cynamon - 3631 przepisów (strona:142/243)

Kakaowe muffinki z jabłkiem i gruszką 122

Co by tu można napisać o tych muffinkach. Miało wyjść ich 12, a wyszło 21. Są lekko wilgotne od owoców i czasem się rozpadają. Zastanawiałam się

W kuchni wieczorem
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 152

kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati)- świeży imbir- świeży czosnek- cebula/szalotki- kolendra - ziarna i/lub zmielona- kmin rzymski - ziarna i/lub zmielony- kardamon zielony i czarny- papryczki chilli świeże i/lub suszone- cynamon w laskach i zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka przypraw garam masala (można zrobić samemu, ale można też kupić)Warto kupić jakiś tani elektryczny młynek do kawy, w którym

W kuchni wieczorem
Pierogi z twarogiem na słodko 106

Przepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny

My Culinary Art
Szaszłyki z mięsa mielonego 188

Witajcie Dawno tutaj nie zaglądaliśmy. Ale postaramy się to nadrobić. By co jakiś czas cieszyć Was i zaskakiwać nowymi pomysłami na pyszne potrawy i miłe

cookpl
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 175

mleku, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka

Kulinarne przygody Gatity
Batoniki kokosowe bez cukru! 157

" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną

Słodkie Przyjemności
Pierogi z jabłkami 133

" Jak tam przygotowania do świąt? U mnie jeżeli chodzi o potrawy świąteczne, jeszcze pustka, żadnego piernika staropolskiego, ani ciastek pochowanych w puszkach. Za dużo miałam ostatnio

Słodkie Przyjemności
Szarlotka sypana 143

owsianych180 g cukrułyżeczka cynamonu80 g masła4 duże jabłka (po obraniu i starciu 800 g)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier i płatki owsiane oraz cynamon. Wszystko mieszamy i odstawiamy.Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Tortownice albo kwadratową foremkę smarujemy masłem, wsypujemy 1/3 suchej mieszanki, wyrównujemy i dodajemy połowę jabłek - rozprowadzamy. Następnie wsypujemy kolejną

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z porzeczkami 126

masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto

Słodkie Przyjemności
Pierniczki 118

"Dziś zaproszę Was na pierniczki. Cieniutkie, twarde z początku, z czasem stające się coraz bardziej miękkie. Aromatyczne i bardzo świąteczne, dodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie

Słodkie Przyjemności
Domowa Masa Makowa 173

wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy.Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów i skórki pomarańczowej, a także dodanie suszonej żurawiny i rodzynek. Gotową masę przechowujemy

Słodkie Przyjemności
Biszkoptowa tarta żurawinowa 163

się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka80 g mąki pszennejdodatkowo:szklanka

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czekoladowe 131

Na świątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji

Słodkie Przyjemności
Naleśniki i Naturalny Sos Czekoladowy 195

jadłam, więc miło było znowu się z nimi przywitać. Tym razem podałam je po prostu z serkiem wiejskim wymieszanym z cynamonem, udekorowałam  owocami i polałam sosem czekoladowym o którym dziś napiszę Wam parę słów. Składniki(na około 8 dużych naleśników

Chocolate Stop Tempting
Mocno czekoladowe brownie 165

świętach daję to co mam :) ok 50 g pociętej w drobne kawałki czekolady  1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć my go kochamy )4 jajka 1 pełna szklanka cukru szczypta soli jeśli lubimy możemy dodać naszą ulubioną esencję np. waniliową, migdałową  SPOSÓB WYKONANIA

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania