cytryna - 13435 przepisów (strona:751/896)

Tarta z grzańcowymi gruszkami 184

rozgotować, bo nam się zrobi gruszkowy mus… *Jeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować.  **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji

Mia Cucina Sofieta
Marysieńka 161

miękkiego masła Gotujemy 2 budynie na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z kremem 372

180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz: ·          3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki na krem: ·          Gotowy krem ajerkoniakowy Dr. Oetkera ·          300 ml zimnego mleka

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 284

lukier: ·          pół szklanki cukru pudru ·          1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką masę. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 228

łyżeczka soli ·                      1 łyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek) ·                      2 jajka

Mia Cucina Sofieta
Sernik drezdeński z masą migdałową 166

miękkiego masła/margaryny  1 jajko   Masa serowa:  500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta)  120 g cukru  2 jajka  otarta skórka z cytryny bio  Masa migdałowa:   250 g mielonych migdałów  4 jajka   100 g cukru  1 łyżka masła   parę kropel olejku migdałowego (lub 2 gorzkie

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowy wieniec laurowy 157

mleka 18 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła/margaryny 3 żółtka skórka otarta z cytryny bio Dodatkowo 50g  masła/margaryny 100 g czekoladowego groszku cukier puder Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut

Mia Cucina Sofieta
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 220

ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży świeżych 175 ml letniego mleka 2 jajka 70 gr roztopionego masla/ margaryny 85 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny Kruszonka: 65 gr zimnego masla/margaryny 100 gr mąki 60 gr cukru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki wyrabiamy na kruszonkę. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 178

mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 800 g dorodnych czereśni 100 g cukru 35 g tapioki lub skrobi kukurydzinej( u mnie mączka ryżowa) 1 łyżka soku z cytryny( pominęłam) ziarenka z ½ laski wanili ¾ łyżeczki cynamonu ½ łyżki likieru Kirsch(pominęłam) 25 g masła (zapomniałam) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. W międzyczasie przygotowujemy

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 143

warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko, 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy

Mia Cucina Sofieta
Lekka pianka owocowo-serowa 158

listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu z herbaty Teekanne(lemon/ginger) otarta skórka z połowy cytryny bio szczypta startego imbiru szczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny

Mia Cucina Sofieta
Salami z białej czekolady z żurawiną 195

jagody żurawiny zawierają sopro witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu) i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Idzie zima(!) Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także właściwości odchudzające. Poprawia  skuteczność odchudzania dzięki temu, że zawiera substancje biorące udział

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe risotto z żurawiną 194

warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego i w płatkach) 1 łyżka masła swieże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowy sól/pieprz/ Wykonanie:  Dobrze myjemy i osuszamy owoce. Wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½  pomarańczy. ¾ żurawiny moczymy przez

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 174

netu ) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem, pomidorami czy anchois.( zdjecie z netu )    Nie sposób przy okazji nie wspomiec o uprawianej, a nie dziko rosnącej cime di rapa

Mia Cucina Sofieta
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 196

jest spożywana po krótkim zblanszowaniu i dodawana np. do makaronu (Włosi makaron zjedzą ze wszystkim), może być duszna z papryczką, podana al naturale,  polana nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności.   W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy  niż orecchiette

Mia Cucina Sofieta