cynamon - 3631 przepisów (strona:144/243)

Chrupiące ciasteczka imbirowe 217

minut S kładniki: 130 g masła 110 g cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać

Kulinarne przygody Gatity
Nalewka świąteczna finał 135

cóż wszystko kiedyś ma swój kres, tak też stało się z nalewką, której degustacja nastąpiła na święta. wyszła doskonała w smaku i aromacie. Zapach bakalii pomarańczy , cynamonu dopełnił wszystkiego. Na kolejne święta na pewno będzie taka sama. Tutaj  przepis SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 259

się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzane wino z miodem i malinami 172

Pyszne, grzane wino jest świetną alternatywą dla herbaty. Nie tylko poprawi nastrój, ale także rozgrzeje w zimowe dni. Zawartość miodu, pomarańczy i malin sprawia, że ten

W poszukiwaniu inspiracji
Chała co z dechy spadała czyli Słodki Czwartek odc.35 166

wczoraj ta mega buła stanowiła podstawę posiłków Córci z chorym brzuszkiem. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje ekspresje kulinarne. U mnie z połowy poniższej porcji powstała gigantyczna, puszysta chałka pachnąca cynamonem! nie mieściła się dosłownie na desce do krojenia! Polecam bardzo! Składniki na dwie bardzo duże chałki:1 i 1/2 opakowania suchych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne szarlotki w wersji Mini czyli poWeekendowe Lakocie odc.37 215

znaleziony w "Kuchnia bez tajemnic". Pyszne szarlotki w wersji Mini 25 g masła (u mnie margaryna bez mleczna) 2 posiekane jabłka deserowe, bez skórki i gniazd nasiennych 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomidorowa zupa z pomaranczowa nuta i grzankami serowymi czyli Zupowy Wtorek odc.48 125

cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI. Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie. Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenne ciasteczka z kandyzowanym imbirem czyli poWeekendowe Lakocie odc.60 143

medalem naszej reprezentacji. Nie mam już ochoty na lekkie, owocowe czy warzywne smakołyki. Potrzebuję ciepła grubych skarpet, gorącej herbaty z miodem i zapachu przypraw korzennych. Po plackach dyniowych pachnących cynamonem postanowiłam upiec ciasteczka z kandyzowanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowy jagielnik 209

cukru + 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki kakao naturalnego 2 garści zmielonych orzechów 150-200 g pierniczków np. z tego  przepisu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym

Czarnawisienka
Keks czekoladowo-bananowy 227

pszennej* 3 jajka* 2 nieduże banany* 130 g gorzkiej czekolady* 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)* 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum)* 1/4 łyżeczki cynamonu* szczypta mielonej gałki muszkatołowej* szczypta mielonego imbiru Wykonanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, banany rozgnieść.Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki

kolorowotorcikowo
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 192

mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3465

minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki.  Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez

Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki mini szarlotki 186

margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki.3. Foremki na babeczki smarujemy olejem lub masłem, wylepiamy ciastem. Nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką.4. Babeczki pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Ryż z jabłkami 179

mlekiem. Dodajemy troszkę soli i cukru do smaku.2. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć jabłka, możemy użyć gotowych prażonych jabłek, np. takich.3. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze

Kuchnia domowa Ani
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 269

ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar)  350 g olej 4 łyżki soda 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki kolendra, goździki, kardamon po 1/4 łyzeczki karob lub kakao żurawina suszona 2 łyżeczki 1/4 szklanki do dekoracji: lukier, migdały, bezglutenowe precelki Schaer, czerwone cukierki Skittles na noski Przygotowanie

głodny alergik