cytryna - 13435 przepisów (strona:739/896)

Koktajl JAGODA- MELON! 162

idealna dla Ciebie, świeże jagody i soczysty melon. Koktajl jakiego potrzebowałam! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 300 g jagód - 1/2 melona - 5-7 kostek lodu - słodzik lub cukier brązowy - łyżka soku z cytryny Wszystko miksujemy za pomocą blendera! Gotowe! ZAPRASZAM NA MÓJ PROFIL NA FB SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA Z BOBEM! 271

Lekko, smacznie i zdrowo! Jednym słowem ZIELONO MI ;-) składniki: - garść ugotowanego i obranego bobu - garść rukoli - 1/2 papryki zielonej - 1 łyżka kaparów - łyżeczka soku z cytryny  - łyżeczka oliwy z oliwek - pieprz kolorowy - Sól morska Składniki mieszamy ze sobą, jemy od razu *Bób gotujemy w następujący sposób: ziarna myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA FIT Z KURKAMI! 280

SKŁADNIKI: - 250 g kurek - 300 ml jogurtu greckiego light - 4 jajka - 2 łyżki kaszy manny - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych instant - sól, pieprz, sok z cytryny - 4 pomidorki - 2 łyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę

SMYKWKUCHNI
Obiad na lato - Placuszki cukiniowo-ziemniaczane! 212

jednolitą masę -powinna być gęsta - smaż na patelni teflonowej na minimalnej ilości oleju rzepakowego Placuszki możecie podać też z sosem jogurtowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekana bazylia, sok z cytryny, odrobina ziół np. prowansalskich) Smacznego!!! Zapraszam na FB! Pięknego dnia! Karola

SMYKWKUCHNI
SAŁATA DO OBIADU Z SOSEM WŁOSKIM Z SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII- MEGA!!! 226

sałaty masłowej SOS WŁOSKI: - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie  - garść świeżej bazylii - łyżka miodu lub syropu z agawy - sól morska - oliwa z oliwek - 10 kropli soku z cytryny w/w miksujemy w blenderze

SMYKWKUCHNI
Pieczone frytki z dorszem z suszonymi pomidorami! Letni obiad! 168

dorsza atlantyckiego - 3 łyżki kaparów - 10 pomidorów w oleju - 1 łyżka masła - 1/2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka zalewy z kaparów - młode ziemniaki - sól morska - sok z cytryny - olej z suszonych pomidorów WYKONANIE: Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż rybę, pomidory, kapary, posól, polej oliwą z oliwek i zalewą. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w piekarniku. Pieczone

SMYKWKUCHNI
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 308

pomidorki czerwone - ogórek - papryka czerwona - listki melisy i bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
ORZEŹWIAJĄCY DRINK Z RUMEM KOKOSOWYM I CYDREM LUBELSKIM! BOSKI NA LATO! 194

Wymyślony na szybko, okazał się strzałem w dziesiątkę! SKŁADNIKI: - świeży melon 1 gruby plaster na dwa drinki - świeże listki melisy -60 ml -  rum kokosowy - 150 ml -cydr lubelski - cytryna do przybrania PYSZNE! NA ZDROWIE DROGIE PANIE! ;-D  Pamiętaj alkohol szkodzi zdrowiu

SMYKWKUCHNI
Woda - dlaczego warto ją pić? 103

wyrównuje pH reguluje temperaturę ciała Dziennie zaleca się wypicie minimum 8 szklanek (1,5l), dzięki temu świetnie nawadnia organizm. Jeśli nie przepadamy za mineralną wodę poleca się wrzucenie plasterka cytryny, która dostarcza jeszcze więcej witamin. Pozdrawiam photo  © Google

Truskawkowa Fiesta
Orzeźwiające Smoothie Arbuzowo-Melonowe II 211

brakowało mi wody, bo orzeźwiało idealnie. Polecam! Składniki na ok. 500 ml: 1/2 melona (u mnie żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam. Napój od razu jest gotowy do spożycia. Jeśli po jakimś czasie zacznie oddzielać Wam się sok, wystarczy wstrząsnąć! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post

Blondynka Gotuje
Orzeźwiające Smoothie Melonowo-Arbuzowe z Chia 169

około 500 ml: 1/2 melona (u mnie był to żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty (same listki) 1 malutka garstka jagód sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion Chia  Skworcu (dzień wcześniej zalanych połową szklanki wody)   Wykonanie: Nasiona Chia co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem smoothie zalewamy połową szklanką wody. Ja na trening wybierałam

Blondynka Gotuje
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZA Z FETĄ I OLIWKAMI 337

książki Nigelli Lawson  "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz - kilka łyżek oliwy z oliwek Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Przełożyć do salaterki

Smaczne Zdrowe
Gin z tonikiem 127

naszych czytelników, gości, obserwatorów, sympatyków :) Pół roku z takim wynikiem uczcimy ginem z tonikiem :) Składniki (1 drink): 100 ml ginu, 200 ml toniku, kilka kostek lodu, 1-2 plasterki cytryny, 1-2 plasterki limonki, 1-2 plasterki brzoskwini, listki świeżej mięty do dekoracji.  Wszystko do szklanki, wypić z przyjemnością i poprosić o jeszcze

Delicious Titbits
Lemoniada z papierówek 124

jest cytrusowa, rabarbarowa, truskawkowa, więc czemu nie jabłkowa? :-) Jeśli nie macie pod ręką papierówek, możecie wykorzystać oczywiście inne odmiany jabłek, z każdymi wyjdzie bardzo smaczna, mocno jabłkowa, z nutą cytryny, goździków i mięty. Idealna na upalne dni. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 335

oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut  200 gram kurek  50 ml whiskey  200 ml bulionu  łyżka jogurtu naturalnego/śmietany  jedna

Mango Papaja