czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki 2 jaja - całe 1/2 kostki bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany - do smaku olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie(...)zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Cebulę pokroić
Grunt to przepis!Tęczowo -pastelowe kolory zawitały w mojej kuchni. Ciasto, które dzisiaj prezentuje jest fantastyczne i to z kilku powodów. Deser nie wymaga pieczenia, a i samo
vaniliowoczekoladowa“Mamo, ale ta Viennetta fajnie strzela”- stwierdziła moja córka, kiedy ukroiłam pierwszy kawałek lodowego deseru. Oczywiście strzelały warstwy czakolady, nie było ich jak w oryginale dwanaście
Mia Cucina SofietaZastanawiałam się co by tu dla Was wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej(...)standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj z sok wyciśnij. Rodzynki zalej
greenscarfSernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem
Kuchcik gotujeBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony
Via Gustorękawa cukierniczego – u mnie bez końcówki, ale możecie zaszaleć i wykorzystać dużą gwiazdkę albo końcówkę spłaszczoną. Wyciskamy na wierzch masy rabarbarowej małe beziki, jeden przy drugim, do zapełnienia całej powierzchni. Z reszty masy bezowej na papier do pieczenia wyciskamy małe beziki – całuski. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza z wierzchu się zasklepi(...)pilnujemy stanu przyrumienienia bezy. Gotowe ciasto studzimy i przechowujemy w lodówce, maksymalnie do 3 dni – już drugiego dnia beza powoli będzie podchodzić wodą i zacznie się robić na niej efekt rosy. Nam okrutnie smakowało podane z borówkami , małymi bezikami i z bazylią cytrynową, która idealnie podkręcała lekko cytrusowy smak rabarbaru. Bez barwnika to ciasto też wyjdzie, ale nadzienie
Karo in the Kitchengotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję , którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej. Marynata(...)wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka po azjatycku , dobrze wyważony smak
Z Kuchni Do KuchniMasło rozpuścić i wystudzić. Zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem, mąką, żółtkami, serkiem homogenizowanym, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ścianek (ok. 5-7 minut), następnie połączyć z masłem i skórką cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć(...)Ostrym nożem kroić, jak roladę) plastry ciasta grubości ok. 4 cm i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej, niedużej blaszce (28x22) jeden obok drugiego, aby lekko się dotykały. 6 . Piec ok. 40 minut w 190°C bez termoobiegu, po tym czasie sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem i ewentualnie dopiec przez 5-10 minut. Studzić przez 10 minut
Kuchnia Prezydentowejprzyprawiona. Użyte masło, pieprz i sól wydobywają jedynie jej delikatny smak tej ryby i jest pysznie. Składniki dla 4 osób: 4 średnie dorady kilka krążków masła pietruszkowego sól pieprz cytrynowy ulubione warzywa do zapieczenia razem Masło pietruszkowe 1/2 pęczka natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku szczypta soli 100g miękkiego masła Przygotować masło pietruszkowe. Natkę umyć, osuszyć. Czosnek utrzeć w moździerzu(...)minut. Po tym czasie ryby wyjąć. Do środka każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez 20-25 minut, w zależności od wielkości ryb. Podawać z upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. U mnie to pieczona z rybą cukinia, sałatka ziemniaczana i sałatka
Pełny talerzWalentynki już tuż tuż ... pierwsza moja propozycja na ten wyjątkowy dzień ...Być może zewnętrznie nie wygląda powalająco , ale wnętrze zrekompensuje Wam to wybornym smakiem ... Chrupiąca beza ...i delikatny krem stanowią tu doskonałe połączenie .. mmmm rozmarzyłam się na samo wspomnienie tego smaku ... Składniki :Blaty bezowe :5 białek 1 i 1/3 szklanki przesianego cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Wykonanie ::Blaty :Białka ubić na sztywno , dodać cukier puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca .Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać.Upiec trzy jednakowej wielkości blaty , u mnie o wielkości ok 20cm , pieczone jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę.Masa :ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem , dodać , wciąż ubijając serek
Malinowa KawiarenkaDzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki
Kulinarne Fantazje MarioliPtasie mleczko z malinami to przepyszny, delikatny i bardzo puszysty deser idealny na upalne dni dla dzieci i dorosłych. Torcik jest prosty w przygotowaniu i można
Smakowite DaniaMożna zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć(...)sucha dodać kilka kropli wody lub białko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata