Delikatny , puszysty, lekko kwaskowy i mega pyszny sernik na zimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się
magiczna kuchnia KasiPianka gruszkowa to nie pierwszy deser tego typu na bonappetit-owym blogu (wcześniejszy tu i tu ) Ten deser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł
Bon appetit mon amiepapryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować zgrabne piłeczki (jeśli zachodzi potrzeba można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej, ale bez przesady - tylko(...)dodajemy starty ser, śmietanę, przyprawy, mleko i mąkę. Mieszamy całość. Nakładamy po łyżce do foremek na muffiny, na środek kładziemy klopsika, przykrywamy masą, wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno. Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też
Kolorowy Przepisownikświeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie na stałe w moim menu na święta i nie tylko. 500 gram świeżego łososia(...)marynowany zielony pieprz i wymieszać już samemu aby ostrza nie zmieliły pieprzu. Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO
AZgotuj!drobiu i wieprzowiny. Zapisz przepis Drukuj Składniki wspólne i zarazem wersja podstawowa (dla 2 osób) 600g niezbyt dużych ziemniaków sól (w ilości wg upodobania) Wersja rozmarynowo-cytrynowa, np. do ryb i lekkiego białego drobiu 1 łyżeczka rozmarynu 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi(...)brytfance, blasze lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia do miękkości ziemniaków (zwykle przez ok. 40 minut), co pewien czas mieszając i przetrząsając składniki. Jeśli piekarnik posiada dodatkowo funkcję grillowania, warto spróbować jej użyć - przy odrobinie wprawy daje nawet lepsze efekty aniżeli "zwykłe" pieczenie. Ziemniaki podajemy zawsze bezpośrednio po upieczeniu. Przez Krystan Kulinarna Pokusa/div> Post
Kulinarna PokusaRurki francuskie z kremem cytrynowym i migdałami Nie macie pomysłu na smaczny i szybki deser dla siebie, znajomych lub dzieci??? Z przepisem na rurki francuskie z
Relaxtimeroladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej wody). Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru to tylko jeden(...)nadają wypiekom oraz deserom niesamowity aromat bez użycia chemii. Jeśli nie przygotowujecie ekstraktów sami, to mogę je zdecydowanie polecić – skład broni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą też cukry smakowe: trzcinowy z cynamonem z Cejlonu, z wanilią Bourbon, z ekologiczną skórką cytrynową oraz z ekologiczną skórką pomarańczową. Post Zaparzana babka
Poezja smakurzemieślnika Grzegorza z GRACIARNIA . Od razu odsyłam do jego magicznego świata, gdzie zwykła deska nabiera rumieńców, oddycha i staje się czymś więcej niż kawałkiem deski. Najlepszą formą do pieczenia jest okrągła forma z miedzi, ale jeśli takiej nie masz, to każda inna, dobrej jakości, też będzie dobra. Jeśli chodzi o ciasto, to musi to być coś pomiędzy sfincione(...)pomidory, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się. Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza
Z Kuchni Do Kuchniwszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie Wam polecam takie zestawienie smaków. Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że sernik(...)wiaderka 4 żółtka z jaj klasy M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 1 duży cukier waniliowy Delecta 1 1/2 szklanki cukru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników 180-200 g masła Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti
Słodkie okruszkikostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią, lub wałkujemy małym wałeczkiem (ważne by zrobić to naprawdę dokładnie). Odkładamy. MASA SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka(...)dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA: 1/4 masy serowej 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki
Rozpustne gotowaniePierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała(...)solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron i pietruszkę
e-PrzepisyKulinarnewzgledu na 14-dniowy urlop.Bylam pewna ,ze tak dlugiego czasu bez podlewania nie przetrzyma,a jednak przezyla i jest nadal obecna w mojej kuchni.I cale szczescie,bo tego zdrowego warzywa nigdy nie za wiele.Jak zdrowa jest,mozna przeczytac tutaj:klikDzis propozycja dla zabieganych i niecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek slodkiej brzoskwni w niebywaly sposob(...)makaronu,ryzu lub kaszy.Skladniki na 4 porcje:2 male zielone cukinie1 mala zolta cukinia2 duze pomidory3-4 zabki czosnku1 mala cebulka (mozna pominac)2 brzoskwiniekilka galazek tymianku ( u mnie cytrynowy)sol,pieprz,czerwona slodka paprykakilka lyzek oliwy ( u mnie cytrynowa)kilka lyzek startego grana padano lub parmezanuWykonanie:Przygotowac naczynie zaroodporne lub blaszke.Piekarnik nastawic na 200°C.Cukinie przekroic wzdluz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę z białek.Dodajemy 4 łyżki cukru nadal ubijając.Dodajemy 4 żółtka i aromat.Do ubitej masy dodajemy 2 łyżki oleju a na koniec wsypujemy wymieszane mąki.Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przekładamy(...)wody.Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia.Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami.Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy ruloni przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka. Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia. Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę
Maminek kulinarnytaki torcik. Pyszny, z lemon curd i mascarpone. Nasączony jest cytrynówką i miętą. Posmarowany bezą włoska. Używając palnika cukierniczego przypiekłam ją troszkę ;) Nie przyzwoicie prosty do wykonania. Orzeźwiający- słodko kwaśny z delikatną nutą mięty. Spróbujcie Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)Wysoką tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno). Nie trzeba smarować boków. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoi Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki
Z Kuchni Do Kuchni