczonych bezach. Jako zamiennik bez na jajach kurzych – całkiem przyjemne. Mają trochę inną teksturę niż bezy z jaj i jak dotąd nie udało mi się zrobić bez ciecierzycowych w sposób, który najbardziej lubię(...)środku. PS1.: Jak dotąd używałam tylko ciecierzycy firmy Rolnik, bezy wychodziły zawsze. PS2.: Ciecierzyca z puszki Bonduelle się nie nadaje, ma w sobie za mało wody. Na potrzebną do bez ilość potrzebowalibyście 3-4 puszek. Nie warto. Chyba że robicie hummus dla 20 osób. PS3.: Więcej o wegańskiej bezie znajdziecie na FB na stronie https://www.facebook.com/groups/VeganMeringue
Karo in the Kitchenkremu przygotowanego z jajek, cukru i masła z dodatkiem owoców (najbardziej znany jest cytrynowy), który nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów, a także do… podjadania łyżeczką :) Tort (jak to zwykle z bezami bywa) jest bardzo delikatny. Słodko-kwaśny smak rabarbarowego kremu doskonale przełamuje słodycz bezy. Przygotowanie tortu rozłożyłam na 2 dni. Pierwszego dnia zagotowałam rabarbar i odstawiłam(...)odcieknięcia z nadmiaru soku oraz upiekłam bezowe blaty. Drugiego dnia dokończyłam przygotowanie rabarbarowego curdu i tuż przed podaniem przełożyłam nim bezy wraz z bitą śmietaną. Zbyt długie przechowywanie tortu (już złożonego) w lodówce niestety nie służy bezie, nie tyle w kwestii smaku, co w jej wyglądzie: z godziny na godzinę torcik będzie „osiadał” i tracił swoją lekkość i chrupkość. Myślę
MyCookBook.plPrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest
Relaxtimewyjmijcie trawę cytrynową po około 20 minutach, może chcieć się rozgotować. I dajcie musowi odpocząć, wyłączcie mu gaz i tak go jeszcze raz zagotujemy przed podaniem na bezie. Czas na naszą królową, na wstępie dodam, że są różne szkoły robienia bez, większość z nich zaznacza dodanie jeszcze łyżeczki mąki ziemniaczanej, ja nigdy jej nie dodaje beza zawsze wychodzi idealnie(...)Uwaga zasada pierwsza nie ubijajcie bez w plastikowych miskach, może się Wam wydawać, że myjecie je perfekcyjnie niczym Pani Małgorzata Rozenek no ale niestety nie, na nich zostaje tłuszcz, białka i tłuszcz to bardzo niefajne połączenie. Tak więc, szkło lub metal. Teraz pytanie jak oddzielić żółtko, które jest nam zbędne do bezy od białka, które jest podstawą
Kuba GotujeTeraz dodawaj naprzemiennie cukier i mąkę i mieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę z masłem i orzechy, dokładnie wymieszaj. Wyłóż pergaminem blachę z piekarnika. Piecz brownies 16-20 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na kwadraty. Świetnie smakują z zimnym mlekiem. Przepis dodaję do akcji: W końcu(...)nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią i kukurydzą. Da tego dania podawana jest miseczka surówki. Jak szaleć, to szaleć: deser. Genialna tarta cytrynowa na spodzie z 2 mąk z bezą . N iestety nie udało mi się dowiedzieć, jakiej mąki użyto, ale wiem na pewno, że nie pszennej. Może z ciecierzycy i kokosu? Wnętrze restauracji (nie moje
Qlinarnie i Qlinarnieryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka(...)większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką
mojewypiekiinietylkoJak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze
UgotujmyTo.plŚwięta to nie tylko pierogi z kapustą i grzybami. Za to pierogi z karpiem, to nie tylko święta. Dziś przepis na tradycyjne Polskie danie z nieco
MarcinChefużywać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza brzoza - idealny dym) łopatka(...)czym osuszamy. Ziołami posypujemy ryby tak na zewnątrz, jak od środka i pozostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot, bez dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje
Kuchenna KontrrewolucyaSernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek
Ciasteczkowy Potwór