zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa
Mia Cucina Sofietamniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy
Mia Cucina Sofietaosób: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy
Mia Cucina Sofietapodeszła wodą) Śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji . Dodatkowo 1 banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał) kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle
Symfonia Smakówproszku do pieczenia 1 szklanka ziaren sezamu 1/4 szklanki mleka szczypta soli szczypta kardamonu 1 łyżka startej skórki ze sparzonej pomarańczy 1 łyżka startej skórki ze sparzonej limonki (lub cytryny) łyżka aromatu orzechowego ( takiego do kawy) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier, kardamon). W drugiej misce
Symfonia Smakówpiekarniku należy podnieść do 200*C i dalej piec buraki). W tym czasie awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy jak w drobną kostkę. Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał i odstawiamy na bok. Podpieczone, półmiękkie buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości kostek z awokado. Następnie w misce składniki łączymy ze sobą: dodajemy ocet
Symfonia Smakówkilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Gotujemy do zmięknięcia (moje gruszki- konferencje, były dość twarde, gotowałam je ok. 10-15 minut). Tak przygotowane gruszki wyjmujemy na talerz, aby woda z gotowania odciekła
Symfonia Smakówczym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać. Sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem
Z miłości do słodkościMasę przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić. Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody, sok z 1/2 cytryny. Wodę zmieszać z sokiem, ponczem nasączyć przestudzone ciasto. Krem: 3 galaretki agrestowe, 600ml śmietanki 36%, 3 czubate łyżki cukru pudru, 2 płaskie łyżki żelatyny, 3 czubate
Z miłości do słodkościdzbanka kolejno wlewać szampan, coca-colę oraz sok pomarańczowy, dokładnie wymieszać. Na dno kieliszków do szampana wrzucić kostkę lodu, zalać gotową mieszanką. Udekorować np. plasterkiem cytryny. Od razu podawać. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościNiedawno otrzymałam do testowania przyprawę Royal Brand do ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle
Z miłości do słodkościwykorzystac zielone jabluszko. skladniki dla 2 osob: kilka srodkowych lisci salaty karbowanej 1 jablko zielone kilka rzodkiewek orzechy wloskie ser gorgoncola sol, pieprz czarny swiezo mielony sos: sok z cytryny, miod, oliwa proporcje powinny byc takie by sos nie byl zbyt kwasny Wykonanie: Salate rozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone w plasterki jablko i rzodkiewki
Przysmaki Karolkicalymi ziarenkami gorczycy okolo 50 ml smietany 300ml wody bulion w kostce - polowa koperek 1 lyzka maki do zaciagniecia sosu wykonanie: Lososia kroimy w kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy na nim ogorki konserwowe pokrojone w slupki. Dodajemy 300ml wody i pol kostki bulionowej. Gotujemy okolo 3 minuty. Dodajemy smietane
Przysmaki Karolki