risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem robicie zdjęcia? Nikonem D5100 :) A TO MOJE PYTANIA: 1. Co najczęściej jest dla Was inspiracją do stworzenia nowej potrawy? 2. Kto jest
Ratunku obiadrisotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba nie ma zbyt wielu rzeczy, których nie lubię i których
Ratunku obiadmłodą cebulkę ze szczypiorkiem przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz cytrynową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (może być też zwykła z dodatkiem soku i otartej skórki z cytryny) Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przekrawamy każdą wzdłuż. Powstałe w ten sposób kotleciki oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy cytrynową oliwą i odstawiamy do lodówki (dobrze byłoby
Ratunku obiadużyłam podgrzybków oraz prawdziwków) przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku ok. 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej oliwy ze skórką cytrynową) Grzyby oczyszczamy i dokładnie opłukujemy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki. (Ja ogonki kroję w plasterki lub półplasterki, a kapelusze w paseczki.) Podsmażamy je na rozpuszczonym maśle i dusimy do miękkości
Ratunku obiadcukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam dwa. Najpierw jeden w dużej
Ratunku obiadjajek; 1 szkl. cukru; 1 1/2 szkl. mąki pszennej; 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy (ja kupiłam o smaku zielonego jabłuszka :)); 3 łyżki cukru; Do dekoracji: cukier puder. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych; kroimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do garnka z grubym dnem
Miksturownikrozmarzyłam... Rolada mojej siostry... Mniam!!! Masa z bitej śmietany i serka mascarpone: 400 ml śmietany kremówki; 125 g serka mascarpone; 2 - 3 łyżki cukru pudru; 3 łyżki soku z cytryny. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy ręcznie. Tak jak pisałam przepis jest ze strony Moje Wypieki. Zmieniłam tylko proporcję - nie potrzebowałam
Miksturownikprzyjemność krótka :) Trzeba się nacieszyć teraz do przyszłego lata :) Składniki: 0,5 kg młodego bobu, 6 rzodkiewek, 2 pomidory, kilka listków kolendry. Sos: 1 łyżka miodu, 1/2 soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Bób wrzucamy do gotującej się osolonej wody i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minut
Delicious Titbitspomidory. Po łyżce rozrzedzamy śmietanką lub białym winem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami, ryżem lub frytkami i opcjonalnie z plasterkiem cytryny
Kraina Tysiąca Smakówlubią "faszerować się chemią". Dla mnie leki to "ostateczna ostateczność", nie łykam profilaktycznie specyfików z witaminą C, zamiast tego jem więcej owoców, a drobne przeziębienie wolę wyleczyć miodem, cytryną i czosnkiem. Producenci leków próbują nas przekonać, że bez ich tabletek nie damy sobie rady (czasami nawet starając się, aby skutki uboczne nie były zbyt nagłaśniane). Wiadomo, że czasami trzeba
Kraina Tysiąca Smakówminut, z czego najwięcej oskrobanie ryby z łusek. Później tylko szybko przyprawiamy, odstawiamy, a po powrocie do domu wrzucamy do piekarnika. Rybę pieczemy z odrobiną masła, a podajemy z cytryną i dowolnymi dodatkami - u mnie pojawiła się w wersji mało dietetycznej, za to szybkiej - z frytkami :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówDeser a'la kopiec kreta - skropione cytryną banany, z puszystym jogurtem i czekoladowym ciastem Miał być piękny kopiec kreta, jednak tak czasami bywa, że wszystko idzie nie tak jak powinno. Najpierw nie było prądu i spód wyszedł zakalcowaty, ale dla smaku mu to nie zaszkodziło. Później śmietana nie chciała się ubić, zerwał się wiatr, śnieg z deszczem i takie
Kraina Tysiąca Smakówbabki. Miękka i wilgotna, absolutnie pyszna, cytrynowa baba z makiem będzie idealna na Wielkanoc!! Muszę Wam się przyznać, że odwaliłam niezły numer piekąc to ciasto, bo wlałam sok z cytryn razem z pestkami :) Zorientowałam się, co zrobiłam, gdy zobaczyłam trzy pestki przyklejone do dna szklanki... Kolejne trzy wypatrzyłam miksując ciasto i na szczęście to był chyba koniec, bo nikt się
Kraina Tysiąca Smakówdziś mogłabym ją jeść trzy razy w tygodniu, jak tylko przychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków