cynamon - 3631 przepisów (strona:150/243)

Drożdżowe ślimaczki z budyniem 285

opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Murzynek piernikowy 211

ciasto polać wystudzoną polewą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm. Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem, a przyprawę do piernika 2 łyżkami cynamonu. Szklanka = 250 ml. Ciasto długo zachowuje świeżość. Najlepiej przechowywać je pod przykryciem np. przykryte czystą ściereczką. Czas pieczenia może się różnić w zależności od różnych czynników np. wilgotności mąki

Gospodyni Miejska
Świąteczne ciasteczka imbirowe 160

taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian. Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki. Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć, a jeśli chrupiące - pozostawić bez szczelnego zamykania

Gospodyni Miejska
Makaron z białym serem i smażoną śmietaną 337

porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i sera o dwolonej ilości tłuszczu tj. chudego, półtłustego lub tłustego. Danie można podawać oprószone cynamonem. Źródło przepisu:   Kuchenne zapiski Edyty

Gospodyni Miejska
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 140

witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami. Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych. Nadal wykorzystywany, jako przyprawa, lekarstwo, kosmetyk, naturalny środek przyśpieszający metabolizm, a przez to wspomagający odchudzanie. Ocet

SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 135

pomarańczowa Składniki: 1 kg owoców głogu, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500 g cukru Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku, ½ laski wanilii, 10 cm kawałek kory cynamonu, 5 goździków. Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Zagotować, gotować na bardzo

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 241

jabłkowy 6% - 2 szklanki Woda - 2 szklanki Miód - 1 szklanka Pieprz czerwony - 1 łyżeczka Pieprz syczuański - 1 łyżeczka Ziele angielskie - 1 łyżeczka Gorczyca - 1 łyżeczka Chrzan korzeń - 1 cm Cynamon - 1 cm Liść laurowy - 3 szt. Sól - szczypta Przygotowanie: Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Z papryk wykroić szypułki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne oraz błony.  Wodę zagotować

SzczyptaSmaQ
Grzaniec z cydru 178

Porcje: 4     Składniki: 1 l cydru lubelskiego, 3 żółtka, 2 łyżeczki brązowego cukru (spróbujcie  także z ciemnym muscovado), 8 goździków, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 2 zielone kardamony,  skórka z jednej pomarańczy.     Przygotowania: Pomarańczę wyszorować, sparzyć, cienko obrać (jak najmniej albedo). Włożyć do rondla z przyprawami,zalać cydrem, podgrzewać

SzczyptaSmaQ
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 212

będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem   - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem - podaję z racuchami  - zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno  Smacznego

Basia w kuchni
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 158

SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki  muszkatołowej - 10 szt ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego - 1 laska wanilii  - 50 g cynamonu  - 5 g kolendry  - 10 g  zmielonego imbiru   SPOSÓB WYKONANIA : - kardamon i anyż uprażyć na patelni, wystudzić  - do moździeża albo do młynka wsypać przyprawy które wymagają zmielenia

Basia w kuchni
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 124

szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki - 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta - 30 ziaren pieprzu - 10 goździków - 5 strączków kardamonu - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu - odrobinę startej gałki muszkatołowej -  orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce (nie za drobno). Do owoców i orzechów dodać mąkę, kakao i przyprawy utarte

Basia w kuchni
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 150

porcja na ok 35 szt - 200 g miękkiego masła   - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru   -  1 duże jajko    - 1 łyżeczka cynamonu   - 1 szklanka mąki pszennej   - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia   - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej   -  szczypta soli   - 2,5 szklanki płatków owsianych(mogą być też błyskawiczne) SPOSÓB

Basia w kuchni
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 183

pieczenia  szczyptę soli  3 jajka  80 ml mleka (można użyć śmietany) 100 g roztopionego masła  300 g startej marchewki (starłam na drobnych oczkach) 1 łyżeczkę cynamonu  1 łyżeczkę gałki muszkatołowej  35 g orzechów posiekanych (jeżeli ktoś lubi bardziej orzechowe spokojnie może dodać więcej)   SPOSÓB WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy

Basia w kuchni
Przyprawa korzenna do piernika 173

Składniki : 40 g kory cynamonu, może być zmielona 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 całe ziarno gałki muszkatołowej 15 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki goździków 2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam mielonej łyżka kardamonu 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1-2 gwiazdy anyżu Gałkę muszkatołową, ziele angielskie, pieprz, kolendrę, anyż rozdrobniłam wpierw w moździerzu, a potem w młynku do kawy

Proste Potrawy
Piernik – szybko i tanio 564

masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Cukier, masło i dżem wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy – odstawiamy do wystudzenia. Do rozczynu

kuchcikownia