roladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej wody). Naturalny ekstrakt Wanilia Bourbon z Madagaskaru to tylko jeden(...)nadają wypiekom oraz deserom niesamowity aromat bez użycia chemii. Jeśli nie przygotowujecie ekstraktów sami, to mogę je zdecydowanie polecić – skład broni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą też cukry smakowe: trzcinowy z cynamonem z Cejlonu, z wanilią Bourbon, z ekologiczną skórką cytrynową oraz z ekologiczną skórką pomarańczową. Post Zaparzana babka
Poezja smakurzemieślnika Grzegorza z GRACIARNIA . Od razu odsyłam do jego magicznego świata, gdzie zwykła deska nabiera rumieńców, oddycha i staje się czymś więcej niż kawałkiem deski. Najlepszą formą do pieczenia jest okrągła forma z miedzi, ale jeśli takiej nie masz, to każda inna, dobrej jakości, też będzie dobra. Jeśli chodzi o ciasto, to musi to być coś pomiędzy sfincione(...)pomidory, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się. Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza
Z Kuchni Do Kuchnikostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią, lub wałkujemy małym wałeczkiem (ważne by zrobić to naprawdę dokładnie). Odkładamy. MASA SEROWA: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka(...)dokładnie miksujemy, dzielimy na 4 części. Do drugiej miski przekładamy 1/4 powstałej masy. KARMELOWA: 3/4 masy serowej 1 budyń karmelowy (toffi) na 750 ml mleka (64 g w wersji bez cukru) 1,5 szklanki mleka Wszystkie składniki miksujemy i ostrożnie przelewamy na wcześniej przygotowany spód. KOKOSOWA: 1/4 masy serowej 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki
Rozpustne gotowaniePierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała(...)solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron i pietruszkę
e-PrzepisyKulinarnewzgledu na 14-dniowy urlop.Bylam pewna ,ze tak dlugiego czasu bez podlewania nie przetrzyma,a jednak przezyla i jest nadal obecna w mojej kuchni.I cale szczescie,bo tego zdrowego warzywa nigdy nie za wiele.Jak zdrowa jest,mozna przeczytac tutaj:klikDzis propozycja dla zabieganych i niecierpliwych,bo ta pyszna pieczona jarzynka robi sie wlasciwie sama.Dodatek slodkiej brzoskwni w niebywaly sposob(...)makaronu,ryzu lub kaszy.Skladniki na 4 porcje:2 male zielone cukinie1 mala zolta cukinia2 duze pomidory3-4 zabki czosnku1 mala cebulka (mozna pominac)2 brzoskwiniekilka galazek tymianku ( u mnie cytrynowy)sol,pieprz,czerwona slodka paprykakilka lyzek oliwy ( u mnie cytrynowa)kilka lyzek startego grana padano lub parmezanuWykonanie:Przygotowac naczynie zaroodporne lub blaszke.Piekarnik nastawic na 200°C.Cukinie przekroic wzdluz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę z białek.Dodajemy 4 łyżki cukru nadal ubijając.Dodajemy 4 żółtka i aromat.Do ubitej masy dodajemy 2 łyżki oleju a na koniec wsypujemy wymieszane mąki.Wszystko łączymy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przekładamy(...)wody.Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia.Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami.Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy ruloni przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka. Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia. Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę
Maminek kulinarnytaki torcik. Pyszny, z lemon curd i mascarpone. Nasączony jest cytrynówką i miętą. Posmarowany bezą włoska. Używając palnika cukierniczego przypiekłam ją troszkę ;) Nie przyzwoicie prosty do wykonania. Orzeźwiający- słodko kwaśny z delikatną nutą mięty. Spróbujcie Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)Wysoką tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno). Nie trzeba smarować boków. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę do tortownicy wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-170 stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoi Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki
Z Kuchni Do Kuchnigodziny. Pod koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka pieczonego (wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ). Zdejmujemy z ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy). Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka rwiemy na kawałki, ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy
Tajskie smakitakie dni kiedy mam ochot zjeść coś naprawdę lekkiego i bez mięsnego wtedy najczęściej wybieram sezonowe warzywa zapiekane w piekarniku. I tak było i tym razem, tworzyłam, myślałam i wymyśliłam cukinie faszerowana pieczarkami, serem i dużą ilością ziół, ja postawiłam na oregano i szczypiorek. Nie mogę się już doczekać swojej własnej cukinii <3 uwielbiam(...)gram sera fety 1 duża kulka mozzarelli świeże oregano i szczypior pieprz cytrynowy sól ziołowa łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w pół paseczki, podsmażamy na łyżce masła. Cukinie myjemy, rozcinamy na pół, wydrążamy środek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ostrym sosem chili, kładziemy na nie drobne kawałeczki
Życie zaczyna się w kuchnirazem bez wsparcia historycznego, bo po rumcajsowemu. Delikatne, lekko pikantne pulpety w smaku przywodzą na myśl okolice Grecji, albo Turcji. Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 250g sera feta 5 ząbków czosnku 2 czerwone papryczki chilli 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich spora szczypta pieprzu cytrynowego bułka tarta olej Przygotowanie: Fetę miksujemy z czosnkiem(...)pulpeciki nam się nie rozpadały (na moje oko wystarczą 2-3 łyżki). Z uzyskanej masy lepimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kuskusem
Gotuj z RumcajsemIdealna alternatywa dla nudnych śniadań i kolacji. Świetnie sprawdzi się jako deser. Zdrowe i pożywne! Nabite bakaliami w zalewie miodowo – cytrynowej z cynamonem. Dla mnie super! SKŁADNIKI 4 szt. dużych jabłek 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki posiekanych migdałów 8 szt. pokrojonych śliwek suszonych łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek łyżka miodu 2 łyżki soku(...)brzegu – ja bez problemu zrobiłam to zwykłym nożem, nie potrzebujemy idealnie równej powierzchni. Bakalie wymieszać w misce i nałożyć do wydrążonych części jabłek. Miód połączyć z sokiem z cytryny i cynamonem (ilość cynamonu wg indywidualnych upodobań, ja użyłam ok 1/2 łyżeczki), polać bakalie. Przykryć jabłka odciętymi wcześniej częściami i zawinąć w folię aluminiową. Piec
zabawa smakiemzachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować. Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 450g szpinaku rozdrobnionego 150ml śmietanki 30% 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej 150g fety sól morska pieprz cytrynowy 3 ząbki
Amatorka kuchennabarszcz ukraiński czy zalewajka, jak i te z bardziej odległych zakątków Świata. Była już na blogu pekińska zupa pikantno-kwaśna i zupa z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, dziś kolej na zupę tajską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, jest gotowa w dosłownie 20 minut. Delikatna, przesiąknięta rożnymi wschodnimi aromatami. Jeśli wolicie bardziej zdecydowany(...)piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez 3 minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia
Kulinarne przygody Gatityjutro święto! Truskawkowa rolada bezowa z kremem bazyliowo-cytrynowym Potrzebujesz: Beza: 3 białka 150g cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 100g truskawek kilka kropel soku z cytryny Krem: 250g Mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru ok. 15 dużych liści świeżej bazylii 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Beza: 1. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki i umieść(...)ubitej piany, wciąż miksując, partiami dodawaj cukier puder- masa się zagęści i stanie błyszcząca. 6. Dodaj mąkę kukurydzianą - miksuj. 7. Masę bezową wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj na płasko. 8. Na bezowej masie zrób kilka kleksów truskawkowym musem i wykałaczką zrób esy-floresy. 9. Piecz 15min. w 160*C. Krem: 1. Liście bazylii posiekaj bardzo
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach(...)TUTAJ BIO Orzechy nerkowca pochodzą z internetowego bazaru Cabas.pl Są idealnie świeże i chrupkie. Nerkowce uwielbiam ale właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 budyń śmietankowy pół litra mleka 4 łyżeczki cukru garść nerkowców Najpierw
MamaOskarkaUwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo
Be Fit Be Strongjajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny- 1-2 łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów(...)odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni
KreatywnePiny