odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa(...)pieczenia sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, aż zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodajemy miękkie masło (musi być zupełnie miękkie). Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo, powoli miksując. Mieszamy ze sobą: wódkę, (bez
Poezja smakuciepłej wody), skórką obraną z jednej pomarańczy i liofilizowaną skórką cytrynową. Jeśli nie macie szafranu, dodajcie skórkę z limonki, żeby było inaczej : ) . Zmiksowałam te wszystkie składniki razem i dodałam do ciasta. Wyrobiłam dodając trochę mąki, bo składniki były wilgotne i ciasto zrobiło się za luźne. I tak samo do pieca. Część III – oponki z burakiem, tymiankiem i miodem. Upieczonego(...)Dodałam do ciasta, podsypałam mąką i to samo co z poprzedniczkami. Ciasto ma przepiękny kolor, który traci w pieczeniu. Jeden miły pan poradził mi, żeby następnym razem dodać łyżeczkę octu 10%, żeby kwas kolor utrwalił. Jest powód do ponownego pieczenia Część IV – oponki z matcha i cytryną. Łyżeczkę matchy zalałam 2 łyżkami wody. Do ciasta dodałam napar
ladykitchenilości orientalnych przypraw popularnych jako dodatek do mięs głównie w Chinach. Cynamon, goździki, anyż, imbir, kolendra czy pieprz syczuański to świetna kompozycja smakowa. Polecam wypróbować pieprz syczuański ma pieprzowo-cytrynowy smak i drętwieje wręcz język gdy go przegryzamy :]. Dodatkowo jest pomocny przy przeziębieniach ponieważ jest antybakteryjny. Pamiętajcie że przyprawy to również lekarstwa, każda z nich ma swoje działanie! poczytajcie(...)olej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. 2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem i przewróceniu jej na drugą stronę w trakcie pieczenia
Kuchnia PROzdrowotnatemu mam dostęp do owoców i przecierów. Polecam wszystkim, kilka godziny pracy w sezonie letnim a radocha cały rok. I tak jak dzisiaj mogłam sobie zrobić pyszny jabłecznik bez problemu:) Na ten przepis natrafiłam na jednym z blogów ale nie pamiętam na którym, (zapisałam go i nie dopisałam skąd go mam) Dodałam do niego mój przepis na posypkę(...)margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca i rozpuszczamy w nim drożdże. Do masy dodajemy jajko, i wszystko razem mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, margarynę
ciastkarnia na kruchym spodziemarynacie Składniki: 15 dag filetów z łososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego(...)każdą parę patyczków ( tak jest wygodniej takie drobne szaszłyczki przewracać a i składniki są zabezpieczone przed odpadaniem): - łososia na przemian z porem -rzodkiewkę na przemian z porem i pomidorkami Piec po kilka minut z każdej strony na grillu ( może być domowy elektryczny, patelnia grillowa lub zwykła patelnia z 2 łyżkami rozgrzanego oleju ) pilnując by się nie przypaliły. Potrzebują na prawdę
Buniabaje w kuchniletniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze(...)świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka - kolendra suszona - 1 główka czosnku - 3-4 szalotki - suszona trawa cytrynowa - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Podudzia myjemy i osuszamy. W misce odpowiednio dużej by ulokować w niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek i szalotki przeciśnięte przez praskę. Podudzia nakłuwamy i zanurzamy
Życie zamknięte w smakuFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber . Od tego czasu(...)faszerowanych batatów oraz przepysznego sernika cytrynowego, który niebawem pojawi się na blogu… Przy najbliższej okazji jednak uzupełnię te braki… Faszerowane bataty Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż
UgotujmyTo.plpasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego; Wszystkie składniki razem utrzeć. Dodatkowo: powidła śliwkowe; Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić masę marcepanową (zostawiając po 1 cm czystego ciasta od brzegu). Na marcepanie(...)powidła położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić brzegi z ciastem na dole. Jeżeli to nie będzie zrobione, to podczas pieczenia zarówno masa jak i powidła wypłyną na zewnątrz i bardzo się spieką. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier dobrze jest przygotować z cukru
In my kitchenSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry
Walijskie Pichcenieekstraktu cytrynowego polewa: 50 g masła jajko 1/2 szkl cukru sok i skórka starta z połowy cytryny ponadto: 2 łyżki leśnych jagód 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni włożyć dużą formę z gorącą wodą. Sernik umieścić na środkowym poziomie piekarnika. Zamknąć drzwiczki, piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejną godzinę (bez zaglądania do środka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w środku sernik na kolejną godzinę. Masło stopić, przestudzić. Jajo utrzeć z cukrem, dodać skórkę
6nieboBanalnie prosta do wykonania babka piaskowa, lekka i rozpływająca się w ustach, długo zachowuje świeżość. Mąż nazwał ją „super-zapychaczem” a ja poniekąd przyznaję mu rację
Kuchenne zapiski Edytygalaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki. DODATKOWO: 3. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, mieszamy, odstawiam do przestudzenia. Pokrojone w plastry kiwi zalewamy niewielka ilością
Ostra na Słodkoczerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje mi podawana z pieczoną kaczką a także schabowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)małą kostkę, jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, cytrynę, cukier i olej. Dokładnie mieszamy. Smacznego! Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooksciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier(...)Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się sok- odlej go. Najlepiej
Z Kuchni Do Kuchniwłaśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem, jeśli komuś spodoba się taka fantazja. A Wy, jakbyście nazwali te smakołyki...? Tartaletki z curdem z rokitnika i bezą włoską Składniki: (na 12 tartaletek(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju beza włoska: 1 białko 165 g cukru 60 ml wody Masło rozpuścić, podgrzewać, aż nabierze brązowego koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy z piekarnika i czekamy aż wystygną. To mój ulubiony kształt szortbredów- po prostu z rulonu krojonego(...)Kiedy położyłam je na talerzyku przy kubku, poczułam tęsknotę za tweedami, prasowanymi gazetami i śniadaniem w łóżku (chociaż mi by się nie należało bom nie mężatka:)). Trochę staroświecki, maślano-cytrynowy aromat spowodował, że w głowie od razu usłyszałam muzykę z serialu Downton Abbey. Bardzo go lubię za świetnie zarysowanych bohaterów i przepiękny angielski. Urzeka mnie również dbałość o szczegóły jeśli
les mirabellesTo ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego
Ciasteczkowy Potwórsoli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich(...)każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchni110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące(...)każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych
mojewypiekiinietylko