cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:38/100)

Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 175

Masa migdałowa potrzebuje czasu by się związać, a wycięte ciasteczka muszą przed pieczeniem trochę poleżeć i podeschnąć. Warto poczekać. Naprawdę warto! Składniki: 150 g tartych migdałów 100 g mielonych migdałów białka z 2 jajek 150 g cukru pudru (+ dodatkowy do podsypywania) 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie(...)przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki. Wstawić do zimnego piekarnika na kilka godzin (najlepiej na noc) do wysuszenia. Wyjąć blachę z gwiazdkami z piekarnika i nagrzać go do 140 stopni (bez termoobiegu). Wstawić z powrotem i piec

zadanie-gotowanie
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 332

cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera -1/2 op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasz serniczek jeszcze na godzinkę. Studzimy i serwujemy z konfiturą, najlepiej

Smaczne Zdrowe
Piankowy torcik z truskawkami (na zimno) 152

święta.   (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione

Kuchnia u Krysi
Truskawkowy tort falbankowy 187

dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez 35 min lub do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę(...)kremu, położyć trzeci blat, naponczować. Tort wstawić do lodówki, przygotować krem do dekoracji. Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel olejku cytrynowego niebieski i czerwony barwnik w żelu (u mnie Wiltona) Białka (mogą być prosto z lodówki, ja użyłam

moj przepis na
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1158

Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia – budyniowe.Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotować je po swojemu!Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl    i  zrobiłam taką właśnie wersję.  Wy możecie śmiało zrobić ze śmietankowych i dodać brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które(...)banan – 2 szt– galaretka cytrynowa – 1 op* można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki

Ostra na Słodko
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 215

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe

głodny alergik
Cytrynowe muffinki z ananasem 156

siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki mieszamy w pierwszej misce: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę. Mokre składniki wlewamy/wkładamy do drugiej, większej miski: jajko, skórkę cytrynową, jogurt, sok z cytryny, ananasy, sok z ananasów, olej. Mokre produkty mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Suche składniki przesypujemy(...)się składników. Ciasto nakładamy do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Muffinki posypujemy cukrem trzcinowym i migdałami. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 27 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny ładnie się zarumienić. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego

Smak mojego domu
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 209

święta! S KŁADNIKI (12 sztuk) 1,5 szklanki mąki 50 g masła 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu cukier cytrynowy Delecta sok i skórka otarta z 1 cytryny 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody syrop: sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu lub likieru cytrynowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru

DefinicjaSmaku
Boże Narodzenie 449

ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski(...)powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Gruszki na ... migdale 177

szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku! Aby Wam ułatwić podpowiem, że należy również ściąć doły, gruszki będą wtedy ładnie stały.  Zagotować wodę z cukrem oraz skórką cytrynową, gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować je około 20 minut(...)wysmarować masłem.  Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki.  Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je.  Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut. Przed podaniem posypać cukrem

Garniec Magalie
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55828

jest  TUTAJ A pokrótce: Składniki : suche: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy i inne) Przygotowanie: Suche składniki mieszamy. Mokre - margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajko. Mieszamy. Wlewamy(...)żurawiną, z rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto bez pieczenia Ciasto bardzo słodkie, a roboty przy nim prawie nie ma. A to za sprawą gotowych mas. Składniki : 3 duże opakowania

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 151

zagniatamy, gotowe dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia – na dwa blaty wielkości blaszki. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. By sobie ułatwić sprawę wałkowania przy tak kruchym cieście, wsadzam najpierw papier do blaszki, wylepiam spód połową ciasta i wkładam bez lodówki – bez wałkowania. Tak samo postępuję z drugą połową ciasta. Piekarnik nagrzewamy(...)zostawiamy w lodówce. Na podpieczony spód ciasta wlewamy mus jabłkowy, przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała

Gotowanie i blogowanie
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 434

pisałam na fp że chce mi się zjeść coś słodkiego, ale bladego pojęcia nie miałam, co by to mogło być. Zaczęłam więc rozmyślać, kombinować, że skoro gorąco, to bez pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika... I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku.  Nie dość, że się(...)Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 157

Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki(...)łyżeczka sody   Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba jej więcej, a czasem mniej), ważne aby ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie

Apetyczna babeczka
szarlotka-CHARLOTTE 188

kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/szarlotka-charlotte.html>  -nie wiem skad mam przepis . SKŁADNIKI... ... 1,5 szkl.mąki ,0,5kostki masla,2 łyżki oleju,cukier waniliowy -ja bez cukru 4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana(...)wyrobić ciasto-u mnie mikserem wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko podgrzac i połączyc z kisielem -u mnie cytrynowa galaretka .Tak zrobiony farsz wyłożyc na podpieczone ciasto-ja posypałam jeszcze wiórkami prażonymi ..Na jabłka wyłożyc piane ubitą z 4 białek z 1 szkl.cukru ,który wsypujemy pod koniec ubijania piany

w mojej kuchni