homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i łyżką nakładam porcje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroku czekoladki, a wykonać samemu ciacho z życzeniami. Ciasteczkowe laurki na Dzień Babci SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki kefiru 1/3 szklanki cukru pudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki cukru 1 łyżka zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżyczki imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania : Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory z cebulą wsypać do rondla i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny
Przepisy i porady kulinarneduże jajka 20 dkg mąki 10 dkg mielonych migdałów 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji ) tłuszcz
Przepisy i porady kulinarneodstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem. Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkawoda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy
W kuchennym oknie Ewyjuż w kubku. GRZANE WINO Składniki (na 2-3 porcje): 0,75 czerwonego wina 1 pomarańcza 5-6 suszonych fig niewielki kawałek korzenia imbiru kilkanaście goździków 3 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: Figi kroimy na połówki. Obieramy pomarańczę i tniemy ją na plasterki lub półplasterki, zostawiając niewielki kawałek w celu wyciśnięcia soku. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w małe kawałki. Pomarańczę
Sagneska - gotowanie i lifestylepełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. oleju 2 łyżeczki cynamonu po 3/4 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore
Dzieje kuchennej WiewióryPodaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym. A jeszcze lepiej z masełkiem z dodatkiem cynamonu. Czytaj więcej
bistro mamakrajów anglosaskich. Hot cross buns związane są z okresem wielkanocnym, a przede wszystkim kojarzone są z Wielkim Piątkiem. Wymalowany na bułeczkach wzór ma symbolizować krzyż i Wielkanoc właśnie. Nam cynamon kojarzy się bardziej z czasem jesienno-zimowym, kiedy więc bułeczki siedziały w piekarniku, a w domu zaczął roznosić się cudny aromat, pomyślałam, że powoli zbliża się piernikowe szaleństwo. Czytaj więcej
bistro mamazłSKŁADNIKI:1 czarna herbata1 plaster pomarańczy1 plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa
kulinarnyJaosóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2 cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie
kulinarnyJaSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną
W kuchni wieczoremJeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło
W kuchni wieczoremlubicie ubrudzić sobie palce, pomlaskać przy jedzeniu i poobgryzać trochę kostek, może Wam zasmakować.Składniki:1 perliczka2 czubate łyżeczki przyprawy 5 smaków (lub zmielone razem: po płaskiej łyżeczce goździków, cynamonu, nasion kopru włoskiego i pieprzu syczuańskiego, plus 2 gwiazdki anyżu)sól1l oleju roślinnego2 pomarańcze1 limonka5 łyżek sosu ostrygowego1 łyżka octu ryżowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka miodustarty świeży imbir
W kuchni wieczorem