cytryna - 13435 przepisów (strona:739/896)

Cezarski dressing do sałatki 377

najsłynniejszej sałatki na świecie , czyli cezarskiej- dressing . Polecam Składniki: 250 ml majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty z anchowi sól, pieprz do smaku.   Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego

Smaki Edyty
Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście 240

stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.      Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub cieniutko kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z cynamonem i cukrem pudrem. Orzechy włoskie rozgniatamy w moździerzu na pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość

sama złodycz
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 517

125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże

Grunt to przepis!
C - Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat 235

ocenę:) Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat     Składniki: 2 udka wędzonego kurczaka kiść jasnych winogron mieszanka sałat sos: mały jogurt naturalny + 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka owocowego octu balsamicznego   Z kurczaka usunać skórę, pokroić w kostkę. Winogron umyć, oszuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Kurczaka i owoce dodać do mieszanki sałat. Tuż przed

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Indycze galaretki z chińszczyzną 174

ugotowanej natki pietruszki, ale dodajemy na sam spód pojemniczków świeże listki)  i mięso, całość zalewając przygotowaną galaretką. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Amelia i grzane winko dla milusińskich - FILMIK 157

napoju. Zapraszamy do obejrzenia filmiku:   Składniki: 2  pomarańcze                  1 cytryna 1 litr soku jabłkowego                  1 łyżeczka cynamonu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 234

przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:) Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 180

pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 278

sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik z brzoskwinią 170

żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń   Piana: 5 białek 200 g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wybuchowy deser 128

tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik; zaś suszona żurawina  witaminy C , witaminę  B1 i B2 , sole mineralne:  wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy . Samo zdrowie! Wybuchowy deser Składniki: otręby owsiane suszona żurawina pestki granatu jogurt naturalny (lub serek homo) Otręby, żurawinę i pestki granatu układamy warstwowo, zalewamy jogurtem, dekorujemy dodatkowo pestkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 220

zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały. Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a  przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 230

łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowe szaszłyczki 223

składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z indykiem 215

papryki 4-5 plastrów świeżego ananasa Party Dip meksykański Prymat 6 łyżek keczupu 2 łyżki wody marynata: 1 łyżka miodu 7 łyżek oleju Rapso 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki  i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum

Monia miesza i gotuje