cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy
Zawsze głodna!tniemy po skosie na równe kawałki (tak, jak kopytka). Kluski wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy do czasu, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z roztopionym małsłem i cynamonem lub zrumienioną bułką tartą
Zawsze głodna!Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym
Zawsze głodna!przekąski? gorzka czekolada minimum 70% woda mineralna nie gazowana pieczywo i pozostałe produkty mączne na ciemne lub pełnoziarniste owoce więcej warzyw więcej przypraw np. pieprz cayenne, chili, cynamon Piszę po raz enty! Nie warto tego spożywać! Na pewno myślicie, że łatwo mi napisać, ale to prawda. Wszystko staje się coraz gorsze. Produkuje się z niższej jakości surowców
Truskawkowa Fiestacoś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie wieczerzy Zamiast soli używajmy przypraw pobudzających trawienie – rozmaryn, majeranek, tymianek, mięta, chili, bazylia, cynamon Od stołu starajmy się odchodzić z uczuciem niedojedzenia – do mózgu dopiero po pewnym czasie dociera informacja, że żołądek jest pełny
Powiedz dietom niesojowego 2 łyżeczki kakao 1 banan Łyżeczka miodu Banan, gruszka – spora dawka potasu dla sercowców i żyjących aktywnie 1 banan 1 gruszka 100 ml jogurtu Sok z cytryny Miód cynamon
Powiedz dietom nieMuffiny (6 sztuk): puszka czerwonej fasoli (250 g) 4 łyżki kakao odtłuszczonego 2-3 łyżki syropu z agawy/miodu 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, kardamon - co kto lubi) Masa serowa: 200 g twarogu półtłustego 1 żółtko łyżka (lub dwie) cukru brązowego nierafinowanego dodatkowo 6 łyżeczek dżemu, np. porzeczkowego. Wykonanie Muffiny: Fasolę płuczemy
Powiedz dietom nieprzygotowałam je w wersji dość prostej i klasycznej. Następnym razem na pewno skuszę się na bardziej eksperymentalny przepis. Składniki: 3 jabłka, najlepiej słodkie 150 g serka homogenizowanego naturalnego łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki rodzynek opcjonalnie miód, wanilia, kardamon, orzechy - w zależności od kuchennych zapasów;) Na początek robimy tzw. daszek - odcinamy górę jabłek mniej więcej na wysokości 1/3 owocu. Następnie wydrążamy środek
Powiedz dietom nieminut do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Ciastem można wyłożyć silikonowe foremki do muffinek, jak i standardowe foremki do kruchych babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem, wsypujemy do środka papaję, posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym, zakrywamy okręgami wyciętymi z ciasta- też należy je ponakłuwać. Wstawiamy do piekarnika na dosłownie 15 minut- do momentu aż ciasto będzie złote. Smacznego:) P.S Oczywiście owoce Papai
Luźna Kuchniaszklanki cukru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 2kg jabłek 0,5 szklanki wytrawnego wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny
Luźna KuchniaSkładniki: 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego przyprawa do piernika 4 łyżeczki cynamonu 1 jajko 15 dkg masła 15 dkg cukru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem oraz pozostałymi przyprawami cukier ucieramy z masłem na puszystą masę, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę cisto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy
Luźna Kuchniawaniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru kieliszek miodu pitnego pół szklanki płatków migdałowych 2 białka pół opakowania cynamonu Przygotowanie: drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepły rozczyn drożdżowy wbijamy
Luźna KuchniaSkładniki: 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki anyżu 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach 1 papryczka chili skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu sól 2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 puszka brzoskwiń 1 filet z indyka Przygotowanie: kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy
Luźna Kuchniawyparzamy, pomidory obieramy ze skórki, filetujemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano SMACZNEGO! P.S Makaron
Luźna Kuchniaroztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane lub oblane. Z bitą śmietaną, a może z cukrem pudrem lub cynamonem. Smacznego
Luźna Kuchnia