cytryna - 13435 przepisów (strona:753/896)

Karafka Dafi 154

wysokiej jakości szkła, designerska karafka na wodę to wygodne akcesorium dla wszystkich użytkowników dzbanków filtrujących i nie tylko. Wystarczy nalać wodę z filtra Dafi do karafki, dodać do niej cytrynę, mięte czy sok i orzeźwiający napój gotowy.  Sprawdza sie na pikniku, grillu jak i na obiadowym stole. Zalet ą  jest je cena bo naprawdę niska. Będzie świetnym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Limanda po tajsku 143

wiecie taka tańsza wersja soli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje troszkę egzotyczną, bo z dodatkiem trawy cytrynowej i pasty z chilli. Wszystko robi się ekspresowo i smakuje wybornie. Polecam do zrobienia z każdą wyfiletowaną rybką. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek z jabłkami i budyniem 220

pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta z jabłkami

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto włoskie z dyni - torta di zucca 182

przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa tajska z klopsikami 238

wodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem sezamowym, trawa cytrynowa, o lekko słodko-kwaśnym smaku. I powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa 184

Lemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 223

przytrzymam dłużej.  Nie mam zastrzeżeń co do smaku, jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama.  Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada

Blondynka Gotuje
Sałatka z bobem i kurczakiem 229

kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać

Zabawa smakiem
Losos ze szparagami w sosie koperkowym 182

kroimy na pol I wrzucamy do garnka z wrzatkiem na 1-2 min. Odcedzamy. Pieczemy ziemniaki. Oplukany , pokrojony na porcje losos- solimy, paprykujemy I pieprzymy. Mozna dodac pare kropli cytryny. Porcje ukladamy na szparagach. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 200 C na 10 min. Wyciagamy- I ukladamy szparagi, posypujemy parmezanem. Wkladamy na 3-5 min. Podajemy z pieczonymi ziemniakami I sosem

Smaki Edyty
Bialo - brazowe ciasto z bita smietana. 348

wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Masa : 1 sniezka 1 l smietany do ubicia- double cream 2 biale czekolady 4 lyzki zelatany. Ciasto nasaczamy- cytryna, woda I aromatem rumowym lub migdalowym Rozpuszczamy zelatyne w 2/3 szkl goracej wody. Rozpuszczamy biala czekolade. Ubijamy smietane, dodajemy sniezke- a na koniec schlodzona zelatyne I czekolade. Wykladamy na ciasto. Wierz ciasta

Smaki Edyty
kotlety "devolay" 193

posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny sol, pieprz, cukier do smaku Smacznego

Smaki Edyty
BLUE MARGARITA 156

BLUE MARGARITA Skladniki: 60 ml bialej tequila 30 ml niebieskiego Curacao 1 lyzka triple sec( nie mialam likieru miodowego- uzylam miod) 45 ml soku z limetek- zamiennie uzylam cytrynowego Wykonanie: wszystko laczymy w shakerze z potluczonym lodem. Podajemy w kieliszku koktailowym . Poniewaz moje koktajlowki "wsiakly" podalam w drinkowce Na zdrowie

Smaki Edyty
Kurczak faszerowany ryzem z pieczonymi warzywami 200

kurczak faszerowany ryzem I paprika z pieczonymi warzywami Najpierw natarlam kurczaka przyprawami , skropilam sokiem z cytryny I wlozylam na godzine do lodowki. Ugotowalam pol szkl ryzu, dodalam przypraw, 2 lyzki stopionego masla ,plus skrojona papryke. Wymieszalam Kurczaka nafaszerowalam ryzem, wlozylam do nagrzanego na 180 C  piekarnika, Pieczemy ok 1 godziny. Polewajac tluszczem "puszczonym " z kurczaka. Obracamy kurczaka

Smaki Edyty
Salatka z kapusty pekinskiej 1747

Skroilam pekinska, starlam na duzych oczkach marchew, pokroilam ogorek na pol-talarki, skroilam szczypior. Zrobilam sos z 3 lyzek majonezu, 4-5 lyzek smietany, szczypty soli, pieprzu, soku z cytryny, pol lyzeczki cukru . Wymieszalam z salatka.     Smacznego

Smaki Edyty