cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:47/100)

Szczawik 133

tartym parmezanem i układamy na nim listki szczawiku (bez łodyżek), przykrywamy drugim filetem. Nie użyłam żadnych przypraw ani soli- parmezan wystarczył. Tak zmontowanego łososia smażymy na niezbyt ostrym ogniu- musi się zrobić w środku i nie przypalić. Idealnie byłoby go zrobić na patelni grillowej, ale nasza nie działa na tym piecu, więc smażyłam na zwykłej. Do łososia zrobiłam kuleczki(...)tego kilka plasterków ogórka z naszej szklarni i gotowe. Szczawik świetnie komponuje się z łososiem- jego kwaskowaty smak przyjemnie kontrastuje z łagodną rybą. Mamy naszą polską alternatywę dla trawy cytrynowej;). Podano do stołu! Ostatnie chwile szczawika Szczawik w dziczy To jest trudny tydzień- po wielu przygodach stwierdziliśmy zgon naszej studni- oznacza to wydatek i zakup nowego igłofiltra. Pomimo zabiegów reanimacyjnych

les mirabelles
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23282

Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to

Smakołyki Bereniki
Mizeria z ogórków i śmietany 193

Sporo będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne, czy też chłodniki. Ja nigdy nie lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki(...)dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem. Mizeria z ogórków i śmietany ze szczypiorkiem, to siła w prostocie. Składniki: 1 długi ogórek 200 m śmietany 12% 1 łyżeczka octu winnego (lub 1/2 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami 294

Kusząca soczysta czerwień truskawek pachnących słońcem  aż zachęca by zrobić deser na słodko, bo o tej porze szkoda czasu na długie pieczenie. Tym razem

Wanilia i Kardamon
Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym) 154

łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie wyłożyć w formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka się ładnie zarumieniła(...)serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę do połączenie smaków i odparowania nadmiaru wody. Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, a na to ułożyć pieczoną rybę (możecie także rybkę usmażyć w panierce lub bez). Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 221

wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka w majonezie 230

krucha, niemal rozpływa się w ustach, nóż nie będzie Wam potrzebny :)  Składniki: około 1,5 kg karkówki 4-5 cebul mały słoik majonezu 2 łyżeczki przyprawy gyros pieprz cytrynowy czosnek granulowany sól Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w 1,5 cm plastry. Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, doprawić solą i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny(...)składników. Warstwa majonezu powinna być dość gruba. Naczynia nie trzeba smarować tłuszczem, gdyż podczas pieczenia i tak wycieknie z mięsa i majonezu sporo płynu.  Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę piec bez przykrycia, ostatnie pół godziny naczynie przykryć pokrywką, bądź folią aluminiową. Smacznego

na moim stole...
Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 134

trawę cytrynową przekrojoną na połowę i dodatkowo delikatnie roztartą rękoma w celu wydobycia większej ilości aromatu. Całego kurczaka przykrywamy folią aluminiową do pieczenia ( nie musi być szczelnie). Kurczaka w warzywach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C , po 15 min skręcamy do ok. 180°C i w takiej temp. pieczemy ok. 1 godz. W połowie czasu pieczenia kurczaka(...)wierzchu smarujemy roztopionym masłem klarowanym za pomocą sylikonowego pędzla. Następnie (po 1 godz i 15 min pieczenia) ściągamy folię, zwiększamy temp. do 200°C, smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor jeszcze ok. 15 min. Kaszę jęczmienną pęczak gotujemy w wodzie bez soli i odcedzamy. Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść

Moniki Smakołyki
Piernik 174

Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać

Moje domowe kucharzenie
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 138

Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy  1 czubata łyżka pasty tahini  3-4 łyżki oleju z pestek dyni  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka soli  skórka otarta z połowy cytryny  kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu(...)zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut. Po 15 minutach obniżam temperaturę do 200 stopni. Upieczone pieczywo studzę na kratce. Najlepiej zjeść je w przeciągu

Mango Papaja
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 125

internacie. Tym razem nie miałam tyle szczęścia co ostatnio, i dostałam współlokatorkę. Nie zrozumcie mnie źle - dziewczyna jest przemiła, ale... Brakuje mi chwili dla siebie. Od dwóch dni bez przerwy ktoś ze mną jest, a dawno już się od takiego stanu rzeczy odzwyczaiłam. Pokój jest malutki, drzwi od szafy skrzypią niemiłosiernie, a w łazience ledwo się mieszczą nasze dwie(...)się, że na egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone kolorowe buraki 132

koniec odrobina jogurtowego serka i pyszne danie gotowe. Ja wykorzystałam  labneh, jogurtowy serek , który sama przygotowałam, ale w tym przepisie możecie bez żadnego problemu wykorzystać Wasz ulubiony delikatny serek. Pieczone kolorowe buraki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g kolorowych buraków sól morska oliwa z oliwek EV świeży rozmaryn sok z 1/2 cytryny koperek grubo zmielony(...)żaroodpornym, posypujemy grubą solą, rozmarynem i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu buraki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, sokiem cytrynowym, posypują pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki serka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik odwrócony 196

ogóle... ;-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera(...)delikatnie mieszając.   Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce miksera i miksujemy na średnich obrotach aż składniki połączą się. Przelewamy masę do blachy (duża prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, a następnie zalewamy ciastem i pieczemy kolejne 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy obie masy

Czary - gary w kuchni
Schab zapiekany z marchewką i cebulą 139

suche :)  Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl bulionu 1 łyżka masła 1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić(...)najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania