cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:79/100)

Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 249

garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy je żeby było ciepłe ale tak, żeby dało się w środku utrzymać palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż 50⁰C (powyżej tej temperatury drożdże zginą i nie zdążą wyrosnąć i spulchnić ciasta(...)kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką, aż podwoją swoją objętość – około 30-40 minut. Z podanych składników kruszonki robimy posypkę

Karo in the Kitchen
Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem 976

bazie greckich jogurtów, dosłodzić dowolnym słodzidłem w ilości takiej jak lubimy i mamy dość lekkie ciacho. W internecie spotkacie dwie wersje Mchu. Z krojeniem na blaty jak tort i bez takiego przekrawania. Wybór jak zwykle należy do Was. Powiem Wam, że wątpiłam, żeby mi wyszło aż tak piękne ciacho. Robiłam je po wyjściu ze szpitala, tuż przez Świętami, kiedy(...)krupczatki 1 szkl. cukru 3 jajka 1 Szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 owocu granatu Do nasączania 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka cukru Krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 4 łyżki cukru pudru lub cukier do smaku 1/3 kubka gorącej wody

Mieszam w Garnku
Zimna miska według Duńczyka 195

jadają, mam dobrą wiadomość - na dniach pokażę przepis na wersję bezjajeczną), aromatyzowanych wanilią. Ja z niej zrezygnowałam na rzecz syropu z kwiatów czarnego bzu, który niepodzielnie w mojej kuchni panuje. W oryginale zupa miała być cytrynowa; ja postawiłam jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo(...)kuchni skandynawskiej...? Zupa maślankowo-bzowa z rabarbarowym zawijasem i orzechowo-żytnią kruszonką Składniki: (na 4 porcje) zupa: 3 żółtka 35 g cukru trzcinowego 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy zawrót głowy 180

absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko na jutro, a najlepiej na za tydzień, zasypiam bez ostrzeżenia w najdziwniejszych pozycjach i naprawdę bardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O.Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia(...)powtórkę programu. Czym prędzej sięgnęłam po kartkę i długopis, i skrupulatnie wszystko sobie zapisałam. Kiedy więc tylko nadarzyła się okazja, kupiła tymianek i upiekłam mega cytrynowe ciacho Erica.Wyszło obłędne - naprawdę bardzo cytrynowe, ale smaki są idealnie wyważone - nie jest ani za kwaśne, ani za słodkie. Cytryny zdecydowanie grają pierwsze skrzypce, ale nie są aż tak dominujące, jak można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 200

gęstej konsystencji budyniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia.    Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze(...)łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180C - u mnie opcja grzania góra-dół; środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu .  Na ostatnie 15 minut wyłączyć górną grzałkę i piec tylko z użyciem dolnej opcji grzania - w ten sposób cienka

Grunt to przepis!
CIASTA WIELKANOCNE 235

kawową? A może zdecydować się na makową, cytrynową lub cynamonową? Albo wybrać babkę majonezową albo z serkiem mascarpone? Babka białkowa z kokosem i makiem Babka cytrynowa   Babka cytrynowa II     Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa(...)ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy dodaje się do masy serowej nieco mąki ziemniaczanej lub pszennego grysiku, a w celu podniesienia pulchności trochę proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie

Ciastka - domowe słodkości
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 408

śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) Do dekoracji: 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki białej czekolady(...)pieczenia wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać ze składnikami suchymi. Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Trzeci talerz
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 158

tkę zamyka przepis na pieczoną ricottę .  Znalazłam go podczas rytualnego wieczornego wertowania po książkach kucharskich. Tym razem wybrałam zapomniany od co najmniej roku tytuł "Przyjęcia domowe". Ale ja lubię takie "zaniedbanie". Każdy powrót do takiej książki jest jakbym miała ją w rękach po raz pierwszy. Odkrycie przepisu na pieczoną ricottę z pieczonymi pomidorami było jak strzał Amora! Zakochałam się(...)piec ok. 30 minut, do momentu, aż masa się zetnie i bardzo lekko zrumieni. Pomidory umyć i przekroić na pół. Drugą formę do zapiekania wysmarować oliwą i włożyć do niej połówki pomidorów przecięciem do góry. Posypać z wierzchu solą i pieprzem oraz ziołami, skropić oliwą i także wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Ricotta i pomidory mogą się piec

KUCHARNIA
Kruche pierniczki bezglutenowe 157

zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania.  Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu.  Można je zrobić w wersji z bakaliami lub bez.  Wykonanie zajmuje trochę czasu ale najlepsza zabawa jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu(...)wałka. Wykrojone ciasteczka układać na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Ja piekłam 15 minut i zaczynały się lekko przypalać. Bardzo ładnie wyrosły. Po upieczeniu zdjąć z papieru i ułożyć do wystygnięcia. Potem można uruchomić pokłady kreatywności i dekorować. Ja dekorowałam lukrem cytrynowym . Na 6 czubatych łyżeczek cukru pudru dodałam

Ze smakiem bez glutenu
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 193

mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut(...)Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko sojowe, dodaj dwie łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut, aby utworzyła się roślinna maślanka. Do kolejnej większej miski wsyp mąkę, kakao, przyprawę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość zamieszaj. Do maślanki dodaj teraz syrop klonowy oraz ziarenka wanilii

Roślinna - blog wegański
Dorsz pod grzybową kruszonką 190

Dorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane(...)przygotować wcześniej, a potem podgrzać. Dorsz pod grzybową kruszonką: Filety posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby

Poezja smaku
Tarta cytrynowa z czekoladą 316

Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego

Relaxtime
Drożdżówki z truskawkami 131

pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy: 4 łyżeczki soku z cytryny 2/3 szklanki cukru pudru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko(...)tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką  (fot.5) . Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem  (fot.6

Świat Ciasta
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 213

Tłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy

Kuchnia Pokoleń
Babka ze starego receptu (Kobieta ze… chyba się zagalopowałem w tych tłumaczeniach ;) ) 165

mratka 6 łod moji Mutry. 7 Driny 8 we tyj ksi ō nżce b ō ła tako trocha mańszo, 9 kero 10 niy miała umszlagu 11 i bez to ciynżko b ō ło 12 pedzieć, 13 co to za jedna. We receptach 14 b ō ł ale wypisany proszek do pieczynioł jednyj staryj firmy, co to do dzisiej(...)moł rubo skōra, a łod niego ze soku robi sie kwasek cytrynowy- pōnojś 32 ) skōrka ze citrōłny 50-80 g płatkōw ze mandli 33 Przi tych składnikach to żech sie zajś rozpisōł, ale niy bōjcie sie, niy byda Wōm robiōł klasōwek z tego, co żejście sam zapamiyntali Piec sie rozgrzyjcie na 160 stopni- w tych starych receptach to przeca

Chop w kuchni