łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone
OstryKęsSKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty, jadalne kwiatki, pokrojony szczypior, cebulę, rzodkiewkę i nektarynkę. Całość polewamy sosem. Sos: mieszamy wszystkie składniki
OstryKęsłyżek jagód + 2 łyżki cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i drożdże, mieszamy hakiem. Wlewamy płyn i wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjagodowy (składniki w temp. pokojowej) : 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego * 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciastka
Poezja smakudaje nam całkiem orginalną sałatkę, którą serdecznie polecam:) Zaczynamy: Składniki: 8 liści sałaty pekińskiej 3 duże ogórki konserwowe 3 marchewki szczypiorek Dip: 5 łyżek jogurtu lub majonezu 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w piórka, marchew I ogórek ścieramy na tarce z dużymi oczkami, plus szczypior - drobno. Mieszamy wszystko w misce. Robimy
Smaki Edytykolacja idealna. Składniki: 100 g wędzonego łososia Spora garść rukoli Garść liści sałaty 2 kromki chleba razowego 2 jajka 1 pomidor 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 – 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki. Umyte i osuszone sałaty porwać na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Chleb podsmażyć
Sto kolorów kuchniWestwing Składniki: 125 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki cytrynowej ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek Wykonanie: Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić. Jogurt, jajka, olej i cukier wymieszać w misce. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek, skórkę i wymieszać
Sto kolorów kuchnibyły gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis. Składniki: mrożone kalmary 4 ząbki czosnku 1 nieduża cebula pęczek pietruszki oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Mrożone kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 3 minuty i odcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie
Gotuj z MisiemPostanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się
Gotuj z MisiemPrzepis dostałem od wspomnianego już, przy okazji odwróconej rolady , Mariusza. Jest to cytrynowa nalewka, która zapewni Wam końską dawkę witaminy C, tak ważnej w tym zimowym okresie. Doskonała na przeziębienie i grypę. Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Alkohol spożywany z umiarem nie szkodzi, nawet w największych ilościach ;) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemZaopatrzyłem się więc 3 kawałki mrożonego żarłacza błękitnego i zacząłem się zastanawiać jak je przyrządzić. Chcąc poznać smak rekina, postawiłem na maksymalną prostotę: sól, pieprz i odrobina soku z cytryny. Jednak ponieważ steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga
Gotuj z MisiemJajecznica na kiełbasie Nacinane smażone kiełbaski z cebulą z dodatkiem tymianku i wędzonej papryki, polecam. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg kiełbasy grillowej wędzona papryka suszony tymianek świeży tymianek cytrynowy sól i pieprz cebula ketchup Przygotowanie: Kiełbaski do smażenia powinny mieć wielkość mniej więcej po 150 gram, nacinamy kiełbaski w kratkę do 1/3 grubości w odstępach 1 cm z każdej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż na początku. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Z dodatkami można oczywiście eksperymentować, zamiast aromatu można dodać np. skórkę z cytryny, zamiast rodzynek - żurawinę
Ze smakiem i z pasjąNiecodzienny sposób na podanie naleśników :) Składniki: Ciasto naleśnikowe: ok 150 g mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem
Ze smakiem i z pasjąpokroić w paseczki i razem z kawałkami mandarynek dodać do sałatki. Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę. Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki sałat (lub dodać inne ulubione składniki). Smacznego
Ze smakiem i z pasją